Buksnes Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Buksnes kirke er en langkirke utført i dragestil og sto ferdig til innvielse i november 1905. Kirken, som har plass til 600 personer er bygd i tømmer og er den siste i en lang rekke kirker i Buksnes kirkesogn. Den ble tegnet av Karl Norum og ligger på en liten høyde i Gravdal i Vestvågøy kommune. Kirken har nå sitt tredje orgel som sto ferdig i 1998 og ble levert av Ryde & Berg.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 12. juli 2015 - Sommertur

Etter å ha vært i Borge kirke på fredagen, ble det et besøk i denne kirken påfølgende søndag. Turens andre Ryde-instrument, men denne gangen i en trekirke med mye mindre gjenklang og et større orgel med flere muligheter. Kirken som har et spesielt interiør har mange fine detaljer, og spesielt da på bjelker og lignende hvor det er skåret inn mønster som ansikter eller masker i vikingstil. Dette er også tatt med i orgelets fasade. Orgelet er bygget inn i et vakkert orgelhus med pedaltårn på sidene. Som et større instrument, både fysisk og stemme messig var trakturen her noe tyngre å drive, samme med enkelte av registertrekkene samt koppelpedalene. Orgelet som med sine med sine 25 stemmer er relativt oversiktlig, selv om et registersystem hadde vært til hjelp, har en oversiktig spillepult og er lett å bli kjent med. Jeg brukte her opptakeren til å få bedre inntrykk av hvordan de forskjellige kombinasjonene hørtes ut nede i kirkesalen.

Etter min mening er dette nok et godt instrument levert av Ryde & Berg, med mange fine stemmer og grei mekanisk traktur. Jeg syns løsningen med eget hus for hovedverk med bakvegg før svellverkshuset skapte litt spesielt lydbilde på galleriet, men nede i salen er ikke det merkbart. Hovedverket med principalkor fra 16' til 2' pluss mixtur skaper en god klang, og med yttligere to 8' stemmer har hovedverket alt som skal til for å fylle kirken med gode grunntoner og lysere farger over dette. Mixturen er kraftig, men ikke veldig skarp og passer godt inn mot romklangen, eller fraværet av klang. Trompeten er her som i Borge kirke kraftig og godt balansert og passer som solostemme eller som tilskudd til et tutti-oppsett. Jeg savnet kanskje noe mer fra subbass i pedalverk, noe som ble bedre ved koppel mot hovedverk med principal 16'. Men rørstemmene i pedalet likte jeg godt og under flere prøveopptak fikk jeg mange forskjellige kombinasjoner som ble fine.

Svellverket er mer utfyllende enn i Borge, og med tre 8'stemmer og to 4' stemmer til en 2' stemme, kvint, ters, en mixturstemme og obo så blir svellverket nesten jevnbyrdig med hovedverket, og i motsetning til Borge er det tremulant på svellverket! Obostemmen likte jeg godt, og det er synd jeg ikke fikk den med på noe opptak. En cornettoppbygning var også ganske fin, men terz-stemmen er noe fremtredene på enkelte steder i oktavene.

Det var lett å drømme seg bort ved dette instrumentet, og improv-opptaket ble jeg også veldig fornøyd med. Det følger helt de inntrykkene jeg fikk på turen mot Lofoten fra Bodø. Orgelets stemmevariasjon kommer delvis frem i opptaket. Selv om det meste var greit å betjene, likte jeg ikke koppelpedalene som var ganske harde. Spesielt om man foretrekker å spille uten sko så ble det hardt å trekke fra koppelet. Løsningen med svellverket mot bakveggen på hovedverks hus, og enkelte andre løsninger var ikke helt som jeg foretrekker dem. Men instrumentet i seg selv er et godt instrument og lyden på opptaket viser at svellverket høres godt nede i salen. Jeg håper at jeg får mulighet til å besøke dette instrumentet igjen ved en senere anledning!


Lydopptak
 
Improv 18 - Reisen til Lofoten En improvisasjon med kanskje kjente trekk, men følger tankene mine på vei fra Bodø til Moskenes med ferja, og deretter innover på Lofoten med bil. Ca. 12min og 30sek spilletid. Ryde&Berg
Buksnes Kirke
ZOOM H4n 12.07.2015
Gud skapte lyset. Salme med melodi av Per Tveit fra Sandefjord

Kilder: Kantor Andrey Pirozhkov
          
Kantor Ken-Gøran Mikkelsen
           http://vestvagoy.kirken.no
           http://ryde-berg.no/orgel 

Stor takk til kantor i Buksnes Kirke, Andrey Pirozhkov for tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

   
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
Principal 16' Principal 8' Subbas 16'
Oktav 8' Gedakt 8' Oktavbass 8'
Rørfløyte 8' Fugara 8' Gedakt 8'
Vox Candida 8' Oktav 4' Oktav 4'
Oktav 4' Blokkfløyte 4' Bassun 16'
Kvint 2 2/3' Kvint 2 2/3' Trompet 8'
Oktav 2' Waldfløyte 2'    
Mixtur V Terz 1 3/5'    
Trompet 8' Scharf III    
    Obo 8'    
           
           
    Tremulant      
Normalkopler          
Hovedverk + Svellverk   Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk  
           
Oktavkopler       Klaveromfang C - G5
Superoktav - Pedal + Svellverk       Pedalomfang C - F3
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909