Min musikalske verden

www.magnus-hagtvedt.com 

   
      Sidenavigering      
Forside Om meg Tegningarkiv Min musikalske verden Instrumentene Musikkbibliotek Modelltog Kontakt
 

Bakgrunn:

Min musikkopplæring startet med notekurs og trompetopplæring i Haukerød Skolekorps, litt senere fikk jeg også opplæring av Øivind Thunæs på keyboard, noe som har lagt grunnlag for videre trening og utvikling på orgel og keyboard. Jeg spilte i HSK frem til jeg fyllte 19år, som er aldersgrensen for musikantene i hovedkorpset. Jeg fikk være med på mye med HSK, blant annet turer til England, Danmark og Litauen. I 2005 vant korpset 1.plass i gatemarsjering i Oslo, vi avanserte en plass fra 2004 da NM ble avholdt i Sandefjord. Vi hadde også 40års jubileum i 2002 med stor konsert i Hjertnes. Mange felles seminarer med andre korps og flere felles arrangementer. Selv likte jeg best vårperioden med gatemarsj og oppvisninger.

I 2005, var det ønske om at jeg spilte orgel for å dekke grunntonene i bass i et stykke skrevet av en av HSK's tidligere dirigententer, jeg begynte samtidig arbeidet med et eget arrangement på 'Mitt Hjerte Alltid Vanker' for orgel og soloinstrument, som i utgangspunktet var trompet, men under første fremføring ble med trombone med Knut Erik Rusten. Orgelet i Bugården Kirke passet fint til å fremføre dette arrangementet, og de to neste årene ble stykket fremført på julekonserten. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på arrangementet, som jeg hele tiden la vekt på at orgelet skulle være på linje med soloinstrumentet, ikke bare bakgrunn. Inspirasjonen til å arrangere nettopp denne salmen, kommer fra min farfar. Det var hans favoritt, og det sitter igjen sterke minner fra jeg første gang spilte denne på orgel hjemme, få uker før han døde. I begravelsen så ble den også fremført. Og etter dette har den alltid minnet meg om farfar. Jeg arrangerte også et stykke med 'Amazing Grace', dette ble fremført en gang under en gudstjeneste i Bugården Kirke, med Knut Erik Rusten på trombone. Men jeg har også spilt inn denne sammen med Thomas på trompet i Sandefjord Kirke, opptaket finnes i filarkivet.

Da jeg alltid har vært glad i orgelmusikk fra større pipeorgeler var det veldig gøy å spille på orgelet i Bugården Kirke. Så rett etter konserten i 2005, tok jeg kontakt med Svein Rustad som er kantor i Sandefjord Kirke, og fikk positiv respons, så første helgen i januar 2006 fikk jeg for første gang prøve Marcussen-orgelet. Og det gav meg mye glede og inspirasjon. Jeg har planer om å øve meg opp på "ordentlig" orgelteknikk også, da keyboard teknikk ikke passer helt inn. Men jeg er veldig fornøyd med innspillinger og teknikken så langt. Og det ser ut til at jeg får mulighet til å øve litt innimellom på større pipeorgler innimellom, og siden jeg i tillegg har fått tilgang til å øve på et kapell i Sandefjord, har jeg nå mange muligheter til å få øve på orgelteknikk uten å måtte organisere meg med en av kirkene hver gang.

Jeg har også fått tilbakemelding på musikken fra kantor i Sandar Kirke, hvilket var oppløftende, og med beskjed om at med litt trening og en liten innføring i kirkenprogrammet kan jeg bil vikarorganist innimellom. Det får jeg se på som en liten drøm jeg kan oppfylle etterhvert. Jeg har lenge også ønsket å lære trekkspill. Derfor har jeg lånt et knappespill med norsk system som jeg øver på. Når jeg etterhvert skal kjøpe et eget trekkspill blir det nok pianospill. Mine ferdigheter er ennå ikke noe å skryte av, da det krever mye teknikk å spille gjevnt samt at det er to systemer å sette seg inn i, med knapper på diskant side og et helt annet knappesystem på bass-siden. Bass-siden er lik på knappespill og pianospill, så det er i alle fall enklere for meg å spille med piano enn knapper.  Jeg fikk en enkel innføring av en grandonkel på Aure, og prøvde der ut både pianospill og knappespill i norsk og svensk utgave. Torader fikk jeg også prøve, men jeg følte at om jeg skulle lære meg noe, skulle jeg prioritere trekkspill. Jeg har allerede trent en del med diskantdel fra trekkspill og bakgrunnsmusikk fra keyboard. Trekkspill med band i bakgrunnen er en fin kombinasjon.


Dette var litt om min musikalske bakgrunn så langt. Videre vil jeg skrive ting etterhvert som de skjer.


2012:

Etter noen år hvor det har vært mye jobbing og med en bilinteresse som har stått i senter, har jeg nå tatt frem musikken igjen, og tok derfor kontakt med Bjørg T. Bang som er kantor i Sandar Kirke for å få litt ny inspirasjon og prøve det nye orgelet. Jeg fikk til et besøk i slutten av januar. Mitt andre besøk i Sandar Kirke fikk jeg også en del tips av Bjørg på spillesiden og på stemmevalg. Jeg har nå i tillegg fått tilgang til Orelund kapell, som gir en utmerket mulighet til å øve på orgel, da jeg hjemme kun har keyboard. Av mine onkeler i Oslo har jeg fått de to koralbøkene som brukes i kirkene, og da mange av salmene er veldig vakre er det mye stoff å øve på, i tillegg til at det kan være greit å har spilt en del salmer før jeg eventuelt prøver meg som organist under en gudstjeneste.

I det siste har jeg vært med på noen gudstjenester for å følge litt med på opplegget, for å høre