Fagerborg kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Fagerborg kirke ble påbegynt i 1901 og sto ferdig i 1903. Den ble innviet 22 desember samme år og er en langkirke med 480 sitteplasser . Kirken er tegnet av Arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg og den oppført i tegl. Fasaden er utført i granittt og kirken er oppført i nygotisk stil.

Kirken fikk sitt første orgel allerede i 1903 og dette var plassert fremme i koret. I 1932 fikk kirken et nytt 39 stemmers orgel levert av Jørgensen. Dagens orgel er levert av Orgelbau Goll, Luzern. Det har 54 stemmer fordelt på 5 verk. Orgelet er fordelt i to orgelhus og en del av stemmene i det forrige instrumentet er helt eller delvis benyttet i det nye instrumentet. Det er mekanisk traktur med unntak av soloverket som er elektrisk.


Mine tanker om orgelet.
Første besøk: 03 november 2019, Allehelgensaften

Dette orgelet har stått på ønskelisten en stund. Kirken har mye aktivitet og det har ikke vært lett å finne tid som har passet både for meg og kantor Gjermund. Men det har absolutt vært verdt ventetiden. Jeg fikk med meg en del av gudstjenesten denne allehelgensaften og etter at aktiviteten roet seg i kirken ble jeg vist opp på galleriet av Gjermund og fikk info om orgelets funksjoner og tekniske detaljer. Deretter fikk jeg god tid til å bli kjent med orgelet før det skulle klargjøres til konsert om kvelden. Orgelet er et av Oslos største og har et hav av muligheter fordelt på 5verk, 3 manualer 2svell og pedal. Som med flere av instrumentene jeg har besøkt denne høsten er det vanskelig å få med alle inntrykk i en dagbok som dette. Det føles som besøket varte 10 minutter, selv om det jo ble rundt 3 timer totalt. Spillepulten er plasser inn mot venstre orgelhus sett fra rommet. Det er i dette orgelhuset at hovedverk, positiv og svellverk er plassert. Bak ryggen har man da høyre orgelhus som inneholder pedalverket og det elektrisk opererte høytrykks soloverket. Mekanikken i orgelet er veldig behagelig, selv med koplene inne for alle manualverkene. Pulten er godt oppbygd med registertrekkene ryddig plassert. Det var lett å bli kjent med plassering av stemmene. Og med 54 stemmer er det bare å pøse på, det er et veldig godt utvalg.

Orgelets hovedverk er godt balansert. Rommets klang gir mye tilbake og gjør det moro å dra på med kraft. Principalstemmene fra 16' og nedover skaper en god, varm grunnstamme orgelet. Mixturen er behagelig og ikke for skarp. Det er også en Cornet 8' 5 korig stemme. Viola da Gamba 8' passer fint over Gambekombinasjonen i svell, det samme gjør fløytestemmene som også fungere godt på egenhånd. I tillegg til Trumpete 8' har de også fått inn en Fagott 16' rørstemme i hovedverket så det er godt besatt. Positivet har mange fine stemmer. Med Violon 16' i bunnen, Salicional 8 og Dolce 8' er det gode strykeregenskaper i verket. Dolce tilhører vel egentlig fløytefamilien, men har ofte karakter som lener mot strykerstemmene sånn jeg har forstått det. Bourdon 8' og Rohrflöte 4' fungerer bra, gjerne også med Flageolet 2. Rohrflöte er også fin alene som solostemme. Verket kan også by på en myk kombinasjon av Cornet, en skarp Sharff mixtur og en flott Klarinette rørstemme.

Svellverkets fine kombinasjon av Gambe 8' og Gambe Celéste 8' er flott og strykende i klangen. Fin alene, fin med solostemme i et annet verk, slik som Rohrflöte 4' i positivet. Geigen Principal 4' er et flott tillegg til Gambekombinasjonen for å få et 4' løft. Cor de nuit 8' er veldig fyldig og fin. Den gjør seg godt i dempet spill men fyller likevel rommet godt likevel. Flute Harmonique og lillebrødrene Octaviante 4' og Octavin 2' utgjør fløytestemmene i verket, en rolle de fyller godt og det hele kan krones med en Plein Jeu mixtur. Svellverket har hele fire rørstemmer Alle med ulik karakter og i samme oktav, 8'. Trompette Harmonique er blant de sterkere rørstemmene i orgelet, men klar og fin. French horn er en flott solostemme, fløyelsmyk i klangen og mer dempet enn de andre stemmene. Basson Hautbois lener mer mot Oboe. Det er også god crescendo og dempe-effekt i lukene og alt i alt er veldig godt sammensatt orgelverk
.

