Ålesund kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Ålesund kirke er en langkirke fra 1909. Den ble tegnet av arkitekt Sverre Knudsen og er bygget i murt stein, hovedsakelig hvit, gul og rød marmor. Utvendig er kirken dekt av naturstein. Den har 800 plasser og har i tillegg et lite kapell vedsiden av koret. Klokketårnet er plassert langs sørveggen istedet for ved hovedinngangen. I tårnet er et klokkespill m. 39 klokker som kan betjenes fra orgelet. Klokkespillet brukes til å spille hvert kvarter samt en melodi kl. 9, 12, 15,18 og 21. Kirken har i tillegg til sitt store orgel også et lite positiv i kapellet og et piano. Rommet har veldig mye utsmykking, både i form av glassmalerier, og dekorerte vegger. Spesielt i koret.

Kirkens første orgel hadde 22. stemmer og sto ferdig i 1909. Dette var plassert på sørgalleriet nesten fremme ved korbuen. I 1945 monterte Jørgensen Orgelbyggeri et stort orgel med 70 stemmer på galleriet i vest. Dette tjente kirken vel og ble ofte brukt på radio og på lydopptak. Etterhvert som orgelet krevde stadig mer reparasjon og vedlikehold ble det besluttet å gi orgelet en skikkelig restaurering. Og dette ble utført i forbindelse med kirkens 100års jubileum. Jobben gikk denne gang til Rieger Orgelbau fra Østerike, som i tillegg til restaureringen av hovedorgelet også monterte et nytt kororgel i orgelhuset på sørgalleriet. Orgelet har nå 94 stemmer, fordelt på totalt ni forskjellige orgelverk + klokkespill. Spillepulten ble bygd ny og moderne, med alle tenkelige og utenkelige funksjoner for å betjene dette praktfulle instrumentet.


Mine tanker om orgelet.
Første besøk: . 17-18. september 2016 - Høst-tur

Jeg skrev dette om orgelet i Bodø, men nok en gang er mine første tanker: WOW! Et instrument som ene og alene var verdt en kjøretur på 10 timer hver vei. Spesielt med tanke på hvor mye tid jeg  fikk ved dette orgelet. Nå er det også en fin kjøretur med mange flotte plasser på veien. Lørdagen møtte jeg kantor Nikolas i kirken, og fikk en grundig innføring i orgelets mange funksjoner og muligheter. Orgelet har 150 knapper for register og kobler, i tillegg til to digitalterminaler for kontroller av alle de avanserte løsningene. Med andre ord, mye å sette seg inn i. I tillegg fikk jeg en omvisning opp i tårnet for å se på fjernverket og klokkespillet, samt helt øverst, urverket til uret. Dette er første gang jeg har vært over taket i en kirke og sett en løsning på fjernverk. Og det spennende. En stor lydkanal som går fra en kasse som er orgelhuset. Denne kanalen ender ut øverst i taket, fremme ved korbuen.

Jeg begynte min tid ved orgelet mens kirken var åpen. Derfor prøvde jeg meg mye med de svakere stemmene, strykerkombinasjoner og svakere fløytekombinasjoner. Dette for å bli kjent med spillepulten og spilleteknikken. En spillepult som på alle måter passet meg utmerket. Totalt brukte jeg rundt 13-14 timer ved selve orgelet, og tilbrakte rundt 15 timer i kirken. Selv etter så mye tid fordelt på to dager, merket jeg lite i rygg og andre ledd, annet enn å være normalt sliten. Dette er første spillepulten med fem manualer som jeg har prøvd, og det ser ganske imponerende ut med en slik spillepult. Det er allikevel  helt greit å spille på 5. manual også. Og med totalt syv forskjellige verk som skal betjenes fra disse fem manualene, er det greit med såpass. Men i tillegg til dette, så organisten selv programmere om manualene til ønsket verk. Dette var en utrolig nyttig funksjon, og samtidig lett å betjene. Samtidig ble dette tilbakestilt sammen med nullstilling av stemmene i orgelet.
I tillegg til en slik mulighet i manualene, er også de tre svellpedalene lagt inn i systemet slik at man fritt kan koble ønsket svellfunksjon til riktig pedal. Genialt om man har koplet to verk i svell og ønsker enkel og samtidig kontroll på dette. I tillegg kan crescendofunksjonen kobles inn på ønsket pedal. Totalt er det fem forskjellige svellverk og i tillegg crescendo som kan programmeres inn på de tre regulatorpedalene. Orgelet har også en hel drøss av kobler og oktavkopler. Jeg brukte noen av dem, særlig for å legge til en oktav til noen av strykekombinasjone.

