Nes Fjellkirke

Tilbake til instrumentsiden.

Nes Fjellkirke sto ferdig i 1994, nesten 50 år etter de første ønskene ble fremsatt. Den ligger litt over 22 km opp i fjellet fra Nesbyen i Hallingdal. Orgelet sto tidligere i Nes kirke, og ble bygd i 1912. Det er i dag elektrisk vifte som gir liv til instrumentet, men opprinnelig var det håndmakt som måtte til for å fylle belgen med luft. Denne funksjonen er fremdeles inntakt i dag.


Mine tanker om orgelet.
Første besøk: 09. august 2018 - Sommertur

Dette besøket kom istand etter at jeg tok kontakt med kantor i Nes kirke, Peter. Han mente jeg burde prøve Fjellkirkens orgel også. Etter en kort biltur ankom vi fjellkirken og kom inn i et stilig rom hvor det gamle orgelet passet veldig godt inn. Det kunne nesten vært bygd for denne kirken. Selv om instrumentet "bare" har 7 stemmer, er det utrolig hvor mye magi som kan trylles frem igjennom tangentene. Det er rett og slett et orgel jeg skulle ønske var nærmere. Orgelet har et manual og anhengspedal eller koplet pedal. Violine 8' fungerer nesten som en kombinasjons-stemme på større orgler, en veldig flott stemme. Rørfløyte 8' er fyldig og bred i klangen, men også Bordun 8' og Gemshorn 8' er flotte stemmer. Med principal fylles rommet av den mektige kraften som finnes i dette flotte instrumentet, oktav 4' øker ytterligere kraft mens Waldflöite 2' legger seg som en flott krone på verket. 2' stemmen er også nydelig over Rørfløite 8'.

For første gang har jeg også fått spille på et orgel pumpet manuelt, selv om jeg har spilt på orgler med den manuelle funksjonen inntakt. Dette var en flott opplevelse. Det gav et anderledes liv i musikken, ettersom belgen jobbet mer opp og ned enn den ville gjort med stabil elektrisk kraft. Det gir en lett skjelvende karakter i enkelte deler av musikken etterhvert som belgen jobber. Det ble prøvd ut i to omganger, og var veldig spennende å få prøve. Det er kanskje ikke så mye mer å skrive, men jeg skulle gjerne tilbragt mer tid ved instrumentet. Det var veldig gøy at Peter tok seg tid til å kjøre opp hit for å la meg prøve orgelet. Et godt bevis på at antall stemmer og alder ikke har alt å si. Om sjansen skulle by seg, tar jeg gjerne en tur opp i fjellkirken.


Lydopptak
 
Improv 40, del 1 Lyd og stemmeprøve fra orgelet i Nes fjellkirke. Olsen og Jørgensen
Nes kirke
ZOOM H4n 09.08.2018
Improv 40, del 2 Lyd og stemmeprøve med manuel lufttilførsel. Olsen og Jørgensen
Nes kirke
ZOOM H4n 09.08.2018

Kilder: Kantor Peter Rødel


Stor takk til Kantor Peter Rødel som har gitt meg tilgang til dette flotte instrumentet.Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk     Ryggpositi  
Bordun 16'        
Principal 8'        
Rörflöite 8'        
Gemshorn 8'        
Voline 8'        
Octav 4'        
Waldflöite 2'        
           
Pedalkoppel          
Tuttipedal          
           
Klaveromfang C - F5        
Pedalomfang C - D3        
           
Tilbake til instrumentsiden.      
           
 
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909