Moss Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Moss kirke er en langkirke som sto ferdig i 1861, er bygget i tegl og har 700 plasser. Den erstattet en tømmerkirke fra 1779 som brant.

Kirkens første orgel har jeg ikke funnet noen informasjon om, annet enn et notat som nevnte at det skal være et firma som heter Eriksen (Jeg regner med dette er samme Eriksen, som i Eriksen og Svendsen som leverte Tønsberg domkirkes første orgel) som bygde det, men kirkens andre orgel ble levert av Olsen & Jørgensen i 1917. Dette instrumentet hadde 24 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal, og hadde pneumatisk traktur. I 1961 ble orgelet ombygd og utbygd, 21-22 stemmer ble med fra 1917 orgelet, men det kom også til nye stemmer slik at det totalt ble 34 stemmer fordelt på 3 manueler og pedal, denne gangen ble det valgt elektrisk overføring fra spillebord til piper. Dette systemet som også ble benyttet i mange andre kirker, blant annet Sandar Kirke i Sandefjord, har i ettertid vist seg å har relativt kort levetid, og mange av instrumentene fra denne perioden er derfor byttet ut allerede. Dagens orgel sto ferdig i 2004 og har 38 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Denne gangen med mekanisk overføring og elektriske registertrekk. Mekanikken har riktig nok en hjelpefunksjon får at det ikke blir for krevende å betjene spillepulten. 20 stemmer er med fra 1917 orgelet, og 2 fra 1961 orgelet.

I tillegg til hovedorgelet har kirken også et positiv som står nede i rommet, fremme ved alteret.

Mine tanker om orgelet:

Det var ganske tilfeldig at jeg kom inn på en avisartikkel fra 2004 om orgelet i Moss kirke, rett etter innvielsen. Og all informasjon jeg hadde var at det var Åkerman & Lund som hadde bygget det, og at det var 38 stemmer. Men i min jakt på nye orgeler å prøve, uten å måtte bruke for lang tid på reise, fant jeg ut at det kunne være et spennede instrument. Og jeg fikk fort svar på forespørselen min om å få tilgang til å øve litt i kirken. Etter å ha snakket med Guy så skjønte jeg at instrumentet skulle være spennende. Uken før jeg dro fikk jeg også disposisjonen.

Når vi kom opp på galleriet fikk jeg først en rask opplæring på systemene. I tillegg til kombinasjons-systemet, er det også et kollektivsystem med 10 valg, samt en valse for generalcrescendo plassert ved siden av svellpedalen. Valsen må aktiveres med en trykkbryter over manualene. Spillepulten er ryddig og enkelt designet. Jeg liker terrasseløsningen, som gir en enkelt plassering av registertrekk på hver side av tilhørende manual. Her har svellverket fått to høyder med registertrekk grunnet størrelsen og antall stemmer, slik at det ikke blir for brede rekker. Dette er en god løsning, da for brede rekker gjør det uoversiktlig, slik det er i Trefoldighetskirken i Arendal. Dette instrumentet, som er på størrelse med Lund orgelene i Larvik og Bragernes, er ganske stort til å være et 2 manuals orgel, men med denne forskjellen øker man de klanglige mulighetene og nyansene innenfor hvert verk.

Jeg likte det store svellverket med sine mange muligheter og stemmer. Det er god dempeeffekt i svellfunksjonen, og stemmekombinasjonen salicional og voix celeste dempes ned til en svak mumling mot orgelets fulle kraft. Nevnte strykerkombinasjon har en nydelig klang, og er veldig fin sammen med fugara 4' som jeg brukte som intro i opptaket. Svellverkets tremulant skaper den raskeste vibrasjonen jeg har vært borti, og stemmekombinasjonene kan lage en ganske brukbar Hammond-orgel etterligning. Ganske stilig effekt, men for min musikk blir det derimot litt for rask. Jeg fant mange stemmer og kombinasjoner jeg likte, orgelet har mye å by på, både av lydstyrke og klanglig, men også kontraster. Hovedverkets rene klare prinsipaloppbygning, den kraftige mixturen, svellverkets mange rørstemmer, ja i det store og hele et instrument jeg likte. Og for å skape den ekstra dybden, en 32' bordunstemme i pedal, ut i fra et testopptak jeg gjorde er den mer merkbar nede enn oppe på galleriet, men slike stemmer kommer ikke til sin fulle rett i opptak med en enkel opptaker som jeg har.

Dette instrumentet er et jeg ønsker å besøke igjen ved en senere anledning, tiden i kirken ble dessverre avbrutt av diverse jobbsamtaler, noe som også merkes på opptaket.
Orgelets klanglige muligheter gjorde at jeg gjerne skulle hatt tid til litt improvisasjon, men siden jeg måtte på jobb dagen etter måtte jeg komme meg på fergen hjemover i normal tid.


Lydopptak
 
Flammene er mange Salme nr. 96 i salmer 1997.
Dessverre ble jeg en del forstyrret med diverse jobbsamtaler, så er spilleteknisk noen dårlige partier. Jag har allikevel valgt å publisere den som en liten presentasjon av orgelets lydbilde.
Åkerman & Lund
Moss Kirke
ZOOM H4n 23.05.2014

Kilder: Kantor Kjetil Ertresvåg
           Diverse kilder

Stor takk til Kantor Kjetil Ertresvåg som har gitt meg tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
   
   
   
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
 
Borduna 16' Gedackt 16' Borduna 32'
Flûta harmonique 8' Geigenprincipal 8' Violon 16'
Principal 8' Borduna 8' Subbass 16'
Gamba 8' Salicional 8' Principal 8'
Gedackt 8' Dubbelfleut 8' Violoncello 8'
Octava 4' Voix Celeste 8' Borduna 8'
Rörfleut 4' Octava 4' Octava 4'
Kvinta 2 2/3' Fugara 4' Basun 16'
Octava 2' Fleut Travers 4' Trumpet 8'
Cornet V 5kor Nasat 2 2/3'    
Mixture IV 4kor Waldfleut 2'    
Trompet 8' Ters 1 3/5'    
    Rauschquint III 3kor    
    Trompet 8'    
    Oboe 8'    
    Voix Humaine 8'    
    Clairon 4'    
           
    Tremulant      
           
Normalkopler          
Hovedverk - Svellverk   Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Svellverk  
           
Oktavkopler          
Suboktav Hoved - Svellverk   Suboktav Svellverk      
        Klaveromfang C - G5
        Pedalomfang C - F3
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909