Sandefjord Kirke

Tilbake til instrumentsiden.


Sandefjord Kirke ble innviet i oktober 1903, med sin høyreiste fasade ruver tårnet godt over byens tak. Den erstattet en liten trekirke som ble bygget i 1872 for å avlaste Sandar kirke, i 1900 ble kirken totalskadet i den store bybrannen som tok med seg rundt 50 trehus i sentrum. Kirken ble bygget teglstein og mur for at den ikke skulle kunne brenne. Den er bygget som en langkirke rommer 600 mennesker og ligger sentralt i Sandefjord. I tillegg til flotte instrumenter har Sandefjord Kirke også flere fine glassmalerier. Kirken, som i dag kalles Sandefjord Kunst og Kulturkirke, brukes i dag til kunst og musikk-gudstjenester, foredrag og mange konserter i regi av Musikk i Sandefjord Kirke (MiSK). Igjennom årene har kirken blitt restaurert og fornyet, spesielt i perioden 1960-1963, hvor det ble utført stor restaurasjonsarbeider. Den store altertavlen i kirken ble plassert i kirken i denne periode, den er spesielt høy og har 17 felter med utskårede trefigurer og ble levert av Dagfinn Werenskiold. Under det 60 meter høye spiret, i klokketårnet står landets nest elste klokkespill, som ble utvidet i 2016 til 49 klokker.

Kirkens nåværende orgel, erstattet kirkens tidligere J. H. Jørgensen orgel fra 1953 som ble skadet av lekkasjer og ikke lot seg restaurere. Orgelet ble levert av det danske orgelbyggeriet Marcussen & Søn og sto ferdig i 1979. Orgelet har mekanisk traktur og registratur. Hele med 45 stemmer fyller instrumentet kirken med lyd igjennom de 3200 piper som gjemmer seg i det høyreiste orgelhuset på galleriet. I tillegg til dette orgelet har kirken et kororgel fra Venheim og et lite orgelpositiv med 4 stemmer. Flygelet er fra Steinway & Sons.

Mine tanker om orgelet:

Orgelet i Sandefjord Kirke, med sin høyreiste fasade og med mange blanke piper i front på både hovedhus og ryggpositiv er et imponerende syn. Og midt på nederste pipe i senter, er cymbelstjernen plassert som en ekstra utsmykking. Orgelet er helmekanisk og uten noen form for hjelp av elektroniske løsninger som registrerings-system, selv om jeg vet dette er et ønske de håper å få realisert.  Kirkelokalet har flott akkustikk og orgelet fyller lett opp rommet med fantastisk god klang, dette gjør også at det er enkelt å spille på orgelet, da gjenklangen åpner for korte stopp uten av musikken dør ut. Derfor er det også veldig gøy å spille her. Dette er det første større orgelet jeg fikk mulighet til å spille på etter først å ha prøvd Bugården kirkes 18 stemmers orgel. Og helt siden første besøk har det å ta plass på orgelkrakken her vært som å komme "hjem" når det gjelder å få kontakt med instrumentet. Alt stemmer med en gang, både i mekanikk og lydbilde. Registertrekkenes plassering er sitter i hendene selv om det kan gå lang tid mellom orgeltiden i denne kirken.

Spillepulten er oppbygd så det er veldig behagelig å spille på, samt å betjene registertrekk og kopler. Mekanikken har litt motstand, særlig med mange stemmer og kopler i bruk, noe som gjør at man må jobbe litt for å spille, men ikke så mye motstand at det blir ubehagelig. Mekanikken er presis og man føler man nesten blir en del av orgelet. Spillebenken har en luksus jeg ikke har sett så mange andre steder, med en ryggstøtte, som gir mulighet til å slappe litt av mellom spilleperiodene uten å forlate benken. Som ung entusiast (17år) å få prøve dette orgelet for første gang (i januar 2006), var det helt fantastisk og trekke ut noen register, for så å dra i gang 'Amazing Grace' så både kantor og presten som pratet bak ryggen min ble stumme, hvilken følelse, og kjenne mekanikken gli igjennom instrumentets forskjellige systemer å høre lyden strømme ut. Jeg hadde nettopp spilt kirkeorgel for første gang i Bugården Kirke, og hadde jo noen forventninger om dette orgelet som er over dobbelt så stort, men virkeligheten var noe langt mer enn forventningene.

Orgelet har et veldig variert spekter av stemmer, men det er veldig lett å lete frem gode klanger. Som på veldig mange orgeler rundt om, er spillepulten plassert rett inn i nedre del på orgelhuset, noe som gjør at man på organistkrakken ikke får inn hele lydbildet. Dette merket jeg godt første gang jeg prøvde opptageren, som da sto 5m lenger bort på galleriet, mens jeg da gjorde en drøss tester med forskjellig register. Det som låter helt ok fra organistkrakken blir ennå mer fulltonende og flott å høre på, og med opptageren nede i salen er jeg sikker på at det blir ennå bedre. Det er utrolig mange fine stemmer, særlig rørstemmene, men også de labiale stemmene er gode. Ved et besøk i september 2015 fikk jeg prøvd ut mange stemmer, både med mange stemmer innkoblet og svakere kombinasjoner. Fikk også prøvd ut en del solostemmer. Mixturene er gode i alle verk, men cymbelstemmene i hoved og oververk kan bli litt i overkant til tider, som det kan høres på opptaket 'Improv 22, del 4'. Dette er første gang jeg har fått tatt opptak i kirken med opptageren plassert nede i rommet og samtidig fikk mulighet til å leke med stemmekombinasjonene.