Soloverket består bare av 4 stemmer som står på en høytrykksorgellade. Soloflöte 8' stammer fra det gamle Jørgensenorgelet og er en stemme vel verdt å bevare. Den har sjarm og særpreg og med det høye trykket er det kraftig. Tubastemmene er også kraftige og fine. Tuba Mirabilis 8' kan blant annet høres i opptaket "Til minne" når jeg kommer til "gje meg handa di, ven". Tuba Clarin 4' er ypperlig i klangkrone over fullt orgel, dette høres også i overnevnte opptak i avslutningen. Det blir et fullverdig orkester på galleriet. Pedalverket har stemmer for de fleste anledninger. Med en flott dyp, mer følbar enn hørbar untersatz 32' i bunnen og tre 16' stemmer er det godt med bass. Det er også en stødig rekke med 8' stemmer og en Choralbass 4'. Det er nok kraft i pedalverket til melodisk spill med støtte fra andre verk. Av rørstemmene er det en flott posaune som er veldig godt tilpasset orgelets øvrige karakter. I tillegg gjorde også Trompet 8' et godt inntrykk.

Besøket i Fagerborg kirke var vel verdt togturen tur-retur en kald søndag. Et fantastisk instrument i et rom med god klang. Orgelet fungerer godt over hele spekteret, men det er helt fantastisk og majestetisk når det bygges opp mot fullt orkester! Det er som sagt mye mer som burde vært nevnt, men begrenset med tid til å studere alt. Jeg håper det lar seg gjøre med et nytt besøk i fremtiden.

Lydopptak:

Den hellige stad KOMMENDE En av min mors yndlingsmelodier til jul. Orgelbau GOLL
Fagerborg kirke
ZOOM H4n PRO 03.11.2019
Improv 54-1 KOMMENDE Lyd og stemmeprøve med hele orgelet. Det er enkelte brå skift i lydstyrken når kraftige stemmer legges inn. Orgelbau GOLL
Fagerborg kirke
ZOOM H4n PRO 03.11.2019
Improv 54-2 KOMMENDE En lyd og stemmeprøve med kun svellverket og et par stemmer i pedalverk. Orgelbau GOLL
Fagerborg kirke
ZOOM H4n PRO 03.11.2019
Til minne KOMMENDE En "potpurri" av noen av de sangene som har størst betydning for meg og hjelper meg å minnes de som har gått bort. Opptaket ble utført på allehelgensaften.
Ligger også på youtube. Link her.
Orgelbau GOLL
Fagerborg kirke
ZOOM H4n PRO 03.11.2019


Kilder: Kantor Gjermund Brenne
           https://www.goll-orgel.ch/work/neubau/oslo-fagerborg-kirke/
           https://kirken.no/fagerborg
          

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk (1) Positiv ( 2 ) Svellverk ( 3 )
Principal 16' Violon 16' Bourdon 16'
Praestant 8' Salicional 8' Cor de nuit 8'
Viola da Gamba 8' Dolce 8' Flute harmonique 8'
Doppelflöte 8' Bourdon 8' Gambe 8'
Octave 4' Qunitatön 8' Gambe Celeste 8'
Spitzflöte 4' Octave 4' Geigend Principal 4'
Quinte 2 2/3' Rohrflöte 4' Flute Octaviante 4'
Octave 2' Nasat 2 2/3' Nazard 2 2/3'
Mixtur IV-V 1 1/3' Flageolet 2' Octavin 2'
Cornet V 8' Terz 1 3/5' Plein-jeu II-V 2'
Fagott 16' Larigot 1 1/3' Trompette Harmonique 8'
Trompete 8' Scharf IV - V 1' French Horn 8'
    Klarinette 8' Basson-Hautbois 8'
        Voix Humaine 8'
           
           
    Tremulant   Tremulant  
           
Soloverk i svell (2-3) Pedalverk  
Soloflöte 8' Untersatz 32'    
Tuba Magna 16' Kontrabass 16'    
Tuba Mirabilis 8' Subbass 16'    
Tuba Clarin 8' Flötenbass 16'    
    Violoncello 8'    
    Gedackt 8'    
    Flötenbass 8'    
    Choralbass 4'    
    Posaune 16'    
    Trompete 8'    
    Clairon 4'    
           
           
Normalkopler for hånd og pedal        
Hovedverk - Postiv   Hovedverk - Svellverk   Positiv - Svellverk  
    Svellverk - Soloverk   Positiv - Soloverk  
           
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Positiv   Pedalverk - Svellverk  
           
         
Oktavkopler:          
Suboktav - Svellverk          
           
Spillerhjelpemidler:          
Setzersystem: En åpen og tre låste grupper med 64 kombinasjoner.    
           
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909