St. Petri kirke i Stavanger

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Sankt Petri kirke er en langkirke fra 1866. Den ble bygget fordi Kongen den gang bestemte at Stavanger skulle deles opp i to sogn, Domkirken og Sankt Petri. Kirken er en treskipet kirke, men utvendig er alle tre skipene dekt av et heldekkende tak. Det var Conrad Fredrik von der Lippe som tegnet kirken og den ble bygd i rød, upusset tegl mens tårnet er kobbertekket og taket er belagt med skifer.

Jeg har ikke funnet informasjon om tidligere orgler i kirken, men dagens orgel ble levert av Jehmlich Orgelbau i 1977. Det har 40 stemmer fordelt på tre manualer og pedal. Orgelet hadde en stor revisjon og oppgradering i 2008 utført av samme orgelbygger. Kirken har også et lite orgelpositiv levert av Magnussons orgelbyggeri fra Sverige.
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 23. juni 2019 - Sommertur

Hovedorgel:

Dette er det femte orgelet i rekken av de 16 orglene i filmen fra Stavanger området som jeg besøker. Det ble valgt delvis fordi jeg allerede kjente en av organistene, samt at kirken lå i gangavstand fra hotellet. En annen grunn var at jeg etter besøket i Lura kirke tidligere dette året hadde fått et langt bedre inntrykk av Jehmlich Orgelbau som orgelbygger, og derfor ønsket å besøke et større instrument. Da denne turen ble bestemt omtrent så på sparket som det er mulig, hadde jeg ingen tid til å sette meg inn i disposisjon og annen informasjon, men jeg fikk raskt kontakt med domkantor Ivan og kantor Vidar for avtale. Søndag 23. juni møtte jeg Ivan i Stavanger domkirke, kirkevakten låste meg inn så jeg fikk lov til å klatre opp til orgelets spillepult og tillatelse til å sitte der under resten av gudstjenesten som pågikk. Dette minnet meg om turen året før da jeg fikk tid i Domkirken. Etter gudstjeneste og kirkekaffe gikk turen til St. Petri hvor jeg fikk en kort gjennomgang av funksjoner og deretter tid til å utforske instrumentet.

Orgelets spillepult sitter på et lite trangt område bygd opp i forhold til resten og jeg følte den ble litt trang og sittestillingen var ikke helt etter min smak. Jeg liker bedre oversikt over pedalene og jeg hadde veldig lite oversikt over fotbryterene for kopler og stepp. Jeg følge også at de fleste av knappene for kombasjonssystemet burde vært plassert annerledes, da det var lett å komme borti med knær. De reagerte også litt lett, så skiftet kom uventet. Selve løsningen for kombinasjonssystemet likte jeg, enkelt og ryddig. Jeg likte også trakturen som var god å spille på enten det var med få stemmer eller fullt orgel og flere aktive kopler. Registerene legges inn med impulsvippebrytere i ryddige rekker og med indikatorlys. Jeg syns dette var oversiktlig og greit å forholde meg til. Dette er første gang jeg har vært borti et orgel med justerbar hastighet på tremulantfunksjonen, og her har de brukt det på alle tre verk. Jeg må si meg enig med Ivan at det ikke er en veldig nyttig funksjon, jeg forsøkte dette litt og det var stilig. Likevel endte jeg opp med at den allerede innstilte hastigheten var den beste.

Med 40 stemmer har orgelet store muligheter for variasjon. Kirkens gode akustikk gjør det også til et morsomt sted å leke med ulike klangbilder. Fra plassen ved spillepulten virker brystverket veldig dominerende, men nede i rommet hvor opptakeren sto blandet det seg godt inn. Jeg har endelig fått tak i en type øreplugger som tetter godt og lar meg høre opptakerens lydbilde. Jeg tror jeg her vil starte med rørstemmene, og i dette orgelet er det åtte av dem. En av dem var ute av funksjon, men da dette var i pedalverket var det lett å omgå. Jeg syns de to 8' trompetene i hovedverk og svellverk har en flott karakter og god styrke. Gode som både solostemmer og i et større kor av stemmer. Houtbois 8' i svellverket har derimot en mer myk klang, det samme med bombarde 16'. I brystverket har orgelet en helt grei vox humana 8'. I pedalet er det posaune 16' som skaper bunnen i lydbildet.

