Stavanger domkirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Stavanger domkirke har lang historie, og ble påbegynt ca. 1100. Kirken er bygget i kleberstegn og grønnskifer. Den har vært i kontinuerlig bruk siden 1300 tallet. Det har 750 plasser og er bygget i romansk stil. Den er treskipet, med hovedskip og 2 sideskip. Våpenhuset var tidligere et enkelt vestre tårn i tillegg til dagens to tårn i øst. I løpet av tiden har kirken flere ganger blitt endret, utvidet og restaurert.

Dagens orgel ble levert av Orgelmakerij Reil i 1992, men ble siden restaurert og endret i 2014-2015
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 30. juni 2018

Nesten 5 år siden første besøk i Stavanger, og Stavanger konserthus. Allerede under det besøket begynte jeg å søke opp litt info på orgelet i Stavanger domkirke, men den gangen var det flere artikler om dårlig tilstand. Jeg hadde heller ikke kontaktet noen på forhånd, så det ble med tankene den gangen. I ettertid har orgelet blitt restaurert, og etter en video av orgelparken i Stavanger og omegn, kom interessen etter å se dette instrumentet tilbake. Kontakt ble opprettet og etter et par forsøk på å finne passende anledning fant jeg omsider en mulighet til å besøke Stavanger på nytt.

Når jeg ankom kirken ble det avholdt et bryllup, men jeg fikk tilgang til kirken og ble sendt opp til orgelet. Jeg har aldri vært glad i for lange og smale trapper, og her møtte jeg nettopp en slik trapp. Helt opp til under taket skulle jeg. Her ligger et kontor med spillepult til klokkespillet, som er landets eldste. Videre er det utgang igjennom flere dører ut til selve orgelet. Her møtte jeg Ivan, og ventet på at seremonien skulle bli ferdig. Orgelet er et stort byggverk høyt oppe under taket. Organisten sitter godt plassert mellom hovedverkshus og ryggpositiv. Eneste kontakt med omverdnen er en skjerm og headset for å høre hva some foregår nede i salen. På hver side av ryggpositivet er det en smal balkong hvor det er plass til for eksempel en solist. Det er god plass i orgelets indre, og lett tilgjengelighet.

Etter seremonien fikk jeg instruksjoner og tilgang til orgelet av Ivan, kirken ble igjen åpnet for besøkende og jeg fikk innta orgelkrakken. Godt gjemt fra alle andre i kirken kunne jeg drømme meg bort med majestetiske toner fra dette flotte instrumentet. Orgelets spillepult er stilig utformet med ryddige rekker av registertrekk på hver side. Oppdelingen av de forskjellige registrene i de forskjellige verkene er plassert grupper, slik at innerste rad på hver side er til hovedverk, midtre er til svellverk og yttre er til ryggpositiv. Et lite mellomrom til de nedre trekkene er til kopler, pedalstemmer og spesialeffektene. Det var greit å bli kjent med oppsettet, men jeg foretrekker grupper til hvert verk plasser sammen. Registetrekkene er behagelig å bruke, og sammen med den elektriske hjelpen er det alle muligheter til å utnytte alt av hva orgelet har å by på. I et så stort instrument er det lange baner for overføringene, og manualene krever bestemt anslag, og er tunge fra hovedverks manual med begge kopler inne. Jeg er ikke helt trent med denne typen mekanikk, så jeg merker at jeg ikke alltid er bestemt nok i anslaget. Det tok allikevel ikke så lang tid å bli nok kjent til at det ikke ble så merkbart på opptakene, som jeg følte det var når jeg spilte.

Når det gjelder stemmer og lyd, vet jeg ikke helt hvor jeg skal begynne. Et veldig flott instrument. Orgelet har utfyllende prinsipalkor i alle tre manualverk med doble piper i deler av stemmene. Det er mektig klang, og den lange kirken fylles med god lyd. Legg til mixturstemmene og en ny dimensjon åpner seg i en himmelsk klang. Jeg falt lett for strykerkombinasjonen. Jeg fikk kun en ordre om å ikke spille for mye med hele orgelet inne for mye. Dette var ikke nødvendig å nevne, da dette orgelet har mange fine stemmer å leke med i romklangen. Mange enkle svakere kombinasjoner. Oboen i svellverket var myk og  fin i klangen, og ble flott med tremulanten koblet inn. Dessverre hadde jeg litt mye lyd i akkordene på opptaket, så det er vanskelig å høre den. Mye av tiden gikk med til test av enklere svakere stemmer. Det er flere flotte fløytestemmer og morsomt å leke med ekko mellom de ulike verkene. Når det er sagt, så ble det spilt litt med mer kraft også. Og det er mye å ta av her. Fanfaren i opptaket er med store deler av instrument inne på siste del. Dessverre er opptakeren plassert litt langt inn i koret, og stående på en stol, blir det litt dårlig lydbilde med så mye lyd. Orgelet har flotte cornet kombinasjoner i alle tre verk, særlig likte jeg den i svellverket med tremulant innkobling. Det er også mange gode rørstemmer. Jeg brukte likevel mest tid med de svakere register som fløyte og strykerkombinasjoner.

