Tjølling Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Kirken ble bygget på 1100 tallet. Den ble ombygget etter en brann på midten av 1300tallet og skadet av jordskjelv i 1750årene. I første del av 1760årene ble den gjenreist og siste endring/-storrestaurering ble foretatt i 1860. Kirken er en Basilika og en av to slike i Vestfold.

Dagens orgel sto ferdig i 2010 og er bygget av Stockmann Orgelbau. Det er bygget som en stilkopi av et Gottfried Silbermann orgel fra en kirke hvor man antar at Bach selv har vært.
Selv om det meste av orgelet er bygget som et rent barokkorgel, har man fått et elektronisk setzersystem for å forenkle større stemmeskift. Orgelet har 25stemmer.


Mine tanker om orgelet:

Dette orgelet er det første jeg har spilt hvor det ikke er svellverk, og hvor orgelet er bygd som en stilkopi av et barokkorgel. Orgelet var egentlig behagelig i bruk, men noe uvant løsning på koplene. Særlig koplet mellom hovedverk og oververk var spesiell ved at man flytter hele øvre manual ut eller inn etter ønske. En annen litt dum løsning var av-på bryteren for lufttilførselen, som er plassert og lagd som et vanlig registertrekk. Det var lett å skyve inn dette trekket under utprøving av stemmene. Spillepulten var greit oppbygd, men jeg foretrekker løsning hvor stemmene er plassert sammen for hvert verk, her stemmer for hvert verk plassert på begge sider. Manualene var greie og presise, men med koplene inne og mange stemmer i bruk ble de merkbart tyngre, spesielt da hovedverksmanual som drar med seg oververk.

Det er mange fine stemmekombinasjoner, og med setzersystemet gir dette mange muligheter. En del fine stemmer i begge verk, skjønt jeg syntes det burde vært en rørstemme som fungerte bedre med tremulanten enn "vox humana" stemmen. Fine kontraster i mixturstemmene og kraftig brøl fra 16' rørstemmen i pedalet gjør det gøy å leke med klang.  Men for musikalsk improvisasjon har dette sine mangler i forhold til mine ønsker, men vi har vel alle våre ønsker og "krav" for hva et orgel må ha for slik bruk.

Alt i alt et greit orgel med orgelhus som står godt mot kirkens interiør. Det kunne vel vært skrevet mer, men selv om det var et greit instrument, skapte det ikke noe magi for meg med mine nåværende kunnskaper og den musikken jeg driver med nå. Fikk en demo av Halvard med noe musikk fra Bach og andre komponister, og instrumentet har mange fargerike sider som de rette organistene kan få fram.

Lydopptak
 
Hellig Hellig Hellig Salme nr. 272 i korallboken. Stockmann Orgelbau
Tjølling Kirke
ZOOM H4n 21.11.2013

Kilder: Kantor Halvard Brattvold
           Diverse kilder

Stor takk til Kantor Halvard Brattvold som har gitt meg tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
Hovedverk Oververk Pedalverk Ryggpositi
 
Bordun 16' Gedackt 8' Prinzipal Bass 16'
Prinzipal 8' Quintadena 8' Sub Bass 16'
Rohr Flaute 8' Prinzipal 4' Octav Bass 8'
Viola di Gamba 8' Rohr Flaute 4' Posaunen Bass 16'
Octava 4' Nassat 2 2/3'    
Spitz Flaute 4' Octava 2'    
Quinta 2 2/3' Tertia 1 3/5'    
Octava 2' Sifflaute 1'    
Cornet III 3fag Mixtur III 1' 3fag    
Mixture III 1 1/3' 3fag Vox Humana 8'    
Trompete 8'        
    Tremulant      
           
Normalkopler   Hovedverk + Oververk   Pedal + Hovedverk  
        Klaveromfang C - G5
        Pedalomfang C - F3
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909