Narvik kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Narvik kirke er en treskipet langkirke oppført i stein. Den ble innviet 16 desember 1925 og har 650 sitteplasser. Bygget klarte seg også igjennom angrepene under andre verdenskrig. Byggematerialene ble hentet fra steinbruddet i Djupvik som ble benyttet av Ofotbanen. Arkitekten var Olaf Nordhagen. Av interiør kan det nevnes altertavle malt av Eilif Petersen. Forgylte engler oved alteret laget av billedhugger Trygve Thorsen. Arbeider av snekkermester Ingemann Arntzen og billedskjærer Arnold Zimmermand og flere flotte glassmalerier.

Dagens orgel sto ferdig i 1982 og ble levert av Jehmlich Orgelbau, den gang kjent som VEB Jehmlich Orgelbau da det var statelig eid av DDR. Det erstattet et Jørgensenorgel fra 1952. Samtidig står soloverket fra dette tidligere orgelet igjen på loftet over kirkerommet med den orginale åpningen. Det er utført flere arbeider på Jehmlich-orgelet og senest i 2018 ble det utført restaurering av orgelet og ny elektronikk kom på plass. Det ble samtidig klargjort for tilslutning av soloverket på loftet og det pågår nå en innsamling for å prøve å realisere dette prosjektet.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 15. juni 2023 - Sommertur

Jeg kom til Narvik fra Bodø og etter en rask tur innom hotellet fant jeg veien til kirken og ble møtt av kantor Ingjerd. Jeg fikk en liten introduksjon av orgelet og litt orgelprat. Så fikk jeg kirken og orgelet for meg selv. Orgelet ruver godt på galleriet og i taket er den store åpningen hvor det gamle soloverket er plasset og venter på å komme til live igjen. Jeg syns idéen høres spennende ut og ser frem til å se hvordan de klarer å tilpasse Jørgensens orgelklang mot det nyere Jehmlichorgelet om de får realisert prosjektet. Det skal sies at dagens orgel klarer seg fint slik det står i dag også. Instrumentet har mange ulike sider og er utstyr med moderne hjelpemidler for å kunne utføre raske skift i registreringen.

Hovedverket er fyldig i klangen og relativ normalt disponert med Principalkor og tre fløytestemmer. Kvint og Terz som kombinert med de rette stemmene gir en god cornet. Mixtur og den skarpere Zimbel og en grei Trompete 8'. Principalkoret har en klar og praktig klang. De har valgt Gedackt-Pommer 16' som dypeste stemme og den fungerer godt i dette orgelet. Jeg syns ofte Gedackt-Pommer blir litt grøt med min spillestil, men ikke på dette orgelet. Det er faktisk fløytestemmer i både 8', 4' og 2' oktaver i verket og særlig Rohrflöte 8' har god karakter. Det er mye kraft i hovedverket men det lar seg godt kombinere med de øvrige verkene helt opp mot tutti og fullt orgel. Åpning av svellverket under fullt instrument gir merkbart løft og musikken som strømmer ut fyller den flotte kirken. Oververket består av et greit utvalg av stemmer der Gedackt 8' danner grunnlaget. Dette er en helt grei stemme, både alene og som en del av et større kor. Det er eneste 8' stemmen i verket, men den gir godt fundament i verket. Sammen med Oktave 2 gir den en leken og litt skarp kombinasjon. Koppelfløyte 4' er også en stemme som fungerer fint alene, myk i klangen og litt dempet. Principal 4' løfter klangen og gir mer kraft i verket kan krones med den skarpe Sifflöte 1', Scharff 3korig eller Terzian 2korig. Sistnevnte gir cornetpreg i tillegg. Det er også en rørstemme, en Krummhorn 8'. Det er en flott stemme. Den er litt trangere i karakteren enn jeg ofte hører dem, men den har sjarm og passer godt inn. Et veldig godt sammensatt verk.

