Grønnåsen Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Grønnåsen er en arbeidskirke fra 1996, jeg har ikke funnet noen mer spesifik informasjon enn dette om kirken.
Orgelet sto ferdig i 2001 og ble bygget av det tyske firmaet Alfred Führer Orgelbauwerkstadt, v Heiko Lorentz.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 15. juli 2015 - Sommertur

Når turen til Nordnorge ble planlagt, ble det bestilt hotell slik at vi fikk to hele dagers opphold i Tromsø. Håpet var egentlig å få tid ved orgelet i Domkirken i byen, men der viste det seg å være vanskelig å få tid og jeg begynte derfor å søke opp alternative instrumenter i området. Det var ikke så lett å finne informasjon om de forskjellige instrumentene, men kom til slutt over disposisjon for dette instrumentet som interesserte meg litt. Et instrument med hovedverk, pedal og oververk, ingen verk i svell. Det er et barokkinstrument med mekanisk traktur og registratur uten noen form for elektroniske hjelpemidler. Valget falt altså på dette instrumentet og jeg fikk kort tid etter sendt forespørsel, et positivt svar fra kantor. Han skulle ha ferie mens jeg var i Tromsø og det skulle bli litt forviklinger for å få tilgang. Siden det ikke bare var kantor, men snarere hele staben i kirken som var på ferie. Det ble en god del telefoner frem og tilbake, men tilslutt fikk jeg nå ordnet tilgang.

Det er et spennende instrument med to ganske likeverdige manualverk. Det er alltid noe som mangler for meg uten svellverk, men man må jo bare benytte disposisjonen fullt ut og velge stemmer for å få musikken slik man vil. En spesiell funksjon her var at Sesquialtera og Terzian registertrekkene hadde tre trinn. For sesquialtera er dette ' Av - Kvint - Sesquialtera'. Det første gang jeg har vært borti dette, så jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke fikk en cornettaktig lyd når jeg kun hadde sesquialterastemmen i trinn en. Når jeg først lærte dette var det jo greit, men jeg syns det burde vært merket når det først var laget et markert hakk. Dette orgelet har ingen pedalbetjente koppel. Det har istedet registertrekk-kopler for pedal og for å koble manualene kan det øvre flyttes frem og tilbake. Jeg hadde allerede opplevd dette i Tjølling, og var derfor ikke ukjent med det.

Orgelet har mye lyd med alle stemmene innkoblet, men det er mange fine svakere kombinasjoner. På forhånd hadde jeg på følelsen at dette orgelet skulle være som i Tjølling, men det viste seg å bli en mye større glede å spille på dette instrumentet. Det var mye som stemte med en gang og jeg følte at jeg fort ble kjent med instrumentet. Principalstemmene hadde en god og fyldig klang. Mixturene var skarpe og passet godt inn i rommets gjenklang. Trompeten var fin både som solostemme og i samspill. Jeg likte ikke helt rørstemmen i oververket, men den fungerte greit nok. Tremulanten var også litt "dum" til tider da det var merkbar igjennom hele orgelet, selv om den tydelig skulle være for oververket. Cymbelstjernen likte jeg godt. Den passet inn med fullt orgel, overdøvet ikke, men lå passelig i styrke mot tutti i orgelet. Tonehøyden passet også min musikk som i opptaket. Pedalet delte blant annet principal 16 med hovedverket. Rørstemmene i pedal var fine, men jeg merket at selve pedalmekanikken burde hatt noe dempemateriell under. For ved svak musikk så kan det lett bli slaglyd når pedalen trykkes ned. Dette burde etter min mening ikke vært merkbart. Jeg tror til og med det kan høres på opptaken 'improv 20', hvor det i starten ligger melodi med trompet 8' i pedal.

Det var mye spilleglede og jeg er glad jeg tok meg tid til å finne dette instrumentet når jeg planla turen. Et flott instrument, både å se på, høre på og ikke minst å få spille på.

Lydopptak
 
Improv 19 Ble egentlig ganske fornøyd med improv 19, men hadde allikevel lyst til å prøve å få en improv hvor jeg fikk med cymbelstjerna. Den høres helt på slutten i opptak improv 20. Alfred Führer
v. Heiko Lorentz
Grønnåsen Kirke
ZOOM H4n 15.07.2015
Improv 20
Fanfare Min egne fanfare, den passet ganske bra på dette orgelet.

Kilder: Kantor Paul Gunnar Staff
           http://www.kirken.tromso.no 

Stor takk til kantor i Grønnåsen Kirke, Paul Gunnar Staff og byggforvalter Leif for tilgang til dette flotte instrumentet.


Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk Oververk Pedalverk Ryggpositi
Bordun 16' Viola di Gamba 8' Principalbass 16'
Principal 16' Gedackt 8' Subbass 16'
Octave 8' Principal 4' Octavbass 8'
Holpijpe 8' Rohrflöte 4' Octavbass 4'
Octave 4' Nasat 2 2/3' Posaune 16'
Spitzflöte 4' Waldflöte 2' Trompete 8,
Octave 2' Scharf 3 fach    
Sesquialtera (i to trinn, Kvint i trinn 1) 2 fach Terzian (i to trinn) 2 fach    
Mixture 4-5 fach Dulcian 8'    
Trompete 8'        
           
    Tremulant   Zimbelstern  
           
Normalkopler          
Hovedverk + Svellverk   Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk  
           
        Klaveromfang C - F5
        Pedalomfang C - F3
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909