Borge Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Borge kirke er en arbeidskirke bygd i betong og sto ferdig til innvielsen den 31. mai 1987. På en høyde godt synlig fra alle kanter hever det spesielle klokketårnet seg, og fra kirkebakken har man fantastisk utsikt over området rundt. Kirken er minst den sjette som har stått i Borge og ble reist som erstatning for den forrige som brant ned i 1983. Den har 350 plasser og ble tegnet av Knut Gjernes.

Da kirken sto ferdig ble det klargjort plass for orgelet, som i 1988 ble levert av Ryde & Berg orgelbyggeri AS og har 18 stemmer fordel på 2 manualer og pedal.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 10. juli 2015 - Sommertur

Dette orgelet er nok et av de beste jeg har prøvd under 30. stemmer. I et rom med god gjenklang har orgelet mye å gi og mange farger. Orgelet har en frisk og åpen klang og er veldig behagelig å spille på. Trakturen er lett, både med og uten koppel og registraturen er enkel å bli kjent med og betjene. Gjenklangen i rommet gjør det relativt lett å oppfatte lydbildet fra orgelkrakken, men ved opptak så bør nok opptageren stå et stykke bak i kirken. Jeg hadde utstyret et par rader forfra i midtgangen, og da ble særlig fagotten i pedalverket litt vel kraftig.

Hovedstyrken ligger i hovedverket, som har en klar og åpen klang i ren principaloppbygning, og en fin mixturstemme. Fløytestemmene er bredere i normalt toneleie, men blomstrer til i høyere oktaver og en spennende å leke med, spesielt dobbelflöjt 8' likte jeg godt. Borduna 16' gir en trygg og god bunntone i hovedverket. Med principal kor kombinert med fløytestemmene blir det god og fyldig klang, eventuelt med den skarpe mixturen på toppen. Trompeten i hovedverket er kraftig, men passer godt inn i lydbildet, særlig til bruk med tutti i fanfarelignende musikk. I pedalet med sine tre stemmer er det passe med kraft i de labiale stemmene som gir en god grunntone. Fagotten er kraftig og passer godt inn i lydbildet med tutti i stemmeoppsettet.

I svellverk finnes kontrastene til hovedverket. Fugara 8' og Bourdon 8' som grunnstemmer, en nydelig italiensk fløyte 4' og en skarp principal 2' gir en mer dempet, men god oppbygning. Uten Bourdun 8' blir fyldigheten litt borte, men igjen gir det en helt annen karakter i lyden. Svellfunksjonen er lett å betjene, men jeg foretrekker at svellpedal er litt mer sentrert, her syns jeg den var plassert for langt ut mot siden. Svellverket har en cornettino mixtur, som gir en utrolig fin og myk cornettstemme. Den kan nesten høres ut som en veldig myk rørstemme, og man skal lytte godt for å høre ters og kvint stemmene. I tillegg til dette er det en Skalmeja 8' rørstemme som også er ganske myk og litt fyldig.

Som nevnt er dette orgelet et av de beste jeg har vært borti av de mindre instrumentene, og jeg har ikke noe spesielt negativt å nevne om det. Men det er en ting jeg savnet, og det var en tremulantfunksjon i svellverket, både cornett og skalmeja stemmen kunne passet godt med tremulant. Ser man bort i fra dette, var det et kjempeflott instrument som hadde mange farger og som var veldig behagelig å spille på, og det hadde til og med rygglene på orgelkrakken, noe jeg hittil bare har opplevd i Sandefjord kirke. 

Alt i alt et instrument jeg kommer til å besøke igjen om jeg får mulighet!


Lydopptak
 
Improv 16, del 1 En improvisasjons-serie jeg tok opp. Den er delt opp delvis for registerbytte, delvis utprøving av grunnmelodiske tanker. Enkelte elementer ligner på improvopptaket fra Arendal Trefoldighet.
Del 1 og 2 med omtrent hele orgelet innkoblet. Del 3 roligere og svakere. Del 4 med oppbygning før det hele avsluttes med tutti. Total spilletid ca 14min og 30sek.
Ryde&Berg
Borge Kirke
ZOOM H4n 10.07.2015
Improv 16, del 2
Improv 16, del 3
Improv 16, del 4
Improv 17 Forinspirasjon til opptaket i Buksnes Kirke, opptak: Improv 18
Gje meg handa di, ven En vanlig gjenganger blitt, men kanskje ekstra spesielt her i kirken hvor min kusine giftet seg.

Kilder: Kantor Ken-Gøran Mikkelsen
           http://vestvagoy.kirken.no
           http://ryde-berg.no/orgel

Stor takk til kantor i Borge Kirke, Ken-Gøran Mikkelsen for tilgang til dette flotte instrumentet.


Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Utsikten fra spillepulten opp mot orgelpipene.

     
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
Borduna 16' Fugara 8' Subbass 16'
Principal 8' Bourdon 8' Gedackt 8'
Dobbelflöjt 8' Ital. Flöjt 4' Fagott 16'
Oktava 4' Principal 2'    
Rörflöjt 4' Cornettino II    
Kvinta 2 2/3' Skalmeja 8'    
Waldflöjt 2'        
Mixture IV-V        
Trompet 8'        
           
           
           
Normalkopler          
Hovedverk + Svellverk   Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk  
           
Oktavkopler       Klaveromfang C - G5
Superoktav - Pedal + Svellverk       Pedalomfang C - F3
           
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909