Vår Frelsers kirke.

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Vår Frelsers kirke er bygget i mur med utvendig forblending av rød teglstein. Den er tegnet av arkitekt Einar Halleland og sto ferdig i 1901. Det er en monumental korskirke preget av nygotiske former. Den har vernestatus og av spesielle ting er det flere glassmalerier med motiv fra Treenigheten og de fire evangelistene. Lysekronen er utrolig stor og spesiell og ble laget av Emanuel Vigeland i 1916.
Kirken har et klokkespill med 36 klokker fra 1986 og tårnuret er like gammelt som kirken.

Kirkens orgelhistorie startet allerede i 1901, men jeg har ikke funnet noen informasjon om dette. I 1955 fikk kirken et 51 stemmers orgel levert av Steinmeyer. Dette fikk fylle kirken med lyd frem til 2003. Den siste tiden var dessverre det tekniske begynt å bli dårlig. Dagens orgel sto ferdig i 2004 og ble levert av Verschueren Orgelbouw og har 41 stemmer fordelt på 3 manualer.

Det er også et lite kororgel med ett manual og pedal i kirken levert av Robert Gustavsson Orgelbyggeri AB i 1982.

 

Mine tanker om orgelene:
Første besøk: 27. juni 2016 - Sommertur

Hovedorgelet:

Et flott instrument i et flott rom er mine første tanker. Et orgel med mange variasjonsmuligheter. Et orgel med mye kraft. Dette instrumentet visste jeg ingenting om på forhånd, da det ikke fantes disposisjon ute på nettet. I alle fall ikke med enkle søk. Det ble litt tilfeldig at jeg søkte tilgang her, da jeg ikke helt var sikker på reiseplanen for sommerferien 2016, men det ble oppstart i Haugesund som første bestemmelsessted på turen. Jeg fikk raskt svar om at jeg var velkommen og jeg skulle ikke angre på at jeg startet her.

Dette er et instrument som på mange måte passer meg godt. Godt utvalg av stemmer i hovedverk, godt utvalg i oververk. Noe mindre i echoverket, eller brystverket som det også kan kalles. Kantor Goos mente jeg kanskje ikke ville finne ut hvordan jeg skrudde på orgelet. Men ordet Ventil på registertrekk er ikke ukjent for meg, så det var enkelt nok. Orgelet er helmekanisk uten hjelpemidler bortsett fra en form for barkermaskin på 2. manual og muligens 3. manual. Det viste seg å være lett å finne gode kombinasjoner. Orgelets hovedverk har et kraftig og fyldig kor i principal, men også flere fine fløytestemmer. Jeg likte måten registertrekkene var sortert, med principal og litt kraftigere stemmer på venstre side, mens høyre side hadde fløytestemmer og rørstemmer. Dette med unntak av echoverket hvor registertrekkene er plassert over notebrettet, noe som ikke var like god løsning slik jeg ser det.

Orgelet har muligheter for kornettstemme i alle tre verk, men særlig i oververket er det er fin mulighet. I det samme verket er det også en fin strykerkombinasjon med salicional og unda maris som jeg likte godt. Echoverket hadde helt greie stemmer, men det var litt vanskelig å bedømme kraften mot de andre verkene, noe jeg merket på et par opptak jeg gjorde. Pedalet kunne kanskje hatt litt andre stemmer, eller litt mer kraft. Men med litt kobling gikk det egentlig greit.

Mekanikken til orgelet var litt tung og hoppende, særlig ved kopling og oververket hvor jeg antar det er en form for barkermaskin som "hjelpeservo". Jeg fikk derfor ikke helt god kontakt med instrumentet slik jeg liker, men mulig det hadde vært veldig tungspilt uten. Jeg syns også det var litt få koblingsmuligheter, men jeg er kanskje bortsjemt med instrumenter som har kobler for alt. Under mine prøver var det allikevel et par steder jeg kunne tenkt meg å koble hovedverk og echoverk, men dette kan kun gjøres ved kobling via oververk. Begge svellpedaler var lette å operere og jeg likte svelleffekten i begge verk, men særlig oververket. Og det var også i oververket jeg fant flest ting jeg likte. Men mekanisk likte jeg best hovedverket som ikke hadde barkerforsterkning, eller i alle fall ikke merkbar hjelpekraft.

Kororgelet:

Et lite instrument, likevel allsidig og med mulighet for å fylle kirken med lyd. Orgelets enkle manual kan i de fleste stemmer deles i to. Et lettspilt instrument med presis mekanikken. Jeg likte også godt klangen. Det er allikevel ikke så veldig mer å si om dette instrumentet da jeg ikke brukte så mye tid ved det.

