Julebygda kapell

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kapellet:

Julebygda kapell ble inviet i 1957 og er en langkirke oppført i stein og treverk. Den tilhører Gand Menighet og har 200 plasser. Dagens orgel er levert av Mühleisen Orgelbau.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk:  13. juni 2020

Et lite orgel med stor røst. Kort oppsummert en kraftpakke. Dette er første orgel jeg har sett og spilt på med vekslesløyfer og delte stemmer mellom første og andre manual. Litt uvant, men egentlig veldig fleksibelt. Orgelet har bare 17 register, men med disse kan en frembringe et fyrverkeri av et orkester. Særlig under improvisasjonen 'Improv 56-1' hvor jeg starter og slutter med fanfare. Jeg syns orgelet har en klar og åpen klang, et flott principalkor og et greit utvalg av stemmer. Orgelet har både en flot strykerkombinasjon, en cornetkombinasjon og flotte rørstemmer. Jeg følte egentlig at det gikk raskt å bli kjent med stemmer og endring av registrering. Orgelets mekanikk passet meg godt og det var absolutt et morsomt instrument å besøke. Som nevnt har orgelet et flott principalkor som krones med mixturen på toppen. Også her har de gjort et smart grep fra orgelbyggeren da mixturen har superoktav 2' i første trinn av mixturen. Andre trinn la inn de øvrige rekkene til mixtur. Det føltes på mange måter som å spille på et stort orgel med de muligheten som lå i vekslene. Videre at orgelet i tillegg til normalkoplene også har suboktav fra manual 1 til manual 2.

Jeg likte godt at det i andre manual var tilført en unda maris som i kombinasjon med viola ga en nydelig strykende og myk klang. Av fløytene likte jeg godt den runde klangen i Rohrflöte som snodde seg godt opp igjennom oktavene. Trompetstemmen syns jeg var fin og velbalansert til bruk både i solo og som en del av en kombinasjon. Det er en flott cornet gjemt i stemmekombinasjonene som har fløyelsmyk klang og er veldig fint balansert. I pedalet er det gode stemmer for de dype tonene i musikken. Rommet fylles godt og jeg føler at orgelet er godt balansert igjennom verkene. Fagotten i pedalet er kraftig og med god karakter som virkelig løfter musikken når den legges inn. Det er også en violonbass som passer godt sammen med strykerkombinasjonen med Viola og Unda Maris. Orgelet har egentlig litt av alt og så mange muligheter at det er lett og bare hengi seg til musikken og glemme tid og rom. Det er absolutt et instrument jeg gjerne besøker igjen ved en annen anledning!


Lydopptak
 
Improv 56-1 En improvisasjon hvor flere av orgelets sider kommer frem. Fra full fanfare til svakt og mykt. Inspirert av en ferjetur fra Lysebotn og ut Lysefjorden i strålende vær. Mühleisen Orgelbau
Julebygda kapell
ZOOM H4n PRO 13.06.2020
Improv 56-2 En annen improvisasjon
Alle fugler små de er Når jeg hadde lyd live fra opptaker hørte jeg stadig et yrende fugleliv utenfor. Merkelig nok var det stille under opptaket, men ble jo inspirert

Kilder: Kantor i Lura kirke, Viggo Fagerjord
           http://gand.no 
           https://www.norske-kirker.net/home/rogaland/julebygda-kapell/
           https://orgelbau-muehleisen.de/de/projekt/julebygda-kapelle-sandnes-n/

 

Stor takk til kantor Viggo Fagerjord, for tilgang til dette flotte instrumentet.


Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

   
 
 
Manual 1 Manual 2 Pedalverk Ryggpositi  
Like stemmer er på samme registertrekk med veksleposisjon til enten manual 1 eller 2.
Principal 8' Principal 8' Subbass 16'
Viola 8' Viola 8' Gedackt 8'
Fl. amabile 8' Fl. amabile 8' Violonbass 8'
Bourdon 8' Bourdon 8' Fagott 16'
Oktave 4' Oktave 4'    
Flaute dolce 4' Flaute dolce 4'    
Rohrflöte 4' Rohrflöte 4'    
Nasard 2 2/3' Nasard 2 2/3'    
Flautino 2' Flautino 2'    
Terz 1 3/5' Terz 1 3/5'    
Mixtur (superoktav 2' i første trinn) 3-4 Fach        
Trompete 8' Trompete 8'    
    Unda maris 8'    
           
Tremulant for hele orgelet.          
           
Normalkopler    
Pedal - Manual 1   Pedal - Manual 2   Klaveromfang C - G5
    Manual 1 - Manual 2   Pedalomfang C - F3
           
Oktavkoppel          
Manual 1 - Manual 2 - suboktav          
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2023 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909