01 Mars 2010

En lenge etterlengtet oppdatering.

Nok en lang periode uten oppdateringer på siden. Dette betyr ikke det ikke har skjedd noe spesielt med bilen. Siden sommeren 2009 har det blitt gjort en del oppgraderinger, både større og mindre. Etter jeg måtte bytte fanger, fikk jeg ikke tak i de samme grøftelysene som jeg hadde. Derfor har jeg montert inn noen med doble reflektorer, fjernlys og grøftelys i en. Jeg har også montert xenon i de orginale 1000M og fjernlysene nede i fangeren. 50W og 6000k på begge. Er ganske behagelig, men de nedre fjernlysene bruker jeg ikke på veier hvor det er mye av og på, da det nesten blir for mye.

Jeg har også fått montert 3" downpipe og cat. Jeg og Trygve ordnet det på to helger (den ene hadde vi ikke alt vi trengte). Jeg har også kalibrert bredbåndslambda på nytt i samme slengen. Jeg har også fått festet eksosen til festet i girkassa. Dvs. jeg fikk hjelp av Marius, som jeg ble kjent med via Vamsti AS til å gjøre det. Samtidig fikk jeg han til å sveise på fester til to stykk grøftelys på hengerfestet. Disse vil være til god hjelp nå ryggekameraet er på plass og det er mørkt ute. Spesielt om det blir montert xenon der. Jeg har også funnet ut hvor jeg skal plassere ryggekameraet, og håper på å få montert dette snart.

Rett før jul bestemte jeg meg for å ta ut forsterkeranlegget for å bygge det om litt. Dette tok jeg ut helgen før jul. Og har jobbet med det siden da. Blant oppgraderingene er det kontakter for enkelt å kunne montere og demontere, hvis jeg trenger plassen til noe annet midlertidig. Jeg har også montert et "nødstart" batteri på 18Ah, som normalt er frakoblet, med unntak av en tilkobling som er reléstyrt og med diode for lading. Dette kan være greit dersom jeg glemmer meg litt å sitter å ser lengre tider på film og kjører ventilasjon, etc. Eller har fått flatt batteri av en eller annen grunn. I tillegg er det reléstyring til antenner, ekstraryggelys og sikringer til diverse utstyr montert her. For å bedre lydkvalitet og hindre spenningsfall har jeg også begynt arbeidet med å bytte strømkabelen fra 21mm2 til 50mm2 kabel. De fleste delene til denne overhalingen har jeg fått fra Bilradiospesialisten i Trondhjem. Noe av det jeg har fått derfra er 2stk fjernkontroller til Pioneer spilleren, en for å montere på rattet og en større med de fleste DVD avspillingsfunksjoner, en Ipod adapter, en god del kabelsko i alle størrelser, diverse kabel, komplett DEFA pakke og diverse. Venter en siste pakke nå med 2stk batteripolsko med tilkobling for 50mm2 og 2stk elektriske antenner.
50mm2 kabel har jeg kjøpt på Torshov bilrekvisita. Delvis selv, men fikk også VolvoGeir fra VCCN/Volvoforum til å ta med en god del meter når han var nedenfor.

Som nevnt over kjøpte jeg en pakke med DEFA WarmUp. Denne inneholdt motorvarme-element, kupévarmer, alt av ledninger for tilkobling, styreenhet og fjernstyring. Denne monterte jeg sammen med min onkel Trond i Stavern, og den er blitt testet ut noen kalde dager på jobben. Jeg kjøpte også en komplett pakke med elektriske vinduer til alle 4 dører, elektrisk justerte og oppvarmede speil og cruisecontroll fra BCB. Som nylig er montert, jeg valgte å kjøpe komplett sett med nye brytere til vindu og speil fra Volvo. Speilene jeg fikk var lakkert i forskjellige farger, og ingen stemte med bilen, derfor fikk jeg Bilrep i Stavern til å lakkere disse. De gamle manuelle speilene var svarte, så det ble en liten facelift dette også. Cruisecontrollen er av den gamle vacuumstyrte typen, virker veldig gjevn og fin. Men krever mye plass med vacuumpumpe, belg og diverse koblinger og dødmansutkoblinger i tillegg til det elektriske, jeg fikk heldigvis tak i orginalt ledningsnett til denne, så det ser mest mulig orginalt ut.

I tillegg til forsterkeranlegget jobber jeg med ombygning av midtkonsollen der stereoanleggets headunit er montert.
Idag ser det ut som på bildet under, så snart ombygningen er ferdig, kommer det bilde av hvordan det ble.
Det skal bygges om slik at det under spilleren blir plass til de tre instrumentene som nå står i A-stolpen. Dette etter en idé jeg fikk på VolvoForum for en god stund siden. Det eneste dumme er at jeg må flytte bryterene for styring av anlegget. Jeg funderer også på om jeg skal få plassert AFR måleren inn i selve instumenthuset, på motsatt side av utetemperatur måleren, for så å bruke den tredje målerplassen til oljetemperatur instrument. Jeg skal også bytte ut de digitale instrumentene med analoge, som ser litt mer naturlige ut. Til ombygningen har jeg kjøpt en ny "kasse" til midtkonsollen, som egentlig er fra Volvo 780, Da denne har 2 DIN enkle rammer. I tillegg har jeg kjøpt en måler-ramme fra BS bildeler. Jeg er ikke helt fornøyd, da det er veldig enkel design, og den er åpen på over og undersiden. Men jeg tror rammen fra Pioneerspilleren dekker over gapet. Hvis ikke har jeg en annen en, fra en engelsk side som kan bestilles. Denne alternative platen er helt flat, men koster en del med, og tar lenger tid å skaffe.
En større bildeoppdatering kommer så snart forsterkeranlegget og det nye instrument/headunit systemet er montert.

Det er tre prosjekter som jeg håper å få gjort i løpet av 2010.

Nr.1: Bygge om fra manuell klimakontroll til elektronisk med temperaturstyring.
Fullført  -  (Les innlegg fra 10.06.2010)

Nr.2: Flytte ABS sentral over på førerside, slik at orginal luftfilterboks kan bli plassert. Jeg har allerede begynt å hente inn priser på diverse deler i den sammenheng.

Nr.3: Bytte bak-aksling fra nåværende med åpen diff, til en aksling med orginal diff sperre. Dette håper jeg at er gjort før neste vinter.

 

 

22 Juli 2009

Endelig en oppdatering av arbeidet!

Det har vært lenge siden forrige oppdatering. Det er flere grunner til dette. Blant annet var det veldig mye jobbing i februar og mars, en annen grunn er at de månedene jeg jobbet med bilen ble det veldig mye jobbing med denne, hver kveld etter jobb og ofte i helgene. Derfor var det deilig med en liten pause. Jeg jobbet også med å ta førerkort for klasse C1 i denne perioden, og besto førerprøven 15mai 2009

I perioden fra februar til nå har det allikevel skjedd en del med bilen. Det verste var en dag i midten av april, så var det en luring, som tok rennafart i reverse og rygga inn i fronten på bilen, dette ødela både fanger, skjerm og hovedlykt. Fikk også en liten skramme i panser. Jeg ble ferdig med dette arbeidet 3juli, kjøpte deler fra BCB Bil og Deler i Brumundal og fikk lakkert disse på Bilrep i Stavern. Fikk god service og rask leveranse fra begge bedrifter. Allikevel ble det en del uforutsette utgifter på dette, som blandt annet gjorde at jeg måtte vente med oppgraderingen av eksosen fremfør effektanlegget. Men ny catalysator på 3" og tilsvarende downpipe er nå kjøpt inn (dvs jeg venter på catalysator, da jeg fikk feil størrelse). Men vårens prioritering var å få eksteriøret i stand.

Noe av det som har skjedd siden forrige oppdatering på denne siden er montering av innstegsbelysning på undersiden av hver av dørene, til høsten kommer det noen bilder av hvordan dette blir på kveldstid. I tillegg bestilte jeg for noen uker siden diverse småtteri fra Dioder.no, blant annet ringer til instrumentene, og xenonhvite LED pærer til takbelysningen. Jeg har også byttet LED pærene i instrumenthuset med noen bedre dioder fra Proride.no, etter denne oppgraderingen i instrumenthuset har jeg blitt fornøyd, det eneste som mangler nå er å bytte viseren på bensintank-måleren og montere stoppepinne på samme måler. På musikkanlegget har jeg nå montert en liten kondensator på 1farad. Denne er digital, som gjør det enklere ved montering og demontering fordi det ikke må lades opp. Den må derimot lades ut, eller så kan det bli direkte kortslutning.
Planene fremover er ikke så mange. Men noen er det alltid. Så snart 3" catalysator kommer, skal eksosanlegget oppgraderes, jeg skal da ta en ny effektbrems av bilen og eventuelt godkjenne dette i vognkort, slik at jeg ikke får noe problem på det området. Jeg er spent på om det gir noen utslag slik jeg håper på. Dersuten har jeg montert nye chipper på bilen. Disse har jeg fått fra sverige. Jeg har nå chippet både ECU (motorstyring) og ICU (Tennings-styring). Jeg har desuten byttet alle slanger på vannsystemet i motorrommet, bortsett fra en som var utilgjengelig. Jeg har fått liv i AC anlegget igjen. Det var bare å fylle opp med væske, så ble det kaldt i lufta. Jeg skal dessuten jobbe videre med eksteriøret, her skal de svarte stripene på sidene fjernes, da disse ikke kan skaffes på Volvo lengre, og jeg da mangler striper på fremre passasjerdør og forskjerm på høyreside. En annen ting jeg skal jobbe litt med er lednings opplegget til musikkanlegget, noen nye brytere skal legges opp og diverse slikt.

Skal prøve å oppdatere litt oftere på sidene igjen etterhvert som ting skjer.

 
15 Februar 2009

Bilen er godkjent og EU kontrollert uten feil.

Onsdag 14 januar dro jeg til Mjøndalen rett utenfor Drammen, der holder Turbo-Teknikk. Det var her jeg tok effekt-testen av motoren. Ble desverre litt skuffet da testen ikke viste mer enn 162hk og 263Nm. Jeg hadde regnet med minst 180hk, og egentlig rundt 200-210hk. Antagelig skyldes dette, 1. jeg måtte bruke gamle plugger, da de splitter nye Denzo pluggene (kjøpt på Volvo), sviktet ved første forsøk på prøvekjøring, 2. Bruker orginal downpipe og catalysator. Dette skal etterhvert byttes til større dp og sports-cat. Mulig jeg også slenger på JT 3" eksos. Så blir det tatt en ny effekt-kontroll  til sommeren. Neste oppdrag var å få bilen godkjent på biltilsynet, dette skjedde den 20 januar. Etter at gubben hadde prøvd å finne en eller annen feil, så viste det seg at bilen kom igjennom med glans, hadde ikke en eneste ting å kommentere. Jeg ble veldig fornøyd med det svaret.  Så da ble bilen godkjent. Etter nøyaktig 2mnd med HiAce'en til jobben, kunne jeg endelig bruke 940'n igjen. Det var deilig å kunne kjøre egen bil.

Etter en stund fikk jeg svar fra pioneer om at jeg skulle få ny spiller, men at den modellen jeg hadde ikke var å få tak i lenger, så jeg fikk valget om en tilsvarende, eller en demobrukt modell med skjerm. Er vel ikke tvil om hva valget ble. Derfor står det nå en AVH-P5900DVD i bilen. Kjøpte denne for en kamerat, så jeg visste at dette var et godt valg. Etter litt jobb klarte jeg også å spa opp en ny skjerm til den gamle DVD spilleren, som jeg fikk igjen. Så denne er nå i tipptopp stand etter reprasjon hos Kolbotn Elektro Service, og er lagt ut for salg på Volvoforum. Den nye spilleren har samme sett med utganger som den gamle. Dvs 3 linjeutganger, for henholdsvis front, back og subwoofer. Det er alltid dette jeg er på jakt etter når jeg skal ha bilstereo, da hele forsterkeranlegget i baggasjerommet er lagt opp til linjeoverføring av signaler. Det er tillegg mange fine funksjoner, blant annet funksjonene med styring og innstillinger av skjermen, i tillegg til hovedskjermen er det et lite display som gir enkel info når skjermen ikke er ute. Er jo ikke nødvendig å kjøre med skjermen ute heletiden når man hører på musikk.
Etter jeg hadde jobbet med småting et par kvelder, for å fullføre bilens interiør, skulle bilen EU godkjennes. Dette skjedde 12 ferbuar, selv om fristen var innen utgangen av mai, ønsket jeg å sjekke den nå slik at jeg skulle ha god tid til å fikse ting. Nå viste det seg at jeg bare fikk en eneste feil, dette var en 1-feil. Problemet var høyre blinklys på skjerm. Og her gadde jeg dårlig kontakt. Men gubben gadd ikke å lage nytt skjema, så den ble stående. Regner det liekvel som 0 feil. Nå er da filmen godkjent fram til mai 2011. Veldig deilig å være ferdg med alt slikt med en gang. Så nå kan jeg konsentrere meg om hva jeg har lyst til å gjøre med bilen. Og ikke hva som må gjøres innen tidsfrister osv.

Første miniprosjekt er en relékasse, lik den jeg hadde i 740'n. Denne skal være til reléstyringene i motor-rommet. Det er allerede 2 doble reléer festet over spylerveske-tanken. 1dobbeltrelé er til forsterkning til hornet, da de orginale kablene har litt mye motstand, og gav veldig svak lyd. Det andre doble er til tusenmeter-lampene og nedre grøftelys. Denne gangen skal jeg passe på å gjøre alt ordentlig, slik at det ikke blir noe slik som det var i 740'n, med brannfarlig spaghetti. Nok en gang er det min eks-kollega fra COOP, Morten som skal hjelpe meg med treverket.
Jeg skal også skal også gå over forsterkersystemet i bagasjerommet, da jeg har fått tak i et sett med automat-sikringer beregnet til dette bruk. Desuten skal jeg trekke en del av kablene på nytt, og feste en del av neon-rørene på nytt. Da de har falt ned fra festene. Jeg håper jeg skal få lov til å stå på jobben med dette, da det er alt for kaldt ute nå for tiden. Det siste av småprosjektene jeg har planlagt er å fikse opp alt i motor-rommet, slik som stipsene som nå er i forskjellige farger, skal byttes med sorte. Et par av kablene, som ble forlenget eller flyttes, skal få nye krympestrømper som er sorte, (fra Torshov Bilrekvisita), da de til Biltema har fargekoder i forhold til størrelse. Dessuten skal jeg finne ut hvorfro AC anlegget ikke virker. Det ligger et eller annet sted i det elektriske, da jeg har prøvd å overkjøre de automatiske lavtrykksbryterene. Og det skulle uansett startet for en kort stund selv om det er rundt 0 til -5grader ute. Og det er gass på anlegget. Det er de prosjektene jeg har satt meg opp framover til det blir varmere i været. I år håper jeg på å få vært med på i det minste et treff med bilen. Så det blir ingen større prosjekter.

 
10 Januar 2009

Bilen er prøvekjørt.

I kveld tok jeg for første gang bilen ut på en liten prøvetur opp og ned veien utenfor gården. Ca 5km. Bare for å sjekke at alt fungerte, alle gir la inn som de skulle uten rykk og napp, osv. Desverre var det -1grader og en tynn ishinne på asfalten. Og med 180-220hk så er det ikke rart at bilen gjerne ville legge ut. Men litt fikk jeg jo prøvd, og det ser ut til at jeg kommer til å kjøre bil med et smil i en del uker fremover ( i alle fall når jeg kjører min egen). Jeg må justere trykket slik at den lader 1bar, nå lader den rundt 0,85 - 0,9. I tillegg har jeg en liten vannlekkasje på en slange mellom motor og torpedovegg, rundt området til varmtvannskrana til varmeapparatet. Når dette er fikset er bilen teknisk sett klart. I motorrommet er det stort sett kosmetisk igjen. Noen ledninger og slikt som må flyttes, men ellers er det stortsett klart. I tillegg må jeg skaffe en plugg til uttaket for hydraulikkvæske til clutchen fra bremsetanken, denne er nå bare tettet med en klemme på slangen. Desverre fåes ikke denne ny.

I interiøret er det også ganske lite som gjenstår. Jeg har nå fått til blå belysning stortsett overalt. Litt problem med å finne en LED-pære som passer i instrumentshuset som belyser opp øverst i midten på speedometeren, mellom 100 og 140km/t er det nemlig litt mørkt. Jeg har fått på det meste av lister og paneler, det som gjenstår er stortsett gulv-listene på førersiden, sidepanel på førerside, panelet under instrumenthuset og panelet under hanskerommet. Noen ledninger må festes ordentlig og litt sånt småtteri, men er ellers ferdig. På bildet under vises interiøret, tatt uten blits for å vise belysningen. Panelet til ventilasjon er under kniven for å fikses opp litt, ny symbolskive kommer fra Volvo i løpet av uka. I tillegg er DVD spilleren sent til service/reparasjon, da frontpanelet ikke virket som det skal, volum/source/on-off knappen og belysningen har slått seg vrang. Så det blir spennende å se om det er en garantisak, men uansett er jo spilleren såpass dyr at det lønner seg å legge et par kroner i det.
Problemet med ABS systemet løste jeg også tidligere i uken, det viste seg at sikringen var gått. Satte inn en ny, og systemet slo inn som det skulle. I går fikk jeg også koblet inn dørene på fjernstarteren slik at alarmen går når man lukker opp døra med alarmen armert. Jeg jobber også litt med forsterkeranlegget. Jeg har nå flyttet hovedplusskabelen slik at denne ikke ligger rett under coilen, desverre gav ikke dette noen resultater på støyen. Så neste forsøk blir nok å bytte laderegulatoren. I tillegg skal jeg etterhvert montere en kondensator og muligens et batteri i bagasjerommet. Det er mulig dette vil hjelpe på støyen. Dette er riktig nok ting som ikke kommer til å skje riktig ennå, da økonomien må tillate dette først. Andre ting jeg har planer om å kjøpe er en ny (ny/brukt) grill (turbogrill/rutegrill) med festene i lyktene da disse festene er litt ødelagt. Jeg har også planer om å bytte ut alle kjølevann slanger i motorrommet, da disse ikke er helt tipp-topp. Hadde også vært gøy å bytte ut rørene mellom turbo, intercooler og innsug. Men dette er jo såklart bare kosmetisk. Så det blir ikke med det første. Onsdag 14 januar skal jeg til Turbo-Teknikk i Drammen, de skal måle effekten i motoren, deretter må jeg vente helt til tirsdag 20 januar for å vise bilen på biltilsynet. I midten av februar skal bilen på EU godkjenning, så da har jeg jo gjort unna mye i løpet av årets første måneder.
 
02 Januar 2009

Da var feilen fikset, og motoren starter og går som den skal, brukte de gamle pluggene fra den andre toppen, som jeg har liggenes. Jeg har også fått nye plugger, ordentlig NGK plugger, og skal sette inn disse imorgen. Problemet med tomgangen er også funnet, det viste seg at spjeldet ikke klarer å returnere ordentlig, men dersom det får litt hjelp, så senkes tomgangsturtallet fra 1200rpm og ned til 750-800rpm. Det virker som det er en fjær som ikke fungerer helt som denne skal, Men jeg har heldigvis et ekstra innsug liggenes. Dette vet jeg at er i orden, så det er mulig jeg stjeler noen deler, eller bytter om hele innsuget. Planene for helgen er først og fremst å gjøre ferdig motor-rommet, og eventuelt begynner på interiøret. Jeg må også bytte hjernen til ABS systemet da denne trolig har tatt kvelden.


Jeg har ennå ikke gjort noe med programmering av fjernstarter og slikt, dette grunnet problemene med tomgangsturtallet som var for høyt. Jeg har sett litt på programmet og tipper at det er relativt lett å bruke. Det burde i det minste være lettere enn å bruke metoden med knappen på antennen og fjernkontrollen, jeg brukte denne metoden på fjernstarteren som sto på 740'n. Det var en irriterende og tungvint måte å programmere på. Og vanskelig å kontrollere innstillinger. Jeg gleder meg virkelig til å se resultatet av dette. Jeg jobber også med å få til blå belysning i girvelger og ventilasjons-apparatstyring. Dette istedet for den kjedlige grønn/hvite. Jeg kommer mest sannsynlig til å bruke blå dioder fra Biltema, Håper bare jeg klarer å få av den kromfargede kragen som er støpt rundt. Da denne hindrer deler av lyset, slik at det ikke blir spredning, bare punkter. Dette er da planene i dagene framover. Jeg håper jeg kan få bilen godkjent i løpet av de kommende 14 dagene.

27 Desember 2008

Etter noen timers arbeid, sist søndag sammen med min onkel Trond. Kom drivplata på plass i riktig posisjon. Motoren startet som en drøm rundt kl 22 på kvelden. Den gikk fint å stødig gjennom hele turtallsregisteret. Dermed dro jeg opp på mandags ettermiddag for å få bilen ned fra bukkene og for å justere diverse følere (gass-spjeldføler blant annet). Fikk den ikke til å gå stødig på turtall, men var sliten etter jobben så det ble til at jeg dro hjem. Tirsdag ettermiddag (lille julaften), dro jeg opp igjen.

Jeg fant fortsatt ikke ut av hvorfor den hadde så høy tomgang, men jeg klarte ikke å la være, så måtte bare prøve en liten forsiktig prøvetur, for å kontrollere at girkassa fungerte ordentlig. Det hele gikk så fint. Jeg satte i R og rygga ut av garasjen. Deretter satte jeg i D og lot bilen trille litt. Etter jeg hadde trillet noen meter gav jeg rundt 40-50% gasspådrag. Bilen akselererte i 20-30m før det smalt kraftig i eksosen og motoren døde ut. Når jeg prøvde å starte den gikk den to, tre sekunder, så døde den ut. Hvis jeg gav gass og prøvde å starte, ruste den litt opp, før den igjen døde. Lamdba måler viste at den fikk fryktelig fet blanding. Dette førte til at bilen da sto midt på veien til gården, og blokkerte garasjer og alt (heldigvis var ikke eierene hjemme, så den sto ikke direkte i veien). Men jeg måtte jo få den inn under tak igjen. Så da ble redningen Trond igjen. Vi var igang rundt kl 20, dvs jeg var der litt før, fordi jeg hadde blokkert bilen med traktor og noen paller. (man vet jo aldri). Først trakk vi bilen opp på selve plassen med en annen bil. Deretter dyttet jeg mens Trond styrte, ned til garasjen, men der er det en kant på 4-5cm, som ikke er så lett å dytte over, så da ble det traktoren som fikk oppgaver, med meg som sjåfør =P. Og vi fikk da bilen inn igjen og uten skader. Dermed hadde jeg nok å tenke på den lille julaften kvelden.

Julaften ble det derfor til at jeg måtte opp en tur, for å dobbelsjekke noen små ting. Uten at det gav noen resultater. 1. juledag ble dro jeg opp for å kontrollere om reg-reimen hadde hoppet over noen tenner. Denne sto helt perfekt. Så jeg dro hjem like grønn. 2. juledag dro jeg igjen opp for å kontrollere om det var noen vacuum lekkasjer. Jeg fant en, og tettet denne. Igjen ingen resultater. Men idag var jeg først på biltema for å skaffe en kompressjons måler. Deretter dro jeg opp for å eliminere mekanisk svikt. Heldigvis hadde alle sylindrer lik verdi, og denne var på rundt 9.
Men da jeg tok ut plugg nr 4 fant jeg at denne var porøs (helt ny plugg), og knakk helt når jeg tok den ut. Jeg har derfor kommet til at det var denne som gav meg dette motorproblemet. Imorgen skal jeg derfor ta pluggene fra den andre toppen og prøve disse, evt fra nedom jobben for å hente noen NGK (BPR6ES) plugger å prøve dette. Hele tiden mens jeg har hatt dette problemet har det virket som om den har gått på 3 sylindre.

Interiøret begynner i alle fall å bli nær fullført. Skal bytte ut voltmeteret med ett av samme serie som turbotrykksmåleren. Og etterhvert skal også lambdamåleren byttes ut med en som ligner Biltemas målere, selv om denne kommer fra Innovate, som leverte den digitale jeg har nå. Men det for bli når økonomien tillater. Jeg regner med å få på plass det meste av paneler innvendig imorgen. I tillegg så skal jeg forhåpentligvis få motoren i drift igjen, og kanskje gjøre en ny prøvetur. Håper jeg på da. Håper også på at jeg får tatt med PC'n opp imorgen eller mandag slik at jeg får programmert fjernstarteren, da jeg nå for andre gang har klart å låse nøklene inne i bilen, dette skjer fordi fjernstartermodulen (som også er alarm og sentrallås styring) låser alle dørene automatisk med tenningen på. Og det har jeg glemt noen ganger.

 

 

21 Desember 2008

Har ikke fått gjort noe med drivplata. Bortsett fra å konstatere at det er denne som skaper alle problemene. Planen er å få dette rettet opp i kveld. Eller i alle fall slik at motoren virker ordentlig før jul. Slik at jeg får fred på juledagene. I romjulen kommer jeg nok til å drive på med fullførende arbeid. Altså elektrisk og slikt. Dette for at bilen skal være 100% på topp når den skal godkjennes. Godkjenning og effekt-måling kommer ikke til å skje før utpå nyåret. Jeg kommer antagelig til å flytte litt på noen av ledningene til musikkanlegget samtidig, da det er litt støyproblemer fra der den ligger nå (som tidligere nevnt).Hele interiøret er ganske demontert allerede, så det siste burde ikke ta så mye lenger tid å fjerne, slik at hovedpluss kabelen kan flyttes og legges i midtet. Ellers begynner ting å løse seg. Alle rør og slanger til motoren er koblet på. Inklusive luftrør fra turbo til intercooler og videre til innsug. Jeg har fortsatt litt problemer med plassering av LMM og luftfilter (åpent filter). Flere oppdateringer og bilder kommer så fort motoren er i gang og prøvekjørt.
 

 

13 Desember 2008

Da var det vel på tide med en liten oppdatering...

Motoren står nå på plass i bilen. Sliter litt med problemer, med tenningen. Mest sannsynlig står drivplaten (som er istedet for svinghjul på automatgir modeller, der konverteren er svingmasse), rundt 45grader feil. Dette er ikke gjort av meg, da jeg og Trygve ikke har demontert dette da vi holdt på. Men når drivplaten først skal av, så kommer jeg nok til å bytte tetningen bak der samtidig. Men jeg får se. Jeg håper at jeg skal få bilen på veien igjen før nyttår. Så En kveld håper jeg en kommer å hjelper meg. Det som da skal gjøres er at vi løfter ned girkassa fra undersiden, slik at vi slipper å demontere alt av slanger og ledninger i motorrommet. Jeg håper at problemet med tenningen blir løst med dette, derfor skal jeg opp imorgen og demontere starteren. Slik at jeg kan kjenne etter merket på drivplata. Det er vel ille å håpe at det er så mye arbeid som skal til. Men på den andre siden er det jo værre om jeg ikke finner feilen som gjør at motoren feiltenner med 45-50grader.

Ellers er jeg stortsett ferdig med det elektriske. Fjernstarteren er i full funksjon, alle styringer er testet, unntatt starter-utgangen da jeg ikke vil prøve denne før motoren går ordentlig. På denne enheten er det også turbotimer funksjon.
Alarm og låsefunksjoner er testet og funnet i orden. Girkassens elektriske virker som om det er i orden, men overdrive delen er ikke lett å teste før bilen er i fart. Lampa for låst overdrive tenner og signalene stemmer, så jeg krysser fingrene. Bensintilførsel virker i orden, hadde litt lekkasje fra filteret i starten, da jeg ikke hadde strammet til nok. Det er montert ny pumpe (fra Biltema, men hadde ikke noe prob med biltemapumpe på 740'n), kommer nok noe mer ordentlig senere. Eksosen er på plass. Jeg og Trygve monterte denne på mandag. Brukt downpipe fulgte med i pakka fra Sverige. Fant senere ut at jeg måtte kjøpe "ny" katalysator, da den orginale var 0,5" for liten. Ut fra katalysator står et nytt Simons-anlegg med dobbelstuss.

På turbo er det montert en ny wastegate med 1,0bar i grunntrykk. Med innkoblet pyseventil for å kunne øke ytligere.
Den siste funksjonen kommer nok ikke til å bli veldig mye brukt. Men jeg fikk det med i pakka, så da blir det montert. Har også gjort klar i ledningsnettet en kobling for å koble inn vifta, slik at den ligger inne lenger enn motorstyringa. Dette er gjort enkelt, ved å kortslutte den ene bryteren på AC-kondenseren. Når denne kretsen sluttes, vil vifta gå i lav hastighet, akkurat som om AC anlegget skulle vært i drift på en passelig varm dag.

Samtidig bruker jeg sjansen til å rydde opp i diverse andre elektriske ledningsnett, f eks. stereo-anlegget. Kommer antagelig til å flytte hovedpluss-kabelen og signalkabelene til anlegget, slik at hovedkabelen ikke ligger rett under coilen, da denne forstyrrerstrømmen slik at forsterkerene lager en irriterende summing som følger turtallet. En del av ledningene i motor-rommet som jeg tidligere har strekt til grøftelys/fjernlys og slikt skal også flyttes på, og noen av dem skal legges i rør, slik at det ser litt mer ordentlig ut. Jeg sliter også litt med plassering av luftfilteret, da bilen har ABS modulen på "feil" side i forhold til orginale turbo biler. Hadde vært enkelt å løse, hadde det ikke vært for oljerørene til automatgiret. Disse går inn på radiator. Men alt kan løses. Og dette er nok ikke sååå vanskelig.

Jeg håper å få montert sammen interiøret imorgen. Mandag må jeg prøve å få time for effektbrems og kontroll. Slik at jeg får bilen på veien før jul. Derfor må også motoren starte og gå greit på mandags kveld. Ellers blir det vanskelig å få alt klart til kontrollene og slikt. Etter interiøret er på plass og motoren er i gang, er det på tide med en skikkelig rengjøring av seter, tepper og alt inne i bilen, som har blitt nedstøvet, og møkkete av skitt etter vi har sittet i setene med arbeidsklær, mens vi (eller i hovedsak jeg) har jobba. Litt elektrisk jobbing med a-stolpemålere og slikt.
Mye rørstrekking blir det uansett framover. Oppdateres så snart det ha skjedd noen større forandringer, eller når jeg har fått tatt noen flere bilder.

 

 
20 November 2008

Da var tiden kommet for motorbytte. Selv om det var en god stund før jeg egentlig hadde planer om å gjøre det. Motoren kom over grensen i slutten av oktober. Onkelen min og jeg kjørte over søndag 26 oktober, og kom til Jönköping rett etter klokken hadde passert 20.00. Mandags morgen, etter en frokost på hotellet. Dro vi et par km  utenfor byen, og kom til Jönköpings Bildemontering. Jeg hadde to andre tilbud liggenes, men det var disse som kom med det beste tilbudet. Hos JB var det utrolig god service, hyggelige folk og mange muligheter til å plukke deler selv.
Men jeg hadde jo bestilt en motor og girkasse komplett, så vi bare rygget bil med henger inn mot porten, og lot personalet lesse på. Etter betaling og sikring av lasten satte vi kursen mot Strømstad og ferja hjem til Sandefjord.
klokken var vel rundt 20.30, da vi stoppet utenfor verkstedet (låver) der jeg står å skrur. En stolt Hagtvedt satte seg inn i en Massey Ferguson 4365 og begynte med avlessing av motoren fra hengeren.

Jeg fikk desverre ikke gjort så mye den følgende uken, før søndagen. Da fikk jeg og Trygve satt motoren på stativ, og begynt med demontering. Videre så har det gått litt tregt, da jeg har jobbet en del mer enn jeg trodde jeg skulle.
Søndag 16 november, fortsatte vi. Trygve demonterte resten på B230FK motoren, mens jeg klartgjorde plass, for å sette bilen inn på plassen. Etter en stund trillet 940'n inn og jeg fikk satt den på bukker. Vi begynte med demontering av alt som måtte ut før motoren, og ble så og si klare med alt rundt. Så det var bare motoren og det som var festet til denne, som bensin/strømtilførsel og slike ting, pluss girkasse. Tirsdag 18 november jobbet vi rundt 3timer med det siste for å få ut den gamle motoren. Og rett etter klokken 21.00 var motoren ute.
Idag har jeg demontert 531 toppen fra min gamle FB, som skal byttes ut med den orginale 530toppen på turbo'n.
Jeg fikk levert den til onkelen min, som videre skal levere den til planing. Slik at det ikke blir noen problemer med motoren når den står i bilen. Videre har jeg også begynt å jobbe med det lille elektriske som må ordnes i forbindelse med automatgiret, og den elektriske overdriven. Jeg håper at alt er ferdig om 2-3 uker.

 

 
14 Juni 2008

Ikke så lenge sider forrige oppgradering, men jeg har skjedd litt den siste mnd. Jeg har endelig fått igang A/C anlegget. Det var flere lekkasjer. Både i condenseren og i to rør. Så nå er det kompressor, torkfilter/tank, og slange mellom disse som er gammelt, resten er byttet ut i motor rom. Disse tingene har jeg tenkt å bytte med eventuelt motor overhaling. Det er deilig å ha A/C nå som varmen begynner å komme på ordentlig (dvs, de siste dagene har det vært kaldt og kraftig vind). Når jeg først gjorde såpass mye arbeid, tok jeg like godt å konverterte til R134a gassen, da den er enklere å finne steder som fyller, selv om jeg kunne fått R12 erstatning. Noen endringer elektrisk måtte også gjøres, da jeg kjøpte Waeco deler istedet for Volvo orginal, og disse hadde et annet brytersett enn mitt orginale, så derfor gikk radiatorvifta på full hastighet hele tiden (fordi bryteren gikk av ved 29bar og på igjen ved rundt 15), dette ble enkelt løst ved å sette inn et vekslende relé.Jeg driver også å undersøker på å få noen nye instrumentskiver fra http://www.deltagfx.com/. Jeg må bare scanne de skivene jeg har nå, for at han skal få en mal å lage skivene av. Sammen med nye skiver skal det også monteres alu-ringer rundt instrumentene, slik jeg hadde på 740'n. A-stolpe måleren er snart ferdig. Grunnen til at flere av prosjektene mine tar så lang tid, er at jeg også har vært mye hos Trygve (det er der noen av de siste bildene er tatt av Volvo'n), som har en Mazda MX5, som har fått en motoroverhaling. Der jeg har vært med å jobba. Det prosjektet er nå 99% fullført. Så da blir det mer tid til Volvo'n igjen. En annen grunn til at jeg jobber så mye er at jeg nå jobber på 3deltidsjobber, så er stort sett opptatt hver dag,  annenhver kveld og annenhver helg. Så er stortsett kveldene på tirsdag, torsdag og hele søndagen som er mulig å jobbe med på på. Og noen lørdager.

Jeg har også prøvelånt en Turbogrill, av Vamsti (A/C eksperten), som forøvrig kjører en Volvo 945LT. Det var mest for å se hvordan det ble. Det endte med at hver gang jeg så bilen forfra så måtte jeg smile litt for meg selv. Grillen er nå levert tilbake, og den kjipe "Direktør"grillen er på plass igjen. For se hvordan det blir, men grillen skal skiftes ut, enten den blir ny eller gammel/brukt. Jeg venter fremdeles på fjernstarteren, så håper den kommer i løpet av uka.

Et annet prosjekt jeg har begynt å jobbe med er en kasse til motorrommet, noe lignende som den jeg hadde til 740'n, bare at denne skal lages i glassfiber. Har ikke begynt å legge glassfiberen ennå, men har en stor terning med fugeskum som skal formes til jeg er fornøyd med formen, deretter skal den sparkles og lakkeres. Når glassfiberen skal legges på er det bare å legge på et tynt lag med stekefett (sprayfett for matlaging). Så er det lett å få ut skumterningen etter at glassfiberen er lagt. Dette er første forsøk, så venter meg egentlig ikke så mye. Men en gang, skal jo som kjent være den første.

Driver fortsatt med noe smått med dynamo og tennings-støy i høytalere, men det er ennå mer redusert etter noen små justeringer. Det skal etterhvert byttes til større dynamo på 200-250A, som bestilles fra www.volvorsport.com. Har allerede vært i kontakt med firmaet med diverse spørsmål. Blant annet må bilen klargjøres med bedre kabler til dynamo og slikt. Det ser ut som jeg må skaffe meg ny motor også ;-P, for nå stjeler A/C anlegget rundt 7hk, og en slik dynamo stjeler også rundt 6-7hk. Heldigvis er motoren så stabil på tomgang, at man nesten ikke merker innslaget til A/C kompressor. Eneste man hører er det kraftige klikket til A/C clutchen, og etter et par sekunder starter radiatorvifta på lavhastighet. Selv ikke etter lang tid på tomgang og full A/C aktivitet i over 25grader utetemp dro vifta over på høyhastighet. Så det tar jeg som et positivt tegn på god funksjon.

Jeg har nå byttet ut antenna med to elektriske antenner. Dette for å bedre signalet, da den gamle antenna var dårlig, og mistet signalet når den ville. Nå hører jeg stort sett på CD/DVD, men det er alltids greit å kunne bruke radio'n litt også. Jeg gjorde klart det elektriske til disse antennene allerede da jeg ordnet forsterkeranlegget, da jeg også hadde doble elektriske antenne på 740'n, og var fornøyd med systemet. Jeg bruker ikke remote-styringen fra stereoanlegget til dette, men derimot har jeg egne brytere til disse, slik at jeg kan ta dem ned ved vask i automat, kjøring på veier med tett vegetasjon og slikt. Antennene ble kjøpt på Torshov Bilrekvisita i Drammen. Der kjøpte jeg også nye spylerdyser. Disse skal monteres så fort som mulig, da de orginale fungerer heller dårlig: På førerside spyler den ene greit, mens den andre spyler rett inn i Snowcap'en, og inn i luftinntaket til ventilasjonen. Trenger jo ikke å stanke spyleveske. bare for å rengjøre rutene litt. Så dette skal fikses så fort som mulig. Jeg må også gjøre noen små justeringer på eksosanlegget, da det slår litt oppunder bilen når jeg kjører på humpete veier.21 Mai 2008

Da var det på tide med en oppdatering. Nå har jeg endelig fått bytta radiatoren, men noen dager etterpå begynte det å bli mistenkelig mye lyd under bilen. Grom lyd, men litt i meste laget. Det viste seg at de 2år gamle biltema-eksosanlegget hadde rustet istyker i kardangbøyen. Jeg fikk et godt prisavslag (50%) på et Simons anlegg, og slo til, da jeg etterhvert skal bytte til turbomotor uansett. Rett etter det kom neste feil, da håndbrekket ikke ville mer. Det viste seg at belegget var slitt vekk på håndbrems-skoene, så da var det bare å reise en tur til Volvo, å bestille nye. Heldigvis var det et ganske enkelt arbeid.

Etter mye problemer mer støy, etter at jeg koblet til forsterkersystemet i bagasjerommet, fant jeg ut at loddingene inne i forsterkeren var gåene. Det hørtes nesten ut som en turbo inne i dørene, istedet for den jeg ønsker meg i motor-rommet. =P. Etter litt lodding og småfinish ble jeg kvitt den kraftige forstyrrelsen, etter å først har prøvd diverse støykondensatorer, ferrite-ringer og diverse. Men nå er det jo bare bedre støybeskyttet. Nå er neste fase i prosjektet med anlegget å plassere skjermene til DVD spilleren.

Når det gjelder andre prosjekter jobber jeg nå med en A-stolpe med målere. Fjernstarter er bestilt, så jeg må etterhvert finne på en løsning til dette. Med startsperre i gir. Da systemet egentlig er ment for biler med automatgir. Det er samme system som jeg hadde på den blå 740'n, og jeg var veldig fornøyd med den. Enheten har flere funksjoner, blant annet fjernstyring av sentrallås, test av lys, kjørelys-automatikk (passer fint da bilen min ikke har automatiske kjørelys, svensk-importert), Carfinder system (og nei, jeg har ikke glemt hvordan bilen ser ut =P... ), skru på hovedlys i XXsekunder, 1 utgang (på 740'n brukt til kompressorhorn) Alarm og diverse kaldstart/dagligstarts funksjoner hvis bilen skal stå over tid, eller være varm til kjøreturen (noe som ikke har vært brukt så mye), med mer.

Jeg her også begynt å gå over bilen slik at jeg etterhvert kan hive inn en B230FK/FT motor.Den egentlige planen var å stappe inn en B230FK, men etterhvert har jeg lurt på å sette inn en FT motor istedet og dra ut 180-200hk med en gang. Jeg skal i løpet av juni, gå over bremsene. Og da er vel stort sett det meste gjort, med de vanlige slitedelene og sikkerhetsdetaljene. Jeg håper også på at jeg får litt til overs slik at jeg får bytta ut hovedlysa, som jeg skal kjøpe komplette nye lykter på Volvo, da både lykteglass og en reflektor er Biltema, og den andre reflektoren er ripete. Jeg har også tenkt å bytte lyktene på koffert lokket, da de andre lyktene bak, på hver side ble bytta i januar, slik at alle lampene på bilen blir nye.

 

18 Mars 2008:

Solgte 740'n i går, så nå har jeg bare en bil, igjen, og det er litt deilig. Har nå fullført anlegget i 940'n.
Bare noe små koblinger ved dørene så er dørhøytalerene også koblet til forsterkeranlegget. Jeg har nå montert
den nye Pioneer spilleren, og alt er nå operativt i forsterker systemet, det eneste som gjenstår er elektro-automatiske antenner. En på hver side av bilen, brytere ligger klare. I tillegg skal det også klargjøres en utgang eller to med sigarett-tenner uttak. Hvor reléstyringene også ligger klart i forsterkerkassen. En liten styring trengs for å få indikatorlysene til sikringene og voltmeteret, slik at disse slukner automatisk når koffertlokket lukkes. Dette gjøres enkelt ved å bruke styresignalet til bagasjerommets lampe. Arbeidet med å bytte ut alle slitedeler har stått litt på vent, til det blir litt varmere, men jeg har nå begynt. Flere oppdateringer kommer etterhvert.

 

Januar 2008:

Nå på nyåret har jeg endelig kommet litt igang med arbeidet på 940'n. Den har nå ny clutch og detaljer som lønner seg å bytte samtidig med dette. Mandag 14.01.08 fikk jeg en liten spennende pakke fra BCB Bil og Deler AS. Der hadde jeg bestilt hviteblinklys rundt hele bilen. Jeg har også byttet CD-spilleren som jeg tok over fra 740'n, med en Pioneer DVD spiller, uten skjerm, men med 2 uttak til skjermer. Jeg hadde egentlig tenkt til å ta med forsterkerkassa fra 740'n over i 940'n, men desverre måtte vi kutte vek 3cm for at den skulle passe, og da den først passet inn, så jeg at det ikke kom til å se bra ut.

Så derfor skal jeg og min gode venn Morten sannsynligvis starte med et nytt prosjekt bak i bagasjerommet neste helg, eller en gang så fort vi får tid. Jeg håper også at jeg få begynt med overflytting av elektriske vinduer og speil fra 740'n snart. Planene fremover er å gjøre en liten overhaling av det tekniske. Første som venter en bytte av topdekselpakning, bytte av register-reim og drivreimer til dynamo, servo, vannpumpe og AC. Radiatoren har noen små lekkasjer, jeg har valgt å bytte denne, da jeg ikke stoler på tetningsmidlene på markede, spesielt da flere advarer mot bruk av dette fordi den indre radiatoren i varmeapparatet fort blir tett. Samtidig bytter jeg da kjølevannet. Bremseveske skal byttes, batteriet skal jeg bytte over til det som står i 740'n da det er nyere og bedre. Olje, oljefilter, luft-filter og tennplugger byttes fortløpende.

Til sommeren har jeg et stort ønske om at økonomien tillater en kjøp av en B230FK motor fra Sverige. En motor med lavtrykksturbo. på 135hk og 230Nm. Som igjen lett kan gjøres om til en høytrykksturbo, og et lett å trimme til over 200hk.
Jeg har også lyst til å få kjøpt noen felger. Så planene framover er mange. Og jeg håper at det blir ny motor i løpet av året også.

Desember 2007:

Som en liten julegave valgte desverre automaten i 740 å begynne på veien til skrapen. Derfor valgte jeg, av diverse grunner å skaffe meg ny bil. Satt en stund å lette på finn.no, og fant en 940GL som jeg likte med en gang jeg så den. Det er en 1992 modell, førstegangsregistrert i 1991 i Sverige, der den har gått som tjeneste bil. I 1996 ble bilen importert til Norge og har rullet her i Norge siden det. Jeg har lenge hatt ønske om å bygge om til 940front på 744'n jeg har, men nå slapp jeg jo det.
Bilen er den tredje sølvfargede bilen jeg har. 240'n jeg hadde var såkalt "mørk sølv" og 745'n jeg hadde var i samme sølvfarge. Nøyaktig hva som skal skje med bilen har jeg ikke bestemt meg for ennå. Men det som skal gjøre på den, skal i det minste gjøres ordentlig. Desverre er det ikke ordentlig gjennomført på 740'n. Bilen skal få fjernstarter og fjernstyrt sentral-lås. Alt av elektriske vinduer og speil skal overføres mellom bilene. Lydanlegget skal også overføres.
940'n har noe mer ekstra-utstyr, i forhold til 740'n. Blandt annet ABS og Aircondition.
Desverre passet ikke forsterker kassen inn i 940, direkte i det minste, må antagelig kappe 3-4cm i bredden.
Men vurderer også å bygge den litt annerledes. 940'n skal ikke gjøres like mye med, når det gjelder belysning og slikt,
dette er delvis fordi 940'n orginalt har veldig gode lys. Hva som skjer med 740'n er ennå usikkert. Men den har ikke sett sin siste dag ennå.
Oktober 2007:
Diverse ting er gjort med bilen i de siste mnd. Den starter nå automatisk, både fra kontroll og på tidsur.
Den har fått 1000M foran grillen, og to nye kasser, en i motor-rom for releer og instrumenter, og en for
forsterkerene og ledningen som styrer mye av det som skjer bak i bilen.
Mai 2007:
Etter en knapp måned fant jeg løsning for å få 740sedanen ut på veien igjen, så 745 ble solgt.
Savner desverre bilen =(
Solgt: 26.04.07
April 2007:
Pga diverse ting, så har jeg kjøpt ennå en bil. Den nye er en Volvo 745 GL med B230A motor, med ettermontert turbo.
Den er allikevel registrert som GL lovlig i henhold til BT og Volvo. Har ikke så mye bilder og info ennå, men lagt opp bildene fra salgsannonsen.
Det er lagt opp slik at knapp 1 er for den første bilen og knapp 2 er for den andre bilen jeg har.

Livets gang: Tiden går alltid, og bilen har nylig runnet 520 000km, ganske fin lengde.
No navn har jeg ennå ikke bestemt meg for. Hun har nå fått montert 1 par 1000M, 3par grøftespredere,
2stk foran og 1stk bak. Alt koblet slik at det ikke kan skrus på i ulovlig kombinasjon. Skjønt jeg snart må skrive
manual for at andre skal kunne kjøre bilen, men kan stenge av alt, slik at det kun er bilens orginal lys som brukes.
Er bare litt igjen å gjøre nå, skal rette opp høyre forskjerm, etter en skade, og lakkere opp skjerm, ny frontspoiler og
førerdør, da denne er lakkert over med bokslakk uten å fullføre arbeidet, så det er en stor rose.

Intro: Volvo 740
Min andre bil januar/februar 2006 til ----   -------
Vel, nå har jeg sett på litt forskjellig, og havnet til slutt på Volvo 740GL til 17 000,- Var å så på den i dag. Ble straks forelsket i bilen. Den har bytta drivverk. Og den ble hentet Onsdag 01.02.06. Bilen står nå i garasjen. =D
 
Første bil fra juni 2005 til februar 2006:
Innledning: Jeg kjøpte en Volvo 240GL for 5000kr. Det er veldig få fungerenes biler man får til den prisen, men jeg er fornøyd med kjøpet. Bilen er nesten klar til EU-kontroll. Litt rust om må fjernes, en forskjerm må byttes, jeg har tenkt til å utstyre den med litt ekstra utstyr, den må vaskes skikkelig (hele bilen lukter nemlig av wonderbaum) og diverse andre småting som jeg har bestemt meg for å gjøre.
Avslutning: Jeg har nå jobbet med bilen i 1år, men etter å ha hatt den på en EU sjekk, så kom det fram at bilen ikke ville klare å komme igjennom mer enn 1godkjenning, med mindre store rustreparasjoner ble foretatt. Jeg har også tenk meg nye om og funnet ut at jeg heller bruker dette året som lærdom, og at jeg kjøper en ny 240, av samme type. Som jeg legger litt mer penger i, fra starten av. Denne bilen, kommer jeg til å bruke som delebil og etter å ha ribbet den for alt jeg kan bruke, og evt andre kjente kan bruke. Sender jeg den på skrapen. Det er ganske sørgelig at jeg aldri har fått prøvekjørt bilen, annet enn i gården hjemme. Men jeg får tenke de positive tingene istedet. Jeg har jo i alle fall lært en del om 240'ns konstruksjon og mekanikk. Og har i alle fall også fått trent en del bakkestart både på glatta og grus. Så den har jo vært nyttig. Så den har i alle fall ikke vært 100% bortkastet.

Før jeg kjøpte Volvo'n, jobbet jeg 1år med en Hakotrac (et prosjekt som ikke er ferdig ennå). Les mer om det på hjemmesiden: http://www.Hako-D12.moo.no . Dere som er inne på denne siden, har antagelig kommet inn på det via min hovedside, men for dere som gikk rett inn på denne siden, les mer om meg og mine andre interesser på www.madmag77.com

Har du en Volvo du vil vise på min side. Send bilder til epost-konto'n under, så vil de bli lagt opp i galleriet under en egen post. Legg gjerne med beskrivelse av bilen. Merkes med "Min Volvo". Må ikke være Volvo 240.
 
For kontakt: vnas431@gmail.com
Det er både MSNkonto og Epostkonto.