Orelund Kapell

Tilbake til instrumentsiden.

Orelund Kapell ligger en liten spasertur unna Sandar Kirke, på Orelund Kirkegård. Kapellet er mest brukt i forbindelse med begravelser/bisettelser, syninger og forberedelsene rundt dette.
Kapellet sto ferdig i 2000, og erstattet Nybo Kapell som ligger lenger vest på gravlunden. Seremonirom med forhall er bygd i tegl med skallmur, fuget ute og inne, og med tak i frittstuende limtrekonstruksjon. Servicefløy er i teglforblending, med tak i trebjelkelag. Trevirke i klarlakkert furu ble brukt i hele bygningen. Flott gulv i larvikitt og sokkel i hvit Ekeberg marmor.
Seremonirommet er stilrent og enkelt, og på galleriet troner orgelet fra Venheim. Seremonirommet er i tillegg utsmykket med tekstilkunst. Klokketårnet er plassert på plassen foran kapellets hovedinngang og er oppført i samme stil og materiale som hovedbygningen.


Mine tanker om orgelet.
Orgelet er som nevnt et lite orgel, men har god klang, og flere gode kombinasjonsmuligheter. Det er helt greit å spille på, skjønt ikke like godt som orgelet i for eksempel Sandefjord Kirke,
har ikke helt for meg hva det er, men det er mer behagelig å spille på orgelet i Sandefjord. I pedalet er det litt lett for å få sur tone om man ikke legger god vekt slik at pedalen er helt nede, mens det på de andre orgelene jeg har spilt på er litt mer dødgang nederst slik at man slipper dette. Hovedverk og svellverk fungerer godt sammen og blir nesten likeverdige ved full oppsetning. Jeg har ennå ikke hørt hvordan orgelet lyder nede i salen, så er ikke helt sikker på hvor godt lydbilde det er. Svellverket har god crescendo-effekt og tremulantfunksjon.

Det jeg savner i orgelet er en litt skarp stemme, gjerne mixturstemme, og kanskje en rørstemme i hovedverket. I pedal kunne det også med fordel vært en rørstemme slik at man ikke må kople pedal og svellverk, da dette igjen gir andre begrensninger. Svellverket har egentlig greit stemmeutvalg, en fin oboe stemme, selv om den kanskje er litt sterk i volum i forhold til de andre stemmene.
Det er lett å finne ting man gjerne ville hatt ekstra på et slikt lite orgel, men med tanke på rommets størrelse og behov, er det egentlig fint som det er. Og med mixturer blir det en god del mer piper og mekanikk, rørstemmer i pedal er ofte store og krever sin plass, det samme krever eventuelle rørstemmer i hovedverk. Dette ville gjort orgelhuset, som i dag er enkelt og oversiktlig, til et trangt og uoversiktlig rom. 

Da jeg ofte er i kirkene for å øve/spille på større orgeler, er jeg derfor fornøyd slik det er. Enkel stemme setting, slik at jeg ikke blir sittende for lenge å velge stemmer mellom vers og under spilling.
Jeg er flere ganger i uken for å øve, og på opptak har jeg merket at det er fint å høre på orgelet, så nå må jeg bare få en annen til å spille med registersettinger som jeg bruker, for å høre hvordan det er å høre 'live'. Det er noe enklere å høre lydbildet på dette orgelet, enn på de store orgelene i byen, da det ikke er så høyt opp til pipene her, man kan faktisk nå pipene sittende på orgelkrakken.
I front står prinsipal 8', og denne er derfor veldig sterk fra organistens plass. Man merker også tydlig at lyden flytter seg frem og tilbake mellom pipene i front siden man sitter så nærme.
Men alt i alt, et lite og fint orgel, perfekt til øving, og sikkert fint under seremonier.


Nedenfor ligger det noen bilder fra kapellet.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
Principal 8' Gamba 8' Subbass 16'
Gedakt 8' Rørfløyte 8' Gedaktbass 8'
Oktav 4' Vox Celeste 8'    
Fløyte oktav 4' Obo 8'    
Oktavfløyte 2' Fugara 4'    
           
    Tremolo      
           
Normalkopler   Hovedverk + Svellverk   Pedal + Hovedverk  
        Pedal + Svellverk  
           
Tilbake til instrumentsiden.   Klaveromfang C - G5
        Pedalomfang C - F3
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909