Slagen Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Da Søndre Salgen ble eget prestegjeld i 1968 kom behovet for en kirke. Denne so feridg i 1972 og ble tegnet av Arnstein Arneberg. Kirken har plass til 450 personer, i tilleg er det i en tilstøtende menighetssal plass til 250. Kirken blir ofte kalt for 'katedralen i skogen', og det passer fint da den ligger omkranset av skog 3-4 kilometer utenfor Tønsberg sentrum.

Mine tanker om orgelet:

Orgelet fra 1985 er et stilig instrument, der det hever seg opp og på hver side av endeveggens runde vindu. Svellverket som er plassert i brysthøyde på høyre pedaltårn er lett synlig og tilgjengelig, og med 1fots stemme så får man et godt inntrykk av pipenes størrelsesforskjell fra de store 16fots basspipene på ca 5 meter, og ned til de minste pipene i 1' oktav på noen få millimeter.
Spillepulten er ryddig  og behagelig å sitte ved, med passe avstand mellom registertrekk og greit plassering av de forskjellige stemmene i hvert verk. Registertrekkene er lette å operere, i motsetning til enkelte andre orgeler jeg har prøvd, hvor trekkene er litt trege. Spillepultens plassering inn mot orgelhuset spiller liten rolle for dette instrumentet, da det uansett var lett å få inntrykk av lydbildet ved forskjellige kombinasjoner. Svellverkets posisjon gjør det ennå lettere å få inntrykk av orgelets kvaliter.

Jeg startet med å prøve en av mine favorittkombinasjoner, vox celeste og gamba. En kombinasjon som på dette orgelet virkelig tiltalte meg, kanskje fordi svellverket gav et godt inntrykk.
Denne kombinasjonen sammen med dulcian, som er en nesten klarinettlignende stemme i bombardeverket, gav en bløt og fin musikk som jeg sikkert kunne koset meg med i flere timer.
Ren principaloppbygning er kraftig, ren og klar i klangen, og rommet akkustikk gjør at musikken virkelig får et ekstra løft.

For å sitere Andrew Wilder (domkantor, Kristiansand Domkirke): Disposisjon og romklang gjør det til et katedralinstrument.

Det er virkelig noe i det. For om man lukker øynene og bare nyter musikken, kan føles som man sitter i en stor katedral hvor lyden henger igjen i rommet, og hvor instrumentet er større og mektigere enn det faktisk er. Nå blir jo kirke kalt for katedralen i skogen, men kirkesalen tar ikke mer enn 450 personer. Pedalverket har godt utvalg av stemmer, til og med en mixtur. Også svellverk har en trekorig mixtur. En kornett-oppbygning i hovedverk er mulig, og denne er ganske god, særlig med dempet svellverk. Rørstemmene i bombardeverket har også fine kvaliteter.
Men i tillegg til alle de nevnte gode tingene med dette orgelet, så er spillepulten utrolig behagelig og orgelet veldig lettspilt. Jeg hadde riktig nok ikke lange tiden ved orgelet denne gangen, men merket med en gang at det ikke ville slite på armene å sitte lenge ved instrumentet.

Alt i alt et flott instrument i et rom med god klang.


Lydopptak

  Håper på mulighet til opptak ved neste besøk Br. Torkildsen Orgelbyggeri
Søndre Slagen Kirke
Zoom H4n  


Kilder: Kantor Arne Næss
           Domkantor i Tønsberg domkirke, Arne Rodvelt Olsen
           Domkantor i Kristiansand domkirke, Andrew G. Wilder
      
    www.tonsberg.kirken.no

Stor takk til kantor i Søndre Slagen Kirke, Arne Næss som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Svellverk (1) Hovedverk (2) Bombardeverk (3) Pedalverk
Rørfløyte 8' Bordun 16' Principal 4' Principal 16'
Gamba 8' Principal 8' Dulcian 8' Subbass 16'
Vox celeste 8' Spissfløyte 8' Clairon 4' Oktav 8'
Principal 4' Oktav 4' Trompet 8' Gedakt 8'
Gedaktfløyte 4' Koppelfløyte 4' Fagott 16' Oktav 4'
Blokkfløyte 2' Oktav 2'     Basun 16'
Kvint 1 1/3' Kvint 2 2/3'     Mixtur III 3kor
Oktav 1' Fløyte 2'        
Plein Jeu IV 4kor Ters 1 3/5'        
Obo 8' Mixtur V 5kor        
    Cymbel II 2kor        
             
               
    Tremulant   Tremulant      
               
Normalkopler for hånd og pedal            
Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Bombardeverk   Svellverk + Bombardeverk      
Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk   Pedal + Bombarde      
               
        Klaveromfang C - G5    
        Pedalomfang C - F3    
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909