Oppsummering:

Helt enkelt oppsummert. Denne kirken har et flott hovedorgel, kanskje ikke det mest spennende, men allikevel med mange flotte kombinasjoner. Kororgelet er også et godt instrument og romklangen er god, så det er lett å drømme seg vekk. Jeg tar gjerne turen igjen.

Lydopptak

Gje meg handa di, ven / Sally Gardens Denne melodien er fortsatt en av de viktigste for meg, og den blir derfor prøvd på alle instrumenter jeg får tilgang til, selv om ikke alle blir tatt opp. Verschueren Orgelbouw
Vår Frelsers kirke
Haugesund
ZOOM H4n 27.06.2016
Improv 23. del 1 En liten serie med lyd og stemmeprøver fra denne flotte kirken i Haugesund. En stund ved et flott orgel i et rom med god klang gjør det alltid moro å prøve ut de forskjellige kombinasjoner.

Del 1, er orgelet med mye kraft og variasjon i de forskjellige verkene.

Del 2, et litt svakere med litt ekko fra et verk til et annet og litt mer bevegelse i musikken.

Del 3, en rolig avslutning med svakere stemmer.

Verschueren Orgelbouw
Vår Frelsers kirke
Haugesund
ZOOM H4n 27.06.2016
Improv 23. del 2 Verschueren Orgelbouw
Vår Frelsers kirke
Haugesund
ZOOM H4n 27.06.2016
Improv 23. del 3 Verschueren Orgelbouw
Vår Frelsers kirke
Haugesund
ZOOM H4n 27.06.2016
Ved regnbuens fot Nok en gang en av mine egen melodier. Mitt tredje prosjekt. Verschueren Orgelbouw
Vår Frelsers kirke
Haugesund
ZOOM H4n 27.06.2016
Amazing Grace Jeg merker det er lenge siden jeg har spilt denne, og litt uvant med orgel med et manual og bass/diskant deling. Opptaket kunne derfor vært bedre, men gir allikevel et greit inntrykk av orgelets klang og styrke. Robert Gustavsson Orgelbyggeri AB
Vår Frelsers kirke
Haugesund
ZOOM H4n 27.06.2016


Kilder: Kantor Goos ten Napel
           https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/haugesund-kirkelige-fellesrad/menigheter/vaar-frelsers-menighet/
           http://www.kirkesok.no/kirker/Vaar-Frelsers-kirke-Haugesund
 

Stor takk til kantor i Vår Frelsers Kirke, Goos ten Napel for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelenes stemmer og funksjoner.

 
Hovedorgel disposisjon.    
Hovedverk Oververk i svell Echoverk i svell Pedalverk
Bourdon 16' Prestant 8' Bourdon 8' Violonbas 16'
Prestant 8' Bourdon 8' Gemshorn "bass" 8' Subbas 16'
Fluit Harm. 8' Salicionaal 8' Gemshorn "diskant" Fluit 8'
Gamba 8' Und. Maris 8' Octaaf 4' Quint 6'
Bourdon 8' Octaaf 4' Fluit 4' Prestant 4'
Octaaf 4' Fluit 4' Flageolet 2' Bombarde 16'
Fluit 4' Nasard 2 2/3' Cornet "Bass" 1-2st Trompet 8'
Quint 3' Octaaf 2' Cornet "Diskant" 3st    
Octaaf 2' Tertz 1 3/5' Vox Humana 8'    
Mixtuur 4-7st. Flageolet 1'        
Cornet 4st. Mixture 4st.        
Fagot 16' Trompet 8'        
Trompet 8' Hobo 8'        
             
             
Tremulant            
               
Normalkopler for hånd og pedal            
Hovedverk + Oververk   Oververk + Echoverk          
Pedal + Hovedverk   Pedal + Oververk          
               
        Klaveromfang C - G5  
        Pedalomfang C - F3    
               
               
Kororgel disposisjon.          
Manual   Pedalverk          
Trägedackt (bass og diskant) 8' Subbas 16'        
Täckflöjt (bass og diskant) 4'            
Principal (helt manual) 4'            
Nasat (bass og diskant) 2 2/3"            
Oktava (bass og diskant) 2            
Scharf II            
               
               
               
Kopler for hånd og pedal            
Pedal + Manual       Klaveromfang C - G5    
        Pedalomfang C - F3    
           
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909