Nes Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Nes kirke i Nesbyen er en korskirke i treverk som sto ferdig 1862. Den er lokalt kjent som Hallingdalsdomen, da det er den største kirken i Hallingdal. Den har 900 plasser. Kirken erstattet en stavkirke som ble revet samme år. Enkelte deler av inventaret fra den gamle kirken er å finne i dagens kirke. I våpenhuset er det både bilder og en modell av stavkirken. Det er et relativt stort gravkapell bak kirken.

Kirkens orgelhistorie startet i 1912 da kirken fikk et orgel med 7 stemmer, levert av Olsen og Jørgensen. Orgelet ble først drevet med håndmakt, men det ble etterhvert montert elektrisk luftforsyning. Orgelet fikk stå helt til det ble avløst av et nytt orgel i 1999, levert av britiske Kenneth Tickell & Company.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 09. august 2018 - Sommertur

Sommerturens sjette orgel. Denne gangen var det et nytt orgel jeg hadde veldig lite informasjon om. Jeg så av veiplanene at veien gikk igjennom Hallingdalen, og tenkte at det kunne jo være moro å besøke denne kirken hvor en fetter av meg har giftet seg. Etter litt jobb fant jeg også disposisjonen. Også her kom det raskt positivt svar fra kantor i kirken. Turen ble endret for å få det til å passe, og torsdag 09. august 2018 rullet bilen inn på parkeringen nedenfor av kirken. Det ble først en hyggelig prat med masse informasjon og demonstrasjon av orgelet, deretter fikk jeg tid for meg selv i kirken. Kirkens interiør i seg selv er nok til å få fantasien i sving. Orgelet er også utrolig stilig der det står høyreist på galleriet. Det er et veldig vakkert orgelhus som står godt til kirken. Til å være en trekirke var det overraskende god klang i rommet.

Orgelet har en helt grei disposisjon og er godt å spille på. Tredje manual har kun to stemmer, og kan ikke kobles mot andre manualer. Svellverkets crescendoeffekt er god, og jeg fikk her prøvd ut noen tips fra Ralph Cupper i Eid kyrkje. Med oppbygning av først svell til alt bortsett fra rørstemmer lå inne. Deretter hovedverk, for så å koble inn svellverket med alle stemmer og stengt svellboks. Divitional pistons ble brukt til dette, men det var et par stemmer jeg måtte endre manuelt for å få det etter ønske. Likevel er jeg fornøyd med den siste store oppbygningen i improvisasjonsopptaket. Til slutt toppes det hele med hovedverkets og pedalets rørstemmer. Det er tremulant i begge de store manualverkene, men det var veldig liten effekt i svellverkets tremulant. I hovedverket var den litt mer merkbar og gjorde seg godt mot Cremona 8' og Spitzflute 4'. I svellverket er det kun en principal 4', kunne gjerne hatt en 4' fløyte også, men den gjorde seg godt i enkelte kombinasjoner. Ut fra disposisjonen hadde jeg forventet meg litt mer kraft i corneten i Echoverket, men den var fin og rund i klangen.

Orgelet fyller rommet med god lyd, uten at det virker for kraftig eller for spinkelt. Det er mange gode kombinasjoner og mye varm klang. Jeg er glad jeg fikk sjansen til å prøve instrumentet. Dersom jeg passerer en annen gang, håper jeg det blir mulighet for mer kos ved instrumentet. Det er mange sider av instrumentet jeg ikke har oppdaget ennå, i alle fall føles det slik.


Lydopptak
 
Blott en dag En flott salme som jeg fikk mer og mer inn i fingrene de siste dagene på turen 2018. Kameraet står på gallerirekkverket, så mekanikken i manual/pedal høres i opptaket. Kenneth Tickell
Nes kirke
Huawei P10 mate Pro 09.08.2018
Fanfare Denne gangen fra Nes kirke. Kenneth Tickell
Nes kirke
ZOOM H4n 09.08.2018
Gje meg handa di, ven Tankene gikk fort til at min fetter giftet seg her og at det var en av de siste begivenhetene min onkel fikk oppleve. Kenneth Tickell
Nes kirke
ZOOM H4n 09.08.2018
Improv 39 Lyd og stemmeprøve fra Nes kirke i Hallingdal. Kenneth Tickell
Nes kirke
ZOOM H4n 09.08.2018
Salige visshet Jeg fant noter med akkorder i Langevåg kirke. Dessverre tok jeg ikke kopi av disse, men jeg prøvde et opptak likevel. Kenneth Tickell
Nes kirke
ZOOM H4n 09.08.2018

Kilder: Kantor Peter Rødel
           https://www.tickell-organs.co.uk/specInfo/opus41.php
           Diverse kilder

Stor takk til Kantor Peter Rødel som har gitt meg tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk (1) Svellverk (2) Echoverk (3) Pedalverk
Bourdon 16' Salicional 8' Cornet IV Subbass 16
Gamba 8' Voix Celeste 8' Bourdon 8' Flute 8'
Open Diapason 8' Chimney Flute 8'     Posaune 16'
Stopped Diapason 8' Principal 4'        
Principal 4' Gemshorn 2'        
Spitzflute 4' Mixture IV        
Fifteenth 2 Larigot 1 1/3'        
Sesquialtera II Trompet 8'        
Mixture IV Oboe 8'        
Sharp Mixture II Clairon 4'        
Cremona 8'            
Trompet 8'            
               
Tremulant              
               
               
Kopler for hånd og pedal            
Direkte kopler              
Pedalverk - Svellverk   Pedalverk - Hovedverk          
Hovedverk - Svellverk              
               
Spillerhjelpemidler              
Divitional pistons.       Klaveromfang C - G5    
Kombinasjonsssystem.       Pedalomfang C - F3    
               
Tilbake til instrumentsiden.            
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2018 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909