Strømsgodset kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Strømsgodset kirke er en liten kirke i Drammen kommune. Den er bygget i tømmer og sto ferdig i 1843. Siden den gang har kirken fått påbygg, først i 1870, deretter i 1960. Kirken har i dag 240 plasser, inklusive plassene på galleriet. Kirken har egen kirkegård med et lite gravkapell fra 1905.  Det første orgelet ble levert i 1897. I 1952 leverte August Nielsen et nytt orgel som gjorde tjeneste helt til det måtte vike plass for dagens instrument. Dagens orgel ble levert av Ryde & Berg og sto ferdig i 2005. Det har 19 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal.

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 28.08.2018

Dette orgelbesøket kom etter å ha sett en video med 11 orgler i Drammen. Jeg tok deretter kontakt med kantor Anders i Bragernes kirke og fikk noen anbefalinger. Strømsgodset var en av kirkene som ble nevnt. Det tok riktig nok en stund før jeg kom så langt at jeg tok kontakt med kantor i kirken, og etterhvert avtale om tid. Disposisjonen så helt grei ut og jeg så frem til å få tid ved instrumentet. Jeg hadde sett for meg at kirken var noe større, men til å være en trekirke var det helt grei romklang. Orgelet er stort og opptar mye av plassen på galleriet. Det er såpass dypt at det en trang passasje inn til spillepulten.

Spillepulten er som på mange små instrumenter fra Ryde, enkelt og greit oppbygd. Traktur og alle funksjoner er mekanisk, og det er enkelt å orientere seg. Jeg likte trakturen. Den virket god og presis, men krevde litt bestemt anslag og var litt treg i retur i enkelte situasjoner. For min musikk passet den likevel godt og jeg hadde en trivelig stund ved orgelet. Orgelet har en fyldig og god klang, og selv om det er et stort instrument er det godt tilpasset rommet, slik at det ikke er for mye lyd. Hovedverket har fått hovedkraften mens svellverket har fått krydderet. I hovedverket er det først og fremst principalkoret jeg brukte tid på. Men som understemmer var det også fint med for eksempel Gedakt 8', Fløyte Harm. 8' og Oktav 4', som en litt mykere og dempet variant til Principal 8' og oktav'4. Det fikk frem en klarere 4' lyd. Stemmene er gode, men de større principalpipene hadde en tendens til å "spytte" litt, som Guy Poupart kalte det i Bugården kirke. Det merkest best i pedalverkets Oktavbass 8' fra fasadepipene i pedaltårnene ytterst på  hver side. Det er ikke merkbart på opptaket, og jeg tror nok det er ganske så fin lyd nede i rommet. Alle pedalstemme blandet seg godt inn etter bruk. Jeg valgte også å koble oboen i svell som en mildere rørstemme ved spill på hovedverk, men basun 16' var heller ikke dum.

I svellverket er det mer varierte stemmer. Det er plassert i en kasse med god demping, men jeg syns svellpedalens første bevegelse var hard og vanskelig å kontrollere glidende uten å få en brå økning i lydstyrken. Jeg likte flere av stemmene, blant annet kombinasjonen Gamba 8' og Voix Céleste 8' som var jevn og god å improvisere over. Videre har svellverket en god cornet mixtur, som med fløyter i bunnen har en litt skarp, men god klang. Oboen var litt ustemt ved mitt besøk, men karakteren i stemmen hørtes helt grei ut, den ble som nevnt brukt litt koblet fra pedalet. 3 flotte fløytestemmer, både 8',4' og 2', samt principal 4' utgjør resten av stemmene. Dette var nok til at jeg hadde en flott stund og drømte meg bort i musikkens verden. Jeg liker at det er superoktavkoppel fra pedal til svellverk.

Jeg er glad jeg tok turen og at jeg fikk tillatelse til å spille litt på instrumentet.


Lydopptak
 
Blott en dag En fin melodi. Ryde&Berg
Strømsgodset kirke
ZOOM H4n 28.08.2018
Fanfare Min egen fanfare, fremført i Strømsgodset kirke. Ryde&Berg
Strømsgodset kirke
ZOOM H4n 28.08.2018
Improv 41 Lyd og stemmeprøve fra Strømsgodset kirke. Ryde&Berg
Strømsgodset kirke
ZOOM H4n 28.08.2018
O bli hos meg En annen flott salme Ryde&Berg
Strømsgodset kirke
ZOOM H4n 28.08.2018
Prosjekt 1 - Dine øyne Mitt første prosjekt. Det er en stund siden jeg har spilt denne. Ryde&Berg
Strømsgodset kirke
ZOOM H4n 28.08.2018

Kilder: Kantor Knut Schmidt Johansen
          
http://ryde-berg.no/orgel 
           http://www.drammen.kirken.no/34586/501/1045-7908.html

 

Stor takk til kantor i Strømsgodset kirke, Knut Schmidt Johansen for tilgang til dette flotte instrumentet.


Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
   
 
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
Bordun 16 Rørfløyte 8' Subbass 16'
Principal 8' Gamba 8' Oktavbass 8'
Fløyte Harm. 8' Voix Céleste 8' Basun 16'
Gedakt 8' Principal 4'    
Oktav 4' Traversfløyte 4'    
Kvint 2 2/3' Waldfløyte 2'    
Oktav 2' Cornett 8'    
Mixtur IV Obo' 8'    
           
           
           
    Tremulant      
           
           
           
Kopler    
Pedal - Hovedverk   Pedal - Oververk   Klaveromfang C - G5
Superoktav: Pedal - Svellverk   Hoved - Oververk   Pedalomfang C - F3
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2017 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909