Det er mye mer som kunne vært sagt, men dette er de inntrykkene jeg sitter igjen med. Jeg fikk drøye 2 timer ved instrumentet, og det passet med dagsformen. Jeg håper jeg får til et nytt besøk ved en annen anledning for å fortsette utforskningen av dette flotte orgelet. Stavanger har i alle fall to flotte i gå-avstand fra hverandre. Som i Søm kirke fikk jeg også her takk for flott musikk av kirkevaktene samt et par av de besøkende når jeg var nede med opptaker og fotoutstyr. Det er ekstra givende å spille, med slike tilbakemeldinger. Spesielt som hobbymusiker.


Lydopptak

O bli hos meg En flott melodi som ble mer spesiell etter min tante døde i 2017, da den brukt med i begravelsen. Orgelmakerij Reil
Stavanger domkirke
ZOOM H4n 30.06.2018
Et smil fra deg Mitt andre prosjekt. Første vers ble litt svak i melodi, men har allikevel valgt å publisere. Orgelmakerij Reil
Stavanger domkirke
ZOOM H4n 30.06.2018
Fanfare Min egne fanfare på dette kraftfulle orgelet. Orgelmakerij Reil
Stavanger domkirke
ZOOM H4n 30.06.2018
Improv 34 Enkel stemme og klangprøve. Kun de svakere register. Orgelmakerij Reil
Stavanger domkirke
ZOOM H4n 30.06.2018


Kilder: Domkantor Ivan Sarajishvili
           http://www.reil.nl/orgels/domkirke/
           http://domkirkenogpetri.no/
           Informasjonskriv fra kirken.
 

Stor takk til domkantor Ivan Sarajishvili, for tilgang til dette fantastiske instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
 
 
 
Ryggpositiv (1) Hovedverk (2) Oververk (3) Pedalverk
Prestant   -   Dobbel diskant 8' Prestant   -   Dobbel diskant 16' Bourdon 16' Majorbas 32'
Quintadeen 8' Octaaf   -   Dobbel diskant 8' Principal 8' Prestant 16'
Gedekt 8' Baarpijp 8' Roerfluit 8' Openbas 16'
Octaaf 4' Quintfluit 8' Fluit Amabile 8' Subbas 16'
Roerfluit 4' Octaaf   -   Dobbel diskant 4' Viola di Gamba 8' Octaaf 8'
Nasard 3' Spitsfluit 4' Unda Maris 8' Gedekt 8'
Octaaf 2' Quint 3' Octaaf 4' Octaaf 4'
Woudfluit 2' Octaaf 2' Open Fluit 4' Mixtuur VI
Terts 1 3/5' Terts 1 3/5' Salicet 4' Contrafagot 32'
Sexquialter II Mixtuur VI-VIII Octaaf 2' Bazuin 16'
Mixtuur V-VII Cymbel III Nachthoorn 2' Dulciaan 16'
Fagot 16' Cornet V Scherp V-VI Trompet 8'
Dulciaan 8' Trompet 16' Cornet IV discant Cornet 4'
    Trompet 8' Trompet 8'    
    Vox Humana 8' Oboe d'Amour 8'  
           
  Tremulant Hovedverk/ryggpositiv   Tremulant Oververk  
           
Kopler for hånd og pedal        
Mekaniske kopler          
Hovedverk - Ryggpositiv   Hovedverk - Svellverk   Ryggpositiv - Svellverk  
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Ryggpositivositiv   Pedalverk - Svellverk  
           
        Klaveromfang C - G5
        Pedalomfang C - F3
Tilbake til instrumentsiden.      
           
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909