Luleå domkyrka

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Luleå domkyrka ble innviet i 1893 og er en korskirke oppført i nygotisk stil med rød telstein som materiale. Den ble innviet som Oscar Fredriks kyrka etter kung Oscar II, men i 1904 ble den stiftets hovedkirke og het fra da Luleå domkyrka.  Kirken har i overkant av 500 sitteplasser og er beregnet til å romme omtrent 650 totalt. Den ble reist etter tegninger av Adolf Emil Melander og ligger midt på halvøyen i sentrum av byen Luleå. Dagens kirke er den tredje på stedet og erstattet den tidligere steinkirken, Gustafskyrkan fra 1790, som gikk tapt i bybrannen i 1887. Den har vært igjennom flere restaurasjoner, seneste i 2004. I dag pågår det utvendig restaurering av fasaden på bygget. Kirken har mange flotte detaljer i interiøret og holder åpen stort sett alle hverdager.

Dagens hovedorgel eller läkterorgel som det heter på svensk ble levert av Grönlunds orgelbyggeri i 1987 og ruver fra sin plass på galleriet. Det ble senere utvidet med et chamadeverk plassert bak orgelhuset og sist utvidet med en basun 32' samtidig med en større jobb med å rengjøre orgelets mange piper. Fremme i koret står det også et mindre orgel som også er levert av Grönlund.
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 20. juni 2023 - Sommertur

Det er bare å starte med store ord her. Et fantastisk instrument! Her har Grönlund levert et orgel som bruker rommet fullt ut. Rommet har flott akkustikk og gjør musikken magisk. Enten det er det svake og myke som skal frem eller om det er det kraftige og majestetiske som skal dominere i rommet. Alt er å finne i dette orgelet. Domorganisten hadde ferie under mitt besøk, men med meldingshistorikken fikk jeg kirkevaktenes tillatelse til å spille litt på orgelet. Orgelets fasade ruver godt på galleriet i den høyreiste kirken. Bak selve orgelhuset hever chamadene seg.

Det er en fantastisk varm og god klang i orgelet. Jeg kunne fint lekt med klanger en hel dag uten å bli lei. Det er virkelig et orkester kontrollert med en "enkel" spillepult. Rommets akustikk er også medvirkende til den flotte opplevelsen musikken i rommet gir. Spillepultens oppbygning passet meg godt. Mekanikken virket for meg presis og behagelig motstand, også med kopler. Registertrekkenes plassering og organisering var lett å bli kjent med. Jeg brukte ikke det elektroniske kombinasjonssystemet, men også dette ser gjennomtenkt ut med betjening under 1. manual og en kontrollenhet for større operasjoner og endringer plassert i et skap på siden av spillepulten. Jeg var i kirken rundt 2 timer, men det virker jo som 5minutter. Med et slikt instrument får en jo bare studert overflaten av et hav av muligheter Med et såpass stort orgel er det umulig å få med alle inntrykk og tanker om ulike stemmer og kombinasjoner. Jeg hadde veldig stor glede av tiden på orgelbenken og skulle ønske at det ikke var så stor avstand mellom Sandefjord og Luleå. For meg er dette instrumentet langt opp på listen over gode orgler jeg har vært så heldig å få tid ved. Det var veldig lett å finne gode kombinasjoner underveis. Her er noen av inntrykkene mine. Hovedverket er solid og kraftig med et flott prinsipalkor 16' - 2', kvint og to mixturer, 2kor og 5-6 kor. Ôververket har også et principalkor 8'-2' og Scharff 4kor som fungerer fint som ekko mot hovedverket eller som litt mer dempet principal alene. I tillegg er det en nydelig Cromorne 8' rørstemme.

