Stedje Kyrkje

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Stedje kyrkje er en flott rød trekirke som sto ferdig i 1867. Den erstattet en eldre stavkirke som ble revet samme år. Det er en treskipet langkirke og den er en av de største kirkene i Sogn og Fjordane. Når den ble levert, kom den som byggesett med skip. Med i samme forsendelse fulgte ytterligere to kirker, tegnet av samme arkitekt. En skulle til Lærdal og den siste til Årdal. Kirken har plass til i overkant 700 personer.

Kirken fikk sitt første orgel i 1911. Det var et mekanisk instrument med 10 stemmer fordelt på to manualer og pedal. Dette instrumentet ble avløst i 1967 av et nytt orgel levert av Vestlandske Orgelfabrikk. Et orgel med elektrisk traktur og registratur, det hadde 30 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. I 2014 ble instrumentet demontert og sendt til Nederland sammen med pipemateriell fra flere andre mindre orgler. Orgelmakerij Steendam hadde fått oppdraget med å bygge et nytt orgel, men med gjenbruk av mye pipemateriell. I løpet av perioden 2014-2018 hadde kirken kun et lite positiv, men i juni 2018 sto instrumentet klart. Det har fått hele 40 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal.
 

Mine tanker om orgelene:
Første besøk: 08. august 2018 - Sommertur

Dette orgelbesøket ble et bonusbesøk som kom i stand kvelden før. Det var Ralph i Eid Kyrkje som nevnte at det var kommet et nytt stort orgel på plass im denne kirken, og som kom opp med kontakt info. Jeg hadde flaks med at kantor Arild hadde mulighet til å møte meg. Det ble vel omtrent halvannen time i kirken denne gangen, da Arild måtte videre etterpå. Men det ble mye hyggelig orgelprat og informasjon. Jeg fikk også god anledning til å spille en del, prøve ut kombinasjoner og klanger. Orgelet er så stort at det opptar nesten all plass på galleriet. Spillepulten er faktisk plassert ut på et lite utbygg på galleriet, der hvor ryggpositivet sto på det forrige orgelet. Over spillepulten ruver fremre del av instrumentet. En god løsning da lydbildet man oppfatter ved spillepulten gir et godt inntrykk av lydbildet nede i rommet. Spillepulten er bygget opp med registertrekkene i terassestil slik jeg liker det, med stemmene plassert fra dyp oktav og opp mot lys oktav, deretter mixtur og til slutt rørstemmer. Veldig greit å få oversikt. Hovedbryteren til orgelet er bygd inn som et registertrekk, en løsning som fungerer, men som jeg ikke er så veldig glad i. Dette fordi det er veldig fort gjort å trykke inn registertrekket ved en større omregistrering av orgelet. I Stedje hadde de kommet opp med en løsning som hindret at dette skulle skje.

Både traktur og registratur er elektrisk i orgelet, og det var derfor meget lettspilt og behagelig. Det samme var lydnivået, selv med mange stemmer i sving. Med 40 stemmer er det mye å finne ut av. Med litt begrenset tid og mye prat er det vanskelig å trekke frem så mye. Men alt i alt er det et spennende instrument. Jeg håper jeg jeg kan få til et mer planlagt besøk hvor jeg får litt mer tid. Det er mye varme i instrumentet og de dype tonene er med. I hovedverket er det faktisk to 16' stemmer, så det er mye i bunnen. Hovedverket har også to mixturer, en kraftig og bred, og en annen skarp. Fanfaren gjorde seg godt på instrumentet. Her ble den utført med manuelle betjeninger av omregistrering, så det ble litt glipp et par steder. Under opptaket av 'Blott en dag', hadde jeg hjelp av Arild som registrant på siste del.  Jeg merker at selv om jeg må se mye på manualer og slikt, så kan jeg prate om enkle ting mens jeg spiller. Orgelet har flere flotte solostemmer, gode strykerkombinasjoner i begge svellverk, gode fyldige grunnstemmer og fløytestemmer. Jeg fikk prøvd ut både Klarinette 8' og Oboe 8', begge to stemmer med karakter og sjarm. I svellverket på andre manual er det en flott strykerkombinasjon hvor de har fått på plass en fugara 4', et fint tillegg. I opptaket av 'Gje med handa di' har jeg også funnet frem en fin fløyte, jeg tror det var i positivet.

Jeg føler at det kunne vært skrevet mer, men dette er det jeg bestemt husker av orgelet. Jeg håper jeg får til et nytt besøk med litt bedre tid. Enn så lenge er jeg takknemlig for at jeg ble tatt så vel imot av kantor Arild, som tok seg tid i ferien. Både hyggelig orgelprat og en flott musikalsk opplevelse. Det har vært en sommertur med veldig gode treff hva orglene angår.


Lydopptak

Blott en dag Det var relativt begrenset tid i kirken. Derfor ble opptakeren satt opp, og en del forskjellig musikk prøvd ut. Her er de delene av opptakene som ble brukbare. Orgelmakerij Steendam
Stedje Kyrkje
ZOOM H4n 08.08.2018
Gje meg handa di, ven Orgelmakerij Steendam
Stedje Kyrkje
ZOOM H4n 08.08.2018
Fanfare Orgelmakerij Steendam
Stedje Kyrkje
ZOOM H4n 08.08.2018


Kilder: Kantor Arild Slinde
          
http://www.sogndal.kyrkja.no
           http://www.orgelmakerijsteendam.nl/engels/
 

Stor takk til kantor i Stedje Kyrkje, Arild Slinde for tilgang til et flott instrument.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelenes stemmer og funksjoner.

 
   
     
Hovedverk (1) Positiv i svell (2) Svellverk (3) Pedalverk
Principal 16' Lieblich Gedackt 16' Principal 8' Violon 16'
Bordun 16' Salicional 8' Spitzflöte 8' Subbass 16'
Oktave 8' Gedackflöte 8' Quintatön 8' Principalbass 8'
Gedacktflöte 8' Viola di Gamba 8' Aeoline 8' Gedackt 8'
Jubalflöte 8' Vox Coelestis 8' Flöte Dolce 4' Oktave 4'
Oktave 4' Fugara 4' Nasat 2 2/3' Posaune 16'
Offenflöte 4' Flüte Harm. 4' Waldflöte 2' Trompete 8'
Quintflöte 2 2/3' Gemshorn 2' Tertz 1 3/5'    
Oktave 2' Progressio II-IV Oboe 8'    
Mixtur IV-VI Fagott-Oboe 16' Vox Humana 8'    
Scharff IV Klarinette 8'        
Trompete 8'            
               
    Tremulant   Tremulant      
               
               
Normalkopler for hånd og pedal         Spillerhjelpemidler:  
Hovedverk + Positiv   Hovedverk + Svellverk   Positiv + Svellverk   Kombinasjonssystem.  
Pedal + Hovedverk   Pedal + Positiv   Pedal + Svellverk      
               
Oktavkopler       Klaveromfang C - G5  
Super/Suboktav - Positiv       Pedalomfang C - F3    
               
               
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909