Etterhvert som jeg har fått mer kjennskap til forskjellige orgeler rundt om, både større og mindre, så har jeg også funnet ting jeg savner. Jeg har jo også utviklet med og blitt mer avansert i hvordan jeg bruker stemmer og funksjoner, selv om jeg har langt igjen til profesjonelt nivå. Etter min mening er det litt svake stemmer i pedal, 16'. I følge Jan Ryde et typisk dansk fenoment. Det mangler liksom litt fylde. Har også snakket litt med flere av organistene i kirken om orgelets eventuelle ombygning/utbygning/restaurering, og Arnfinn Nedland har nevnt at det er ønske om å få en utvidelse av dagens subbas 16' til en untersatz 32', samt en vox céleste i oververket.. Det kan jo bli spennende. Svein Rustad har også nevnt at han ønsker å få inn en nattergal eller fuglekvitre stemme. Og med nevnte ønske om setzersystem kan det bli veldig morro å kose seg ved manualene.


Uansett beholder orgelet for tiden en posisjon blant topp tre av orgler jeg har fått spille på. Og med god margin min favoritt i Sandefjord Kommune.


Lydopptak

Improv 22, del 1 Sandefjord kirke har et orgel som ligger høyt på favorittlisten. Det er omtrent som å komme "hjem". Alt stemmer med en gang. Både mekanikken og registertrekkene med sine plasseringer sitter klart i fingrene uten å måtte omstille meg for instrumentet. Og det selv om jeg ikke har hatt så mange besøk i kirken. Her kom i alle fall en lyd og stemmeprøve fordelt på fire opptak, da det dessverre ikke er elektronisk setzer på instrumentet. Men det kommer sikkert. Ekstra takk til Arnfinn Nedland som gav tilgang uten noen forhåndsavtale. Mange flotte timer denne søndagen!

På siste opptaket kunne nok cymbelmixturene vært droppet, men jeg oppfattet dem ikke som så domintante fra orgelkrakken, og jeg ønsket orgelet med all sin styrke i tutti!
Marcussen Orgelbyggeri
Sandefjord Kirke
ZOOM H4n 06.09.2015
Improv 22, del 2
Improv 22, del 3
Improv 22, del 4
         
Visa vid vindens ängar Ved mitt besøk husket jeg denne melodien og lagde et opptak der. Denne melodien ble flere ganger fremført av Haukerød Skolekorps mens jeg var med der. Dette opptaket ble nesten slik jeg ønsket å få det, og med mer gjennomført bass. Også dette på ren improvisjon. Marcussen Orgelbyggeri
Sandefjord Kirke
ZOOM H4n 06.09.2015
         
Fanfare
Skrevet av Magnus Hagtvedt
Fanfaren slik den ble spilt i Sandar Kirke. Her i Sandefjord Kirke var det litt mer balanse i bass-stemmene. Veldig fornøyd med registreringen. Marcussen Orgel
Sandefjord Kirke
ZOOM H4n 09.05.13


Kilder: Kantor Svein Rustad
           www.misk.no
           www.sandefjord.kirken.no

Stor takk til Svein Rustad for ved flere anledninger har gitt meg spilletid!


Nedenfor ligger det noen bilder av hoved-orgelet og andre instrumenter, og under bilder fra kirken. Mangler bilder av det nye kororgelet.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner - Klikk her

   
Orgelpositivet Flygelet
Klokkespillet i Sandefjord
   

Interiør og eksteriørbilder av kirken.

 

˄ Klikk på bildene over for større utgave ˄

 
     
Hovedverk (2) Oververk m. svell (3) Pedalverk Ryggpositiv (1)
Gedaktpommer 16' Viola di Gamba 8' Principal 16' Kvintadena 8'
Principal 8' Ital. Principal 4' Oktav 8' Principal 4'
Oktav 4' Nasat 2 2/3' Oktav 4' Gemshorn 2'
Oktav 2' Terts 1 3/5 Nathorn 2' Kvint 1 1/3'
Mixtur 5-6kor Sivfløjte 1' Mixtur 6 kor Scharf 4 kor
Cymbel 3 kor Mixture 5 kor Subbas 16' Gedakt 8'
Hulfløjte 8' Klokkecymbel 2 Kor Gedekt 8' Kobbelfløjte 4'
Trægedakt 8' Rørfløjte 8' Basun 16' Sesquialtera 2 kor
Rørfjøjte 4' Spidsfløjte 4' Trompet 8' Vox Humana 16'
Kvint 2 2/3 Waldfløjte 2' Trompet 4' Krumhorn 8'
Fagot 16' Obo 8' Cymbelstjerne  
Trompet 8' Trompet 8'    
    Clarion 4'    
           
           
           
    Tremulant   Tremulant  
           
Normalkopler for hånd og pedal            
               
Hovedverk + Oververk   Ryggpositiv + Oververk   Hovedverk + Ryggpositiv      
Pedal + Oververk   Pedal + Hovedverk   Pedal + Ryggpositiv      
               
           
               
    Klaveromfang C - G5    
    Pedalomfang C - F3    
Tilbake til instrumentsiden.          
           
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909