Soma Kapell

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kapellet:

Jeg har ikke funnet mye informasjon om Soma kapell. Det ser ut som bygningen sto ferdig i 1997. Den gang ble det satt inn et brukt orgel fra 1921 som sto i Sviland kapell. Dette hadde stått ubrukt noen år før det ble satt opp i Soma. Orgelet ble stadig dyrere å holde i drift og stadig kom det ukontrollerte toner, ulyder eller ingen lyd fra enkelte piper fra instrumentet. I 2015 sto et nytt orgel ferdig. Dette ble levert av Ryde & Berg og har 14 stemmer fordelt på 2 manualer.

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 24. juni 2019 - Sommertur

Tanken om å besøke Soma kapell kom faktisk under mitt besøk i Sandnes i vinter. Den gang var det Viggo i Lura kirke som inviterte meg med dit. Desverre var det en ventil som hang åpen og holdt en tone gående denne gangen, og da Viggo hadde begrenset tid, ble det ikke mulig å få til noe denne dagen. Det var derfor veldig flott at Bengt i Gand kirke kunne ta seg tid til å vise meg orgelet og gi meg litt tid i kapellet selv om han skulle på ferie samme dag, og på så kort varsel. Jeg må si meg enig med begge organistene om at dette er et veldig flott orgel, og særlig med tanke på størrelsen og stemmene så har orgelet mange ulike sider å vise frem. I ettertid ser jeg på opptakene at jeg kom litt i begravelsestanker med utvalget av opptak, men det er kanskje ikke så rart i et kapell som stort sett brukes til begravelser og bisettelser.

Orgelet som er bygget av Ryde og Berg ruver godt på galleriet i kapellet og står helt i stil med rommet. Det er et stilig instrument og et instrument med mye magi skjult inne i orgelhuset. "Bare" fjorten stemmer, men fjorten stemmer som er godt variert og sammensatt. Et instrument vel egnet til sitt bruk. Mye kraft, men gode muligheter for svak og dempet musikk. Hovedverket har kraften med Principal i 3 oktaver. 8', 4' og 2' som er godt balansert i mine ører. Jeg syns principalstemene har en flott syngende karakter som kan fylles ut med de resterende stemmene. En flott myk og svakere 8' fløyte og en flott 4' rør fløyte som kan brukes både alene og i kombinasjoner med hverandre og de kraftigere stemmene. Siste stemmen i hovedverket er en Gamba 8'. I pedalet er det kun en 16' subbass, men det er mulighet for å koble pedalet til begge manualer samt et superoktav til svellverk. Jeg syns det var mange gode muligheter til pedalet med denne løsningen.

Svellverket er det mest rikholdige av de to manualverkene. Jeg er og har alltid vært veldig svak for strykerkombinasjoner, som her i orgelet er med Salicional 8' og Voix Céleste 8'. En veldig varm og god klang som er ypperlig alene eller som underliggende enten mot solostemmer i hovedverk, soloinstrument eller sang. Legg til Bassetthorn 8' så kommer er mer kraftig klang med noe av samme karakter. Alene er bassetthornet en godt bærende stemme. Siste stemmen med 8' piper er bordun, som er en svakere stemme. En god mengde stemmer i denne oktaven med mange muligheter. Videre er det en flott traversfløyte 4' og en nydelig waldfløyte 2'. Til slutt er det en flott obo 8' som gjør seg godt som solostemme. Den var også fin, koblet til pedal.

Jeg skulle gjerne hatt tilgang til et slikt orgel litt nærmere. Jeg er glad for tilgangen til Orelund kapell, men med et slikt instrument hadde det nok blitt mer øving ute.

 

Lydopptak
 
Against the wind Denne begynte jeg å lære meg til min onkels begravelse i 2012. Ryde & Berg
Soma kapell
ZOOM H4n PRO 24.06.2019
Gje meg handa di, ven En gjenganger i opptakene mine, men en flott melodi som betyr mye for meg etter at min fetter og jeg fremførte den i min onkels begravelse. Ryde & Berg
Soma kapell
ZOOM H4n PRO 24.06.2019
Improv 48 Lyd og stemmeprøve Ryde & Berg
Soma kapell
ZOOM H4n PRO 24.06.2019
Mitt hjerte alltid vanker En av min farfars yndlingsmelodier. Siden har den også fått stor betydning for meg. Ryde & Berg
Soma kapell
ZOOM H4n PRO 24.06.2019
O bli hos meg Denne melodien spilte jeg inn i Orelund kapell dagen jeg fikk vite at min tante var gått bort i 2017, den ble sunget i begravelsen hennes og har siden blitt en av salmene jeg ofte prøver på nye orgler. Ryde & Berg
Soma kapell
ZOOM H4n PRO 24.06.2019

Kilder: Kantor Bengt Norbakken
           Kantor Viggo Arne Fagerjord
           https://ryde-berg.no/opus/105-soma-kapell-sandnes

 

Stor takk til kantor Bengt Norbakken for tilgang til dette  flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kapellet.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
 
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
Principal 8' Basetthorn 8' Subbass 16'
Gamba 8' Bordun 8'    
Flûte Harmonique 8' Salicional 8'    
Oktav 4' Voix Céleste 8'    
Rørfløyte 4' Traversfløyte 4'    
Oktav 2' Waldfløyte 2'    
    Obo 8'    
           
    Tremolo      
           
Normalkopler          
Hovedverk + Svellverk   Pedal + Hovedverk      
    Pedal + Svellverk      
Oktavkopler          
Superoktav Pedalverk - Svellverk          
        Klaveromfang C - G5
        Pedalomfang C - F3
Tilbake til instrumentsiden.      
           
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2019 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909