Steinkjer Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Steinkjer kirke ble innviet i 1965 og er en basilika bygd i mur. Den er tegnet av Olav S. Platou som jobbet for Arnstein Arneberg i Oslo. Kirken har 600 sitteplasser. Mange flotte glassmalerie som er skapt av Jakob Weidemann. I tillegg er det et stort krusifiks utformet av Sivert Donali. Dette er den tredje kirken i Steinkjer, og den erstatter en kirke som ble totaltskadd i et bombeangrep.

Kirkens første orgel ble levert av Vestlandske orgelverksted og hadde 31 stemmer. I 2003 begynte tankene rundt et nytt orgel hos orgelbyggeren Br. Torkildsen Orgelbyggeri AS. Allerede i 2004 ble en avtale konkretisert og i 2005 begynte produksjonen av deler for det nye orgelet. Dette skulle bli en lang prosess og først i 2009 ble orgelet innviet på Maria Budskapsdag. I mellomtiden ble kororgelet, fra samme orgelbygger, innviet. Dette sto ferdig til 1. søndag i advent 2008. Kirken har dermed to flotte instrumenter med slektskap både visuelt og klangmessig. Jeg anbefaler interesserte å lese orgelbyggerens egne beskrivelse av orgelet.

Se link: http://brtorkildsen.no/v%C3%A5re%20instrumenter/Steinkjer%20kirke%20hovedorgel.html
            http://brtorkildsen.no/v%C3%A5re%20instrumenter/Steinkjer%20kirke%20kororgel.html
 

Mine tanker om orgelene:
Første besøk: 07. juli 2016 - Sommertur

Hovedorgelet:

Et orgel jeg har hørt mye om, lest mye om og lenge har hatt håp om å få prøve. Jeg møtte kantor, Rudolf i kirken et par timer før de stengte dørene under åpen kirke, og etter litt informasjon og annen orgelprat fikk jeg nøkkel slik at jeg kunne spille etter kirken at var stengt. Jeg valgte å spille en liten stund for å kjenne litt på orgelet og romklangen før jeg tok en pause med middag. Etter kirken stengte var jeg tilbake og lot musikken strømme ut igjennom pipene. Det var egentlig en lur løsning å ta en liten pause og la de første inntrykkene sige inn før jeg fortsatte å grave i orgelets skattekammer av musikalske muligheter.

Dette instrumentet er helt fantastisk. Det har så mange muligheter. 45 magiske stemmer. Etter å ha sett på disposisjonen skjønte jeg jo at jeg kom til å like instrumentet, men allikevel ble det over all forventning. Allerede etter besøket i Søndre Slagen kirken, regnet jeg med at Br. Torkildsen her hadde levert et flott instrument, når de kaller det Opus Magnum. Og det er helt klart ikke noe å si på den tittelen. Det er et av de absolutt beste orglene jeg har prøvd. Og det beste norskbygde sålangt. Flere lure løsninger, blant annet med kontroll av svell-lukene. Spillepulten er helmekanisk, både i traktur og mekanikk. Setterkombinasjons-systemet er koblet til med magnetmotorer direkte på registertrekkene. Jeg syns trekkene var godt plassert med grei logikk. Spillepulten passet meg også veldig godt. Selv etter tre timer merket jeg ingen ting i ryggen. Jeg likte at man i tillegg til displayet nede ved kontrollpanelet også hadde et ekstra display øverst i venstre hjørne på notebrettet.
Mekanikken var det ingen ting å si på, veldig presis og behagelig. Jeg merket først senere at det var litt mindre kopler enn i andre av dagens orgler, dette hadde egentlig ingenting å si da alle verkene er såpass velfylte med forskjellige stemmer.

Når det gjelder stemmer og klang, vet jeg egentlig ikke hvor jeg skal starte. Dette orgelet var helt utrolig å få tid ved. Tiden stoppet rett og slett, selv om den samtidig gikk utrolig fort. Jeg startet, som jeg ofte gjør, med strykerkombinasjonen, for å kjenne litt på romklangen og orgelets mekanikk. Jeg tror jeg har gjentatt dette ofte på de orglene jeg har besøkt på denne turen, men også dette orgelet hadde veldig fin kombinasjon i svellverket. Oboestemmen var litt ustemt i de høyre oktaver, men også en veldig fin stemme. Svellfunksjonen er god, og med et morsomt patent for betjening, med to pedaler istedet for en. Denne spesielle funksjonen ble skapt grunnet lite plass rundt mekanikken til ryggpositiv.  Cornetstemmene er gode i flere av verkene og rørstemmene er generelt veldig gode. Spesielt under opptaket av 'Lyd og stemmeprøven' merket jeg dette. Etterhvert koblet jeg inn trompet i hovedverket og rommet fylles opp av en fantastisk mektig klang. Videre prøver jeg med litt melodi i pedalverk med rørstemmer før jeg bygger opp orgelet mot alle stemmer.

Det kan skapes utrolig mange dimensjoner i instrumentet. Den klare og varme klangen av principalstemmene, som brytes opp med mixtur. Cornettens bløte klang mot den hardere klare trompeten. Det er egentlig ingen ting negativt jeg har å nevne om dette orgelet. Rett og slett en drøm. Ryggpositivet som med sitt større hus har flere kraftigere stemmer enn for eksempel orgelet i Sandefjord kirke. Oververket/svellverkets gode tremulantfunksjon mot fine stemmer. Nydelig strykerkombinasjon. Et orgel som rett og slett er helt fantastisk. Vanligvis pleier jeg under opptak som på 'Amazing Grace' og spille med opphold mellom versene, men var det utrolig godt å leke med klang etterhvert, så det ble flere mellomspill i det opptaket. Stemmeprøven, helt utrolig morsom å spille frem. Vanligvis pleier jeg å finne stemmer og slikt delvis klart i et program, men her ble alt tatt som ren improvisasjon også med stemmevalget. Alt gled bare rett inn i den helheten jeg ønsket å få frem.

Kororgelet:

Dette instrumentet er lite, med bare seks og en halv stemme, men allikevel bor det utrolig mye inne i dette orgelhuset. Det blir egentlig feil å si "bare", for med disse stemmene har man mange muligheter til å skape magi ut igjennom pipene. Med et manual som kan deles i bass og diskant. Orgelets fyldige principalstemmer har ikke noe problem med å fylle rommet, og rommet gir godt tilbake med sin gjenklang. Fløytestemmene med sine bløtere toner  og til slutt kornettstemmen i diskanthalvdelen. Et flott instrument. Jeg brukte riktig nok ikke så mye tid ved dette instrumentet, når galleriets store orgel også var tilgjengelig.

Oppsummering:

Steinkjer kirke var anbefalt av flere organister. Hadde håp om å besøke byen i ferien i 2015, men det ble ikke mulighet. Nå, året etter var forventningene større, og det viste seg at at orgelet, eller orglene overgikk alle forventninger. Særlig hovedorgelet var utrolig flott å spille på, flott disposisjon og utrolig flott klang. Et av sommerturens to høydepunkt. Jeg håper på en ny anledning til å besøke orgelet og kirken en annen gang. Det er jo vanskelig å rangere instrumenter, men dette orgelet havner i alle fall høyt på lista! I tillegg ble det hyggelig orgelprat med kantor Rudolf.

Det er egentlig bare ett ord. Fantastisk!


Lydopptak

Against the wind En improvisasjon over melodien jeg fremførte i min onkels begravelse. Br. Torkildsen Orgelbyggeri
Steinkjer kirke
ZOOM H4n 07.07.2016
Amazing Grace Et opptak av en velkjent og vakker melodi. Br. Torkildsen Orgelbyggeri
Steinkjer kirke
ZOOM H4n 07.07.2016
Improv 25, Kororgel Improvisasjon og stemmeprøve av kororgelet. Et flott instrument. Br. Torkildsen Orgelbyggeri
Steinkjer kirke
ZOOM H4n 07.07.2016
Improv 26, Hovedorgel Improvisasjon og stemmeprøve av hovedorgelet i Steinkjer kirke, et virkelig praktfullt instrument. Br. Torkildsen Orgelbyggeri
Steinkjer kirke
ZOOM H4n 07.07.2016
Visa vid vindens ängar Et lite arrangement av melodien, slik jeg spilte den i Sandefjord kirke i september 2015. Br. Torkildsen Orgelbyggeri
Steinkjer kirke
ZOOM H4n 07.07.2016


Kilder: Kantor Kristin Eek
           Kantor Rudolf de Beer

           http://steinkjer.dnn2.labora-portal.no/
           http://www.brtorkildsen.no/
          

Stor takk til kantorene i Steinkjer Kirke, Kristin Eek og Rudolf de Beer for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelenes stemmer og funksjoner.

 
   
 
Hovedorgel disposisjon.    
Ryggpositiv(1) Hovedverk (2) Oververk, i svell (3) Pedalverk
Prestant 8' Principal 16' Kvintadena 8' Bordun 32'
Gedackt 8' Principal 8' Salicinal 8' Principal 16'
Kvintadena 8' Rørfløyte 8' Gedakt 8' Subbass 16'
Oktav 4' Gamba 8' Unda Maris 8' Oktavbass 8'
Rørfløyte 4' Oktav 4' Principal 4' Gedakt 8'
Oltav 2' Spissfløyte 4' Traversfløyte 4' Oktav 4'
Sesqualtera II Kvint 3' Nasat 3' Mixtur V
Nasat 1 1/2' Oktav 2' Waldfløyte 2' Basun 16'
Cymbel III Mixtur V Mixtur IV Trompet 8'
Kromhorn 8' Scharff I Ters 1 3/5' Klarin 4'
    Kornett III Obo 8'    
    Fagott 16'        
    Trompet 8'        
             
Tremulant     Schwebung - Tremulant      
             
               
Normalkopler for hånd og pedal            
Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Ryggpositiv   Pedal + Hovedverk      
               
               
Setterkombinasjon m. steppknapp.   Hovedverksventil.   Klaveromfang C - A5  
        Pedalomfang C - F3    
               
               
Kororgel disposisjon.          
Hovedverk   Pedalverk          
Bordun (bass og diskant) 16' Subbas, transmisjon fra hoved. 16'        
Principal (bass og diskant) 8'            
Gedakt (bass og diskant) 8'            
Oktav (bass og diskant) 4'            
Rørfløyte (bass og diskant) 4'            
Oktav (bass og diskant) 2'            
Kornett (kun diskant) II            
               
               
Kopler for hånd og pedal            
Pedal + Hovedverk       Klaveromfang C - C6    
        Pedalomfang C - F3    
           
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909