Østre Fredrikstad Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Østre Fredrikstad kirke er en korskirke bygget i oppmurt stein. Den sto ferdig i 1779 og er den 7 kirken på samme sted i gamlebyen i Fredrikstad. Den har 650 plasser og var i starten kjent som Fredrikstad kirke og tjente som sognekirke frem til 1883.

Dagens orgel ble levert av danske Bruno Christensen og Sønner. Litt motstridende informasjon når det gjelder byggeår. De fleste steder inkludert orgelbyggerens hjemmesider angir 1972 som byggeår, mens skiltet på spillepulter sier 1971. Orgelhuset stammer fra det tidligere orgelet fra 1907 levert av Olsen & Jørgensen. Etter de kilder jeg har klart å finne er dette orgelet det femte i rekken i kirkens historie.
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 19. juni 2019

Besøket i Østre Fredrikstad kirke var ikke planlagt før min mor ønsket en tur til Gamlebyen og spurte meg dagen før om jeg ville bli med. Ble tipset om kirken av min kusine, og da hun akkurat da hadde hele staben fra kirken på besøk i restauranten hvor hun jobber ble det raskt ordnet avtale. Jeg fant ut at orgelet var kjent som et godt orgel i regionen, at det var bygget av Bruno Christensen og at det hadde 30 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Men denne informasjonen gikk turen til Fredrikstad og Gamlebyen.

Orgelet som møtte meg hadde en spesiell løsning for å gi tre ulike kombinasjoner. Istedet for de vanlige frihåndskombinasjonene med små brytere over selve hovedbryteren eller registertrekket var det her valgt en løsning med tre separate sett med registertrekk. Noe jeg egentlig syns var en smart løsning, da det gav meg en veldig god oversikt over de ulike forhåndskombinasjonene. Nede ved svellpedalene på høyre side var det tre fotbrytere som kobler inn et av de tre settene med registertrekk. Det samme kunne velges med trykkbrytere under 1. manual. Det var i tillegg en avstiller som koblet fra alle kombinasjoner og kollektiver. Kjekt for å frikoble orgelet slik at man kan trene uten lyd mens man venter under gudstjeneste, seremoni eller aktiviteter i rommet. Alt i alt syns jeg det var en veldig god spillepult hva teknikk og plassering angår. Mekanikken i trakturen var også god, men ble litt tung ved mange stemmer og alle verk koblet til hovedverks manual.

Orgelets 30 stemmer gir muligheter til store variasjoner i musikken. Jeg er ikke veldig glad i orgler med brystverk. Det er ofte gode stemmer, men det er ofte veldig kraftig fra orgelkrakken. Dette orgelet var det veldig merkbart og skarpt å bruke mye. Men stemmene særlig 8' og 4' stemmene var fine og behagelige å bruke. I opptakene hører jeg jo at hele verket er godt balansert når alt kombineres. Rørstemmen var temmelig ustemt og ble derfor ikke brukt spesielt mye. Kombinasjonen Gedakt 8' og Principal 2' hadde en flott effekt. Og til slutt Cymbel med to kor som klangkrone i verket. Det er svellfunksjon på dette brystverket og flotte muligher til å variere mot de andre verkene. I svellverket fant jeg mange klanger jeg likte. En flott 8' Skalmeje, som ligner i karakter på obo. En flott cornet kombinasjon er også å finne i svellverket. Mange av stemmene fungere godt både alene og i kombinasjon, men jeg likte spesielt godt Rørfløjte 8' og Traversfløyte 4'. To flotte fløytestemmer med karakter. Sesquialtera skaper en god cornet som jeg nevnte tidligere og en Scharf med fire kor skaper klangkronen i verket.

Hovedverkets fyldige principalkor gir en solid grunnramme med en god syngende karakter, mixturen er ikke så markant som på en del andre orgler hvor det er 5 kor. Trompeten er derimot markant og flott, både som solostemme og i kombinasjon med andre stemmer. I pedalverket savnet jeg mer dyp bass. Med kun en 16' stemme ble det etter min mening litt spinkelt i bunnen av lydbildet. Pedalverket har ellers flere lysere oktaver samt en flerkorig stemme. Pedalet kan kobles mot alle verk og har derfor mange muligheter, men fortsatt er det kun dyp 16' stemme i hele orgelet.

Alt i alt et flott orgel som jeg gjerne besøker igjen. Også kirken og gamlebyen i Fredrikstad er verdt et besøk.


Lydopptak

Highland Cathedral En flott melodi som jeg stadig prøver ut litt forskjellige ting på.
Et par feil, men alt i alt er jeg fornøyd med opptaket. Det var ingen tid til å gjøre flere opptak.
Bruno Christensen
Østre Fredrikstad kirke
ZOOM H4n PRO 19.06.2019
Improv 45 Lyd og stemmeprøve fra Østre Fredrikstad kirke. Bruno Christensen
Østre Fredrikstad kirke
ZOOM H4n PRO 19.06.2019
O bli hos meg. En kjent og kjær melodi. Bruno Christensen
Østre Fredrikstad kirke
ZOOM H4n PRO 19.06.2019
Prosjekt 6 Et nytt prosjekt som jeg fikk skrevet ned kvelden før. Bruno Christensen
Østre Fredrikstad kirke
ZOOM H4n PRO 19.06.2019


Kilder: Kirketjener Hege Saugstad
      
    http://www.bruno-christensen.dk/
           https://kirken.no/ostrefredrikstad
           Oppslag i kirken.

Stor takk til kirketjener Hege Saugstad for tilgang til kirken og kantor/orgelansvarlig for tillatelse til å spille på orgelet.
En ekstra takk til Hege som etter at kirken ble stengt ga meg tid til opptak uten besøkende i rommet.

         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
 
Hovedverk (2) Svellverk (1) Pedalverk Brystverk i svell (2)
Principal 8' Rørfløjte 8' Subbas 16' Gedakt 8'
Koppelfløjte 8' Spidsgamba 8' Oktav 8' Rørfløjte 4'
Oktav 4' Principal 4' Gedakt 8' Principal 2'
Spidsfløjte 4' Traversfløjte 4' It. Principal 4' Cymbel 2 kor
Oktav 2' Waldfløjte 2' RauschQuint 3 kor Vox Humana 8'
Mixtur 5 kor Nasat 1 1/3' Fagot 16'    
Trompet 8' Sesquialtera 2 kor Trompet 8'    
    Scharf 4 kor Zink 4'    
    Dulcian 16'        
    Skalmeje 8'        
               
    Tremolo       Tremolo  
               
               
Normalkopler for hånd og pedal Kobler betjenes i frihåndskombinasjoner samt med mekanisk fotbryter.    
Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + brystverk          
Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk   Pedal + Brystverk      
               
Spillerhjelpemidler:           Klaveromfang C - G5
Tre frihåndskombinasjoner med tre identiske sett med registertrekk, valgt med fotbetjening eller knapp under manual.   Pedalomfang C - F3
To separate pedalkombinasjoner, betjent med knapp i manualbrett. Avstiller på midtre manual.      
Tutti kollektivknapp.          
Avstiller for å koble ut tilkoblet kombinasjon. Gjør orgelet "dødt", også kjekt for å tørrtrene i mellom salmer eller lignende.      
Avstiller for hver rørstemme.          
           
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2019 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909