Jeg syntes orgelets ulike verk utfyller hverandre: Hovedverkets kraft, svellverkets fylde og gode klang og brystverkets mer klare og skarpe stemmer. I hovedverket er det et kraftig principalkor Også 8' fløytestemmen er veldig stor og kraftig, det kunne gjerne vært en litt mer dempet stemme i samme oktav, som gedakt eller lignende. Cornetstemmen er helt grei og kan lett balanseres mot svellverk som solostemme eller brukes med andre stemmer.  Hovedverkets klang krones med to mixturer, selve mixtur stemmen og en scharff. Jeg syns at dette gav en god mulighet til å skape ennå mer variasjon enn med en kraftig mixtur. Svellverkets gode kombinasjoner av strykerstemmer, lignende et strykerorkester, forelsket jeg meg i, og kan høres både i intro på opptaket 'Blott en dag', samt i hele opptaket av 'Vem kan segla'. Jeg likte at de hadde en 4' schwebung som forsterket effekten. Også svellverket hadde en brukbar mixtur som gjorde det morsomt å leke med ekko mellom de to store verkene. Brystverket var helt greit, men slitsomt  da det fra orgelkrakken er en del kraftigere og ganske skarpt i motsetning til resten av orgelet. En fylldig 8' og skarpere 4', 2' og 1' stemmer. En nasat 1 1/3 og en veldig skarp cimbel mixtur stemme og en vox humana. Etter å ha hørt det igjennom opptakeren gjør denne delen av orgelet seg ganske godt likevel.

Jeg må nok få meg en ny tur til Stavanger snart, det er mange flotte instrumenter i området. Orgelet i Petrikirken er absolutt verdt flere besøk. Jeg koste meg godt og hadde gjerne brukt mer tid om jeg hadde hatt energi.

Kororgel:
Jeg benyttet også sjansen til å høre effekten i det lille kororgelet. Jeg har tidligere erfart at disse små orglene kan gi stor spilleglede. Dette viste seg å være tilfellet her også. 4 stemmer, men det er nok til å skape mange ulike klangbilder. Fra den runde gedackt 8', den mer syngende rørfløjt 4', den skarpe klare principal 2' og en 2 korig cymbel som en krone på toppen. Det var lett å la fingrene danse over tangente og la musikken strømme ut. Instrumentet hadde ingen problemer med å fylle kirken med lyd. Det var behagelig å spille på og morsomt å prøve.



Lydopptak

Blott en dag En flott salme. Jehmlich Orgelbau
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019
Fanfare Min egen fanfare måtte også prøves på orgelet. Jehmlich Orgelbau
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019
Highland Cathedral En flott melodi. Skulle nok gjort et opptak til med noen justeringer av stemmer. Jehmlich Orgelbau
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019
Vem kan segla förutan vind En enkel, men flott svensk melodi. Jehmlich Orgelbau
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019
Improv 46 - Hovedorgel Lyd og stemmeprøve på hovedorgelet i St Petri kirke. Jehmlich Orgelbau
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019
Improv 47 - Kororgel Måtte prøve en liten improvisasjon ved kororgelet. Veldig morsomt lite instrument! Magnusson - Positiv.
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019
Prosjekt 6 Et nytt prosjekt som jeg driver å tester ut på litt forskjellige orgler. Jehmlich Orgelbau
St. Petri kirke
ZOOM H4n PRO 23.06.2019


Kilder: Domkantor Ivan Sarajishvili
           Kantor Vidar Vikøren
          
http://domkirkenogpetri.no/
           https://www.jehmlich-orgelbau.de/englisch/organs/organ_0978.htm

Stor takk til domkantor Ivan Sarajishvili og kantor Vidar Vikøren for tilgang og tillatelse til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

   
   
Hovedorgel - Jehmlich Orgelbau 1977
Hovedverk (1) Svellverk (2) Brystverk(3) Pedalverk
Bordun 16' Bleiprinzipal 8' Gedackt 8' Prinzipalbass 16'
Prinzipal 8' Koppelflöte 8' Prinzipal 4' Subbass 16'
Hohlflöte 8' Salicional 8' Rohrflöte 4' Oktavbass 8'
Oktave 4' Schwebung 4' Gemsoktave 2' Holzflöte 8'
Dulzflöte 4' Oktavflöte 4' Nasat 1 1/3' Gemshorn 4'
Quinte 2 2/3' Schweizerpfeife 2' Sifflöte 1' Choralbass 3f.
Oktave 2' Sesquialter 2f'. Cimbel 3f. Pedalmixtur 4f.
Mixtur 4-5f'. Grossmixtur 5-6f. Vox Humana 8' Posaune 16'
Scharf 3-4f'. Bombarde 16'     Trompete 8'
Cornett 4f'. Trompette Harm. 8'     Clairon 4'
Trompete 8' Hautbois 8'        
               
    Tremulant - Regulerbar frekvens   Tremulant - Regulerbar frekvens   Tremulant - Regulerbar frekvens  
               
               
               
Kopler for hånd og pedal            
Direkte kopler              
Hovedverk - Svellverk   Hovedverk - Brystverk   Svellverk - Brystverk      
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Svellverk   Pedalverk - Brystverk      
               
Oktavkopler              
Suboktav Hovedverk   Suboktav Svellverk          
               
Spillerhjelpemidler              
Kombinasjonssystem       Klaveromfang C - A5    
Generalcrescendo       Pedalomfang C - F3    
Tutti kollektiv.              
               
               
Orgelpositiv - A. Magnusson            
Orgelpositiv plassert i koret.            
               
Gedackt 8'     Klaveromfang C - G5    
Rörflöjt 4'            
Principal 2'            
Cymbel 2f            
               
               
Tilbake til instrumentsiden.            
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2019 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909