Svellverket er godt utstyrt. Jeg likte strykerkombinasjonen Salicional 8' Cox Celéste 8' veldig godt. Fløyelsmyk og varm i klangen, litt synd det ikke var en 4' stemme i strykerfamilien i tillegg. Verket har flere gode fløytestemmer enten de brukes som solostemme over hoved/oververk eller alene. Kornettmixturen er veldig godt balansert. Jeg som amatør i orgelfaget kjenner ikke så mye til stemmer som Larigot 1 1/3" som vel er en ekstra skarp Kvint i dette orgelet, men den blander seg i alle fall fint i koret etterhvert som en bygger opp verket stemme for stemme. Verkets fløyter er grei, men Hohlflöte 4' som solo er veldig fin og leken. I tillegg til Kornett koret krones verket med en 4-5 korig Mixtur. Av rørstemmer er det en grei Tropmmette harm. 8' og en fin Franz. Oboe 8'. Sistnevnte fungerer veldig fint med tremulant. Svellverket har mye også mye kraft når det er åpent med alle stemmer. Lukene demper godt og som nevnt gir det veldig god crescendoeffekt under fullt orgel. Pedalverket gir godt fundament i musikken. Med to 16' stemmer, to 8' og en 4' stemme er det lett å balansere verket mot de fleste kombinasjoner i de ulike verkene. Det er også en mixtur og tre rørstemmer. En kraftig 16' Posaune, samt en Trompet 8' og Clairon 4'. Alt i alt har pedalet alt det som trengs for å støtte opp de øvrige verkene i musikken.

Det var absolutt verdt besøket i Narvik kirke. Et flott orgel i et rom med flott klang, mye kraft, men også stemmer for dempet og myk musikk. Det skal bli spennende om det blir en realitet med tilslutning av soloverket. Allerede slik orgelet fremstår nå er det et instrument med mange muligheter og kvaliteter! Jeg kommer nok til å besøke kirken igjen om det byr seg en anledning!

Lydopptak
 
Fanfare   Jehmlich Orgelbau (VEB)
Narvik kirke
15.06.2023 Zoom H4n PRO
Hvem kan segla  
Lyd og stemmeprøve En noe lang stemmeprøve, men jeg koste meg veldig med orgelets mange sider.
O bli hos meg  
O store gud  

Kilder: Kantor Ingjerd Grøm
           https://www.kirken.no/nb-NO/fellesrad/narvik/ 

 

Stor takk til kantor i Narvik Kirke, Ingjerd Grøm for tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Hauptwerk (1) Schwellwerk (2) Oberwerk (3) Pedalverk
Gedackt-pommer 16' Stillgedackt 16' Gedackt 8' Principal 16'
Principal 8' Flöten-Principal 8' Praestant 4' Subbass 16'
Rohrflöte 8' Flute traversiere 8' Koppelflöte 4' Octave 8'
Octave 4' Salicional 8' Octave 2' Gedackt-bass 8'
Spitzflöte 4' Vox celeste 8' Sifflöte 1' Choralbass 4'
Quinte 2 2/3' Principal 4' Terzian 2-fach Mixtur 5-fach
Octave 2' Hohlflöte 4' Scharff 3-fach Posaune 16'
Waldflöte 2' Blockflöte 2' Krummhorn 8' Trompete 8'
Terz 1 3/5' Larigot 1 1/3'     Clairon 4'
Mixtur 6-fach Kornett 3-fach        
Zimbel 3-fach Mixtur 4-5-fach        
Trompete 8' Trompette harmonique 8'        
    Franz. Oboe 8'        
               
    Tremulant   Tremulant      
               
             
             
Normalkopler for hånd og pedal            
               
Hauptwerk + Schwellwerk   Hauptwerk + Oberwerk   Schwellwerk+ Oberwerk      
Pedal + Hauptwerk   Pedal + Schwellwerk   Pedal + Oberwerk      
               
Oktavkopler for hånd og pedal          
Suboktav Hauptwerk +Schwellwerk   Suboktav - Schwellwerk          
    Klaveromfang C - G5
    Pedalomfang C - F3
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2023 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909