Pedalet hadde også en morsomfunksjon, ved at det kunne deles. Første oktav koblet mot pedalverket, resten av tonene koblet mot valgte koppel. Dermed kan man spille tostemt med pedalet. Mulighetene bare vokser og vokser. Jeg prøvde meg jo litt, men jeg har så langt ikke trent på noe slikt, så det ble med å prøve. Men funksjonen åpner for mange muligheter. I manualet er det også noe som kalles "melodikoppel", dette kobler kun øverste nedtrykte tangent over i et annet verk, i dette tilfellet, hovedverksbase og melodi i soloverk 4'-oktav eller positivsbase med melodi i svellverk 4'-oktav. Tre spesialkopler til, kan programmeres av organist. Jeg lærte meg ikke denne funksjonen, men om jeg forsto det riktig, åpner også dette for mange spennende muligheter.

Det blir feil å si: hadde jeg hatt bedre tid. For jeg fikk all den tid jeg kunne ønske meg. Men hadde jeg hatt mer tid, eller brukt mer tid, skulle jeg gjerne prøvd mer ut på en annen funksjon i manualet, nemlig 'Sostenuto'. Denne funksjonen holder på en tone etter man slipper tangenten, helt til en ny tone eller akkord legges inn. Jeg prøvde meg først ut på denne på søndagskvelden, men det var igjen et hav av muligheter for å skape ny musikk. Med dette la jeg en akkord i en strykekombinasjon, tror det var 'Unda Maris' og en annen stemme i positiv, og spilte med forskjellige stemmer i hovedverk og svellverk tohendt. Kun korte hopp over i positivets manual for endring av akkord. Det var utrolig morsom funksjon. En funksjon jeg gjerne skulle hatt på flere instumenter.

Alt dette er bare en liten del av mine tanker. Jeg håper på å få til et nytt besøk etterhvert. Tror nok det er den beste orgeltiden jeg har hatt så langt og garantert det største høydepunktet i 2016.



Lydopptak

O bli hos meg En vakker salme, blant annet brukt i min tantes begravelse, våren 2017. Siden dette ble første besøk ved et større orgel etter begravelsen, var det lett valg. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 01.10.2017
         
Amazing Grace

En flott melodi. Denne er veldig svak i begynnelsen, dette for å få med klokkespillet i tårnet.

Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Fanfare Min egne fanfare. Tror aldri den har vært bedre på et orgel..... I alle fall ikke å høre den "live". Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Gje meg handa di, ven En melodi som har stor betydning for meg, og som vil fortsette å være en gjenganger her. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Improv 28 Første opptak med improvisasjon. Her står opptakeren fremme ved fremste benkerad. Derfor høres kororgelet kraftigere enn hovedorgelet. Planen var at de skulle balansere bedre. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Improv 29, del 1 Nytt opptak rundt samme tema som i opptaket 'Improv 28', men denne gangen ble opptakeren plassert lengre bak i kirken, nærmere hovedorgelet. Musikken hopper mellom Hovedverket, svellverket, kororgelets hovedverk og svellverk, samt fjernverket i et liten del.
Balansen ble her som ønsket.
Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Improv 29, del 2 Opptak med mye bruk av rørstemmer. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Improv 29, del 3 Opptak med svakere stemmer, dempet orgel. Strykende og rolig. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Ved regnbuens fot Et opptak jeg gjorde i selve orgelet, for så å spille av igjennom pipene, så jeg selv kunne gå ned og høre musikken fra en publikumers plassering. Veldig morsom funksjon. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016
Visa vid vindens ängar Et nytt opptak av denne melodien. Jørgensen/Rieger
Ålesund kirke
ZOOM H4n 18.09.2016


Kilder: Kantor Nikolas Fehr
           http://www.rieger-orgelbau.com/
           http://aalesundfr.dnn2.labora-portal.no/Ålesund
 


Stor takk til kantor Nikolas Fehr, for tilgang til dette fantastiske instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
     
 
 
Hovedverk Positiv i svell Svellverk
Principal 16' Bachfløite 8' Bourdon 16'
Principal 8' Kvintatøn 8' Principal 8'
Gemshorn 8' Unda Maris 8' Konsertfløite 8'
Rørfløite 8' Principal 4' Erzähler 8'
Oktav 4' Fl. Pastor 4' Erzähler Cell. 8'
Fløite 4' Schwiegel 2' Geigenpr. 4'
Oktav 2' Siffløite 1' Spissfløite 4'
Kvint 5 1/3' Kvint 2 2/3' Nachthorn 2'
Mixtur 4 fag Ters 1 3/5' Nasat 2 2/3'
Cymbel 3 fag Superkvint 1 1/3' Ters 1 3/5
Trompet 8' Scharff 5 fag Plein-Jeu 5 fag
Fagott 16' Dulcian 16' Fagott 16'
Oboe 8' Krummhorn 8' Oboe 8'
Schalmey 4'     Schalmey 4'
Carillon          
           
Tremulant   Tremulant   Tremulant  
           
           
Soloverk i svell Fjernverk i svell Pedalverk
Principal 8' Ekko-Bourdon   Subbass 32'
Fløite 8' Ang. Celeste   Kontrabass 16'
Gamba 8' Fjernfløite   Violon 16'
Gamba Celeste 8' Flageolett   Subbass 16'
Kornett 5 fag Campa-Nelli 5 fag Ekkobass 16'
Tuba 8' Horn 8' Oktavbass 8'
Vox Humana 8' Violbass  (Pedalstemme) 16' Gedecktbass 8'
        Cello 8'
Tremulant   Tremulant   Koralbass 4'
        Kvint 10 2/3'
        Mixtur 4 fag
Hovedverk - kororgel Svellverk - Kororgel Basun 16'
Fagott 16'
Principal 8' Fløite Harm. 8' Oboe 8'
Gamba 8' Salicional 8' Schalmey 4'
Gedeckt 8' Bourdon 8' Singend Kornett 2'
Oktav 4' Prestant 4'    
Blokkfløite 4' Fløite oct 4'    
Superoktav 2' Flachfløite 2' Pedalverk - Kororgel
Mixtur 4 Fag Nasat 2 2/3'
    Ters 1 3/5' Subbass 16'
    Plein-Jeu 4 fag Gedecktbass 8'
    Trompet h. 8' Koralbass 4'
    Oboe 8' Fagott 16'
           
    Tremulant      
           
         
Normalkopler for hånd og pedal        
Hovedverk + Positiv   Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Soloverk  
Hovedverk + Fjernverk   Positiv + Svellverk   Positiv + Soloverk  
Positiv + Fjernverk   Svellverk + Soloverk   Svellverk + Fjernverk  
Soloverk + Fjernverk   Kor-Hovedverk + Kor-Svellverk Pedal + Hovedverk  
Pedal + Positiv   Pedal + Svellverk   Pedal + Soloverk  
Pedal + Fjernverk   Pedal + Kor-Hovedverk   Pedal + Kor-Svellverk  
           
           
Superoktavkopler for hånd og pedal        
Hovedverk   Hovedverk + Positiv   Hovedverk + Svellverk  
Hovedverk + Soloverk Hovedverk + Fjernverk   Positiv + Svellverk  
Positiv Svellverk Soloverk
Fjernverk Pedal Kor-Hovedverk
Kor-Hovedverk + Kor-Svellverk          
           
           
Suboktavkopler for hånd          
Hovedverk + Positiv   Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Soloverk  
Hovedverk + Fjernverk   Positiv + Svellverk   Positiv  
Svellverk   Soloverk   Fjernverk  
Kor-Hovedverk + Kor-Svellverk          
           
           
Andre funksjoner          
Avstiller for verk.   Spesialkobler, 3 programmerbare. Opptak og avspilling med selve orgelet!
Melodikopler Hovedverk+Soloverk Melodikopler Positiv + Svellverk Diverse systemer for stemming av orgelet
Datakontroll for fri tildeling av manualene til de ulike verk og fri tildeling av svellpedaler til de ulike verkene og til crescendovalsefunksjon
Generalcrescendo m. 4. programmer. Setzersystem med mange funksjoner Mulighet for deling av pedalbrettet.
Avstiller for rørstemmer. Sostenuto i manualverkene.      
         
      Klaveromfang C - C6
      Pedalomfang C - F3
Det er garantert mer jeg ikke har fått med, men skulle i alle fall være det viktigste!
 
Tilbake til instrumentsiden.              
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909