Aure Kyrkje

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Aure Kyrkje ble innviet i 1924, og er en av de største trekirkene i Møre, Kirken er bygget i korsforrm med spiret over midten. Kirken ble reist etter at den forrige kirken brant ned i 1924, som følge av lynnedslag. Kirken er nærmest en kopi av denne. Den forrige kirken ble reist i 1726 og erstattet en gammel stavkirke. En del av den gamle kirkens inventar ble reddet ut før den brant ned, og disse er å finne i dagen kirke. Alterskapet er fra midten av 1400-tallet og altertavlen er fra midten/slutten av 1700-tallet.

Kirkens første orgel ble levert av Br. Torkildsen i 1924, dette var med pneumatisk overføring fra spillepult. Fasaden står fremdeles igjen, og dagens orgel ble bygget inn bak denne.
På 1970-tallet begynte Torkildsen-orgelet å bli i dårlig stand teknisk, og etter over 55års tjeneste ble det besluttet å få et nytt orgel. Orgelet som i dag fyller kirken med lyd, ble bygget av det danske firmaet I. Starup & Søn og sto ferdig i 1980. Dette er orgel med mekanisk overføring fra spillepult, men elektrisk styring av register-trekk. Det er et enkelt elektronisk registersystem for prøgrammering av 16valg i 12programvalg. Spillepulten er plassert slik at man kan får oversikt over mye av kirkerommet, alterområdet er lett synlig.

Mine tanker om orgelet:

Jeg kom til Aure Kyrkje uten større forventninger, jeg visste at orgelet sto ferdig i 1980, og at det hadde 15stemmer. Det var lite å finne av informasjon og bilder. Det viste seg at jeg ikke kom til å angre på besøket. På galleriet står det et vakkert orgelhus, som stammer fra kirkens første orgel fra 1924, skjønt alt bak fasaden var byttet ut. Orgelet har en helt grei disposisjon, nok til å fylle rommet med lyd. Selve rommet har dårlig akustikk og lyden forsvinner med en gang man slipper tangentene, noe som er litt synd. Romklangen kan sammenlignes litt med den i Sandar Kirke.
Med spillepulten plassert et par meter foran orgelhuset, er det lett å oppfatte lydbildet, spillepulten er lett å betjene og mulighet til å bruke et elektronisk registersystem med 12 program og 16valg pr. program. Det skal nevnes at dette systemet ikke er helt i orden, når man først har valgt et programmert register blir stemmen 'gedaktbass (8')' i pedal liggende aktivert hele tiden uansett om man fjerner den fra gjeldene program, den kan heller ikke kobles fra uten å skru av strømmen på instrumentet. Bortsett fra dette fungerte det bra under mine innspillinger.

Orgelet har god respons i manualer og pedal, med mekanisk overføring. Det er behagelig å spille på, enkelt å endre stemmeoppsett underveis med bryterene plassert til venstre for manualene, i tillegg til fire fotbrytere, tre for normalkopler og én for step i det elektroniske programmet. Det er god effekt i svellfunksjonen og tremulanten i svellverket er akkurat passe i forhold til lyden.
Selve orgelkrakken kunne vært byttet ut med en regulerbar etter min mening, da jeg kunne tenkt meg å justere en liten centimeter lavere, samtidig kunne notestativet vært litt høyere.
Bortsett fra dette syns jeg det var et flott instrument, fin lyd og klang. Hva utseendet angår, er orgelhuset vakkert, men spillepulten står ikke i stil med det gamle orgelhuset. Det er synd de ikke brukte hovedfargene fra orgelhuset for å prege spillepulten med samme stil.

Jeg kommer garantert til å prøve å få til litt orgeltid neste gang jeg skal oppover!


Lydopptak
 
Ved regnbuens fot
Prosjekt 3 - Utgave 6

Skrevet av Magnus Hagtvedt
På en ferietur til familie i Aure kommune, fikk jeg ordnet meg litt tid ved orgelet i Aure Kyrkje. Opptakene ble av mine egne stykke, da jeg brukte mest tid på å prøve ut kombinasjoner og slikt.

I. Starup & Søn
Aure Kyrkje

ZOOM H4n 07.09.2012

Kilder: Organist Alexey Korbanov
           Diverse kilder

Stor takk til organist Alexey Kurbanov som har gitt meg tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
Prinsipal 8' Trægedakt 8' Subbass 16'
Rørfløyte 8' Spissgamba 8' Gedaktbass 8'
Oktav 4' Prinsipal 4' Koralbass 4'
Schwiegel 2' Koppelfløyte 4'    
Mixtur 1 1/3 '  3kor Blokkfløyte 2'    
    Scharff 1'    2kor    
    Obo 8'    
           
    Tremolo      
           
Normalkopler   Hovedverk + Svellverk   Pedal + Hovedverk  
        Pedal + Svellverk  
           
Tilbake til instrumentsiden.   Klaveromfang C - G5
        Pedalomfang C - F3
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909