Svellverket er det største verket i orgelet og her er det ikke spart på konfekten. Det er mange flotte stemmer og hele åtte rørstemmer. Det er god demping når lukene stenges og utallige muligheter. En flott strykerkombinasjon med Fugara 8' og Voix Cêleste 8', gjerne med Flûte Traversiére 4'. En fin cornet combinasjon og gode mixturer. En nydelig stemme her er Eufon 8' som er helt fantastisk myk og karakterfull. Dessverre fikk jeg den ikke med på noen opptak. I tillegg er det flott karakter på Oboen og Trompette. Som alt annet er også pedalverket forsynt med stemmer for alle anledninger helt fra den dype 32" som i store C er mer en følelse enn faktisk lyd og opp til 2' og mixtur. Også i rørstemmene er det et godt utvalg ned to 32' stemmer og opp til 4' Trumpet. Det skal sies at 32' basun fra chamadeverket kanskje er noe vel kraftig i det jeg prøvde, men det var jo nær tom kirke som gjorde gjenklangen ekstra god. Nå er det jo også en 32 kontrafagott som godt alternativ. Chamadene er et fint tillegg til det opprinnelige orgelet. De er kraftige, klare og allikevel myk på et vis. Flott tilpasset orgelets øvrige verk. Jeg brukte blant annet Chamade 8' som solostemme i opptaket av 'O bli hos meg'. 

Mye mer burde vært sagt her, men det er et stort og rikholdig instrument og tiden strekker ikke alltid til. Det var en utrolig flott opplevelse og få spille i Luleå domkyrka og jeg håper det kommer en anledning en annen ferietur. Det viste seg at moren til den ene kirkevakten er organist i nabokommunen Boden og jeg ble anbefalt å prøve orgelet der også. Dessverre var kirken opptatt dagen etter når jeg hadde mulighet, så det får bli en ny tur til området ved en senere anledning. Det ser også ut til å være flere orgler verdt et besøk i området hvor også orgelbyggeriet til Grönlund ligger. I det jeg pakket sammen kom også domorganist Markus innom, så litt orgelprat ble det også her. Jeg håper virkelig at jeg får til et nytt besøk til området om ikke så alt for lenge!

Lydopptak

Fanfare Jeg prøvde ut mye her. Ikke alle opptak ble like gode, men her er et lite utvalg. Det er dessverre en del støy i opptakene, men det var åpen kirke under mitt besøk. Det var også pågående restaureringsarbeider på kirkens fasade. Grönlund Orgelbyggeri
Luleå domkyrka
ZOOM H4n PRO 20.06.2023
Hvem kan segla
O bli hos meg
Prosjekt 5


Kilder: Domorganist Markus Johannes Wargh
           http://www.gronlunds-orgelbyggeri.se/
           https://www.svenskakyrkan.se/luleadomkyrko
 

Stor takk til Domorganist Markus Johannes Wargh for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
   
   
Hovedverk (1) Öververk i svell (2) Svellverk (3) Pedalverk
Principal 16' Principal 8' Borduna 16' Untersatz 32'
Gedackt 16' Spetsgamba 8' Fugara 8' Principal 16'
Dubbelflöjt 8' Gedackt 8' Fl. Hamonique 8' Violon 16'
Gamba 8' Koppelflöjt 4' It. Principal 8' Subbas 16'
Principal 8' Oktava 4' Voix Céleste 8' Oktavbas 8'
Oktava 4' Waldflöjt 2' Kvint 5 1/3' Borduna 8'
Blockflöjt 4' Nasat 1 1/3' Fl. Traversiere 4' Oktava 4'
Kvinta 2 2/3' Sifflöjt 1' Oktava 4' Nachthorn 2'
Oktava 2' Sesquialtera II Ters 3 1/5' Mixtur IV
Mixtur II Scharf IV Spetskvint 2 2/3' Kontrafagott 32'
Mixtur V Dulcian 16' Oktava 2' Basun 16'
Gr. Cornet V Cromorne 8' Terst 1 3/5' Trompet 8'
Trumpet 16' Chamade 8' Mixtur IV Trompet 4'
Trumpet 8'     Terscymbel III Basun 32'
Trumpet 4'     Bombard 16' Chamade 8' 8'
Chamade 16'     Tr. Harmonique 8' Chamade 4' 4'
Chamade 8'     Oboe 8'    
Chamade 4'     Vox Humana 8'    
        Trompet 4'    
        Eufon 8'    
        Chamade 16'    
        Chamade 8'    
        Chamade 4'    
               
    Tremulant   Tremulant      
               
Kopler for hånd og pedal            
Mekaniske kopler              
Hovedverk - Oververk   Hovedverk - Svellverk   Oververk - Svellverk      
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Oververk   Pedalverk - Svellverk      
               
               
        Klaveromfang C - C6    
        Pedalomfang C - G3    
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909