Langevåg Kyrkje

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Langevåg kirke er et byggverk i mur som sto ferdig i 1948. Det er en langkirke med asymetrisk tårn på sørsiden. Det er ca 400 plasser i kirken. Dagens orgel er det tredje i rekken og er levert av Rieger Orgelbau i 2007. Kirkens første orgel har jeg ingen informasjon om, men det ble erstattet i 1968 av et orgel som ble levert av Vestlandske Orgelverksted.
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 06. august 2018 - Sommertur

Det var flere alternativer jeg vurderte når jeg skulle på tur, destinasjonen var Ålesundsområdet. Nok et gang sendte jeg er forespørsel til Nikolas Fehr om en anbefaling, denne gangen ble Langevåg Kyrkje anbefalt. Jeg hadde allerede funnet informasjon om orgelet, og stadig sett det mens jeg lette opp informasjon om stor-orgelet i Ålesund kirke på sidene til orgelbyggeren, Rieger Orgelbau. Også her var det rask positiv svar fra kantor, men grunnet ferie ble det ble litt frem og tilbake før detaljene ble avklart. Så langt har jeg kun hatt positive erfaringer med Rieger-orgler, og forventningene var derfor høye til at dette skulle bli verdt besøket. Forventninger som stort sett ble oppfyllt.

Etter en rask prat med Geir fikk jeg kirken for meg selv. Orgelet består av tre separate "bygninger", med ryggpositivet ytterst, hovedverk og pedalverk i huset midt på galleriet og svellverk i separat hus bakerst. Instrumentet er flott å se på, med orgelhus i blått og gråtoner med skinnende fasadepiper i front. Det massive ryggpositivet sperrer for all sikt bakover, ut mot kirkerommet, det er derfor rigget opp en monitor med flere kameravinkler for å gi et oversiktsbildet av aktiviteten nede i rommet. Fra plassen får man et litt avvikende lydbilde, men etter opptakene å dømme godt nok til at lyden ble som håpet nede i rommet. Spillepulten er flott oppbygd med registertrekkene i 2 grupper på hver side av manualene. Alt er enkelt og oversiktlig. Jeg litke også trakturen som var god å spille på, selv med bruk av kopler og mye stemmer.

Det er mange flotte stemmer i instrumentet, og mange kombinasjoner fra det svake og opp til tutti med orgelets fulle kraft. Gode principalkor i både ryggpositiv og hovedverk var det første jeg tenkte på. Fanfaren ble kraftig og flott på dette orgelet. Men det er også fine fløyter i begge verkene. Rohrflöte 4' i var fin med tremulant i bruk. Skarp mixtur i ryggpositiv og med bred og kraftig i hovedverket. Det er mulighet for cornet kombinasjoner i alle tre verk, i hovedverket er det en kraftig stemme, i svellverket en mer dempet og myk variant som jeg likte veldig godt og i ryggpositivet er  det en mer skarp kombinasjon. Svellverkets cornet kom jeg stadig tilbake til, både med og uten tremulant. Det er også i svellverket man finner det største stemmeutvalget. Jeg elsker orglenes strykerkombinasjoner, og her var det nok en flott kombinasjon med Solicional 8' og Voix Céleste 8'. Den var flott i seg selv, men det var også en oktav variant med Viola 4' som gjorde det hele ennå bedre. Helt greie fløytestemmer fant jeg også.

Det er godt utvalg av rørstemmer i orgelet. Hele åtte stemmer hvorav 4 er plassert i svellverket. En nydelig Cromorne 8' i ryggpositivet minner om en kraftig klarinett fra orkesterets verden. I svellverket finner man en flott og myk hautbois, mer kraftfulle og skarpe trompette Harm. 8' og clairon 8', og i bunnen den dype Basson 16'. Hovedverkets trompet 8' er kraftig og går godt i blanding mot fullt orgel. Pedalverket har to rørstemmer med den dype posaune 16' og den mer tromboneaktige Trompete 8'. Et solid rørstemmebatteri. Pedalets andre stemmer er greit utfyllende, men i et orgel med så mye kraft savnet jeg en 32' stemme i bunnen, jeg tror det hadde gjort seg.

Igjen har jeg fått oppleve et flott instrument som jeg gjerne besøker igjen om det skulle passe slik i en reiseplan. Nok et flott orgel fra Rieger, mitt femte på min orgelreise igjennom Norge.


Lydopptak

Blott en dag. Jeg begynte å improvisere rundt denne salmen dagen før i en annen kirke, og her fant jeg enkle noter med akkordene i enkel stil. Rieger Orgelbau
Langevåg Kyrkje
ZOOM H4n 06.08.2018
Fanfare Min egen fanfare, fremført i Langevåg Kirke. Rieger Orgelbau
Langevåg Kyrkje
ZOOM H4n 06.08.2018
Gje meg handa di, ven En melodi som blir prøvd ut på alle orgler og betyr mye for meg. Rieger Orgelbau
Langevåg Kyrkje
ZOOM H4n 06.08.2018
Improv 37 Lyd og stemmeprøve fra Langevåg kirke. Rieger Orgelbau
Langevåg Kyrkje
ZOOM H4n 06.08.2018
Salige visshet Dette var neste salme i boken, etter 'Blott en dag'. Det er første forsøk, så en del feil, men gir et inntrykk av klangen i rommet. Rieger Orgelbau
Langevåg Kyrkje
ZOOM H4n 06.08.2018


Kilder: Kantor Håvard Sveas
           http://www.rieger-orgelbau.com/details/project/Sula/

 

Stor takk til kantor i Langevåg Kyrkje, Håvard Sveås for å ordne kontakter og Geir Harald Eikrem for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

   
Ryggpositiv(1) Hovedverk (2) Svellverk (3) Pedalverk
Holzgedackt 8' Bourdon 16' Quintatön 16' Principal 16'
Principal 8' Principal 8' Voix Céleste 8' Subbass 16'
Quintade 8' Flûte harm. 8' Salicional 8' Quintbass 10 2/3'
Prestant 4' Gamba 8' Montre 8' Octave 8'
Rohrflöte 4' Gedackt 8' Bourdon 8' Gedackt 8'
Octave 2' Octave 4' Flûte trav. 4' Choralbass 4'
Sesquialtera 2 2/3' II Blockflöte 4' Viola 4' Posaune 16'
Scharff 1 1/3' IV Superoctave 2' Nazard 2 2/3' Trompete 8'
Cromorne 8' Cornet 8' V Quarte de. N 2'    
    Mixtur 2' IV Tierce 1 3/5'    
    Trompete 8' Plein Jeu 2 2/3' IV-V    
        Basson 8'    
        Trompette h. 8'    
        Clairon 4'    
        Hautbois 8'    
               
Tremulant       Tremulant      
               
Kopler for hånd og pedal            
Mekaniske kopler              
Hovedverk - Ryggpositiv   Hovedverk - Svellverk   Ryggpositiv - Svellverk      
Pedalverk - Ryggpositiv   Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Svellverk      
               
               
Riegers Kombinasjonssystem.       Klaveromfang C - A5    
        Pedalomfang C - F3    
               
Tilbake til instrumentsiden.            
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909