Udland kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Udland kirke er en arbeidskirke oppført i mur og stål. Den sto ferdig i 2002 og er tegnet av arkitekt Thomas Brekke. Kirken har et maritimt preg med bølget tak og som tårn over alteret er det kjølen på en båt med glass i fremkant slik at lyset strømmer inn over alteret. Et stilig og moderne bygg.
 

Historien bak orgelet er ganske spesiell. Instrumentet som sto ferdig sommeren 2015 var egentlig under bygging for en menighet i Japan. Det var en bemidlet dame som sto bak bestillingen og skulle gi orgelet i gave, hun hadde allerede betalt første del av summen, men ombestemte seg og ga derfor orgelbyggeren klarsignal for å selge orgelet videre for restbeløpet. Det var nettopp i denne tiden at Udland kirkes menighet igjen startet arbeidet med å finne et pipeorgel til kirken. Orgelet disposisjon og størrelse var i området som kunne passe inn i rommet og selv om det var i bygget med barokk utsmykking, som ville bryte med kirkens ellers moderne stil, ble det avgjort at menigheten fikk ha orgelet på hånden til det ble kontrollert om finansiering og godkjenning fra biskopen var mulig. Det kom en kontrabekjed fra orgelbygger Ahrend som ønsket å selge det til en barokkirke i Østerrike. Heldigvis ombestemte Ahrend seg, og godtok at kirken fikk sin frist på å sjekke. Og etter mye frem og tilbake ble orgelet bestilt. Selv om det bryter med kirkens arkitektoniske uttrykk. Den fulle historen er naturligvis mer detaljert, men jeg har valgt å korte ned til hovedtrekkene.
 


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 28. juni 2016 - Sommertur

Dette orgelet hadde jeg ingen planer om å besøke, selv om jeg såvidt hadde lest om det. Det var Goos ten Napel i Vår Frelsers kirke som anbefalte meg turen. Via kirkekontoret fikk jeg kontakt med kantor Leif, og han var positiv. Det samme var personalet i kirken og jeg skulle absolut ikke angre på turen. Orgelets klang og rommets gjenklang falt i smak ved første tone, og jeg kunne gjerne tilbrakt mye mer tid her. Og hvis jeg får en ny anledning kommer jeg til å sette av mer tid.

Dette orgelet har kun 13 klingende stemmer, men med transmisjoner er det totalt 21 register fordelt på de to manualene. Allikevel har orgelet utrolig mye å gi. Den varme klangen fyller lett rommet og det var veldig lett å finne gode kombinasjoner. Jeg likte også mekanikken i orgelet, veldig behagelig og presis etter min mening. Registertrekkene var godt plassert og enkle å lære i oppsett. Plassering av manualer og slikt passet veldig godt.

Når det gjelder stemmer så ble det litt kort tid til å virkelig studere instrumentet. Selv med sine relativt få stemmer er det mange muligheter. Orgelets principalkor var etter min mening veldig fyldig, og det sto godt mot en cornetoppbygning i andre manual. Også Dulcian i andre manual var en fin stemme, både i solo og som del av et kor. Cornetstemmen var veldig fin og myk i klangen og var morsom å bruke i samspill med flere andre stemmeoppbygninger.

Dette er et instrument hvor jeg fant ting jeg likte ved alle stemmer. Det er flere fine fløytestemmer, både i solo, kor og tutti. Også i pedalet er stemmene gode og fyldige, og totalt sett er orgelet et virkelig flott instrument. Skulle bare ønske det var litt kortere vei hit. Orgelet har to effektregister, cimbelstjerne og nattergal. Det første har jeg vært borti i flere instrumenter, men nattergalen er ny for meg. Morsom effekt, og årsaken til at jeg måtte lære meg "alle fugler små de er" for å få et opptak. I opptaket lot jeg nattergalen være på hele tiden, men det hadde vært bedre å kuttet denne etter første vers, noe jeg hadde gjort om jeg hadde kjent registertrekkene litt bedre.

Kort oppsummert: Et spennende lite instrument jeg gjerne skulle hatt mer tid ved.


Lydopptak
 
Alle fugler små de er Aldri spilt denne melodi før, men med nattergal som effektregister.... Det var jo ikke noen alternativ melodi for å prøve dette orgelet. Ikke helt fornøyd, men som sagt, første gang jeg har spilt denne i tillegg til ukjent orgel. Jürgen Ahrend Orgelbau
Udland kirke
ZOOM H4n 28.06.2016

Kilder: Kantor Leif Rossehaug
           Kantor Goos ten Napel
i Vår Frelsers kirke.
           https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/haugesund-kirkelige-fellesrad/menigheter/Skaare-menighet/
           Informasjonshefte fra orgelinnvielsen.

 

Stor takk til kantor i Udland kirke, Leif Rossehaug for tilgang til dette flotte instrumentet.


Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk Oververk Pedalverk Ryggpositi
Bordun 16' Holhflöte 8' Subbass 16'
Principal 8' Principal 4' Octave 8'
Gedackt 8' Flöte 4' Gedacktbass 8'
Octave 4' Gemshorn 2' Octave 4'
Gedackt 4' Sesquialtera II Fagott 16'
Nasat 3' Dulcian 8' Trompete 8'
Oktave 2'        
Mixtur III        
Trompete 8'        
           
           
Tremulant          
           
Zimbelstern   Nachtigall      
           
Normalkopler    
Pedal - Hovedverk   Pedal - Oververk   Klaveromfang C - G5
    Hoved - Oververk   Pedalomfang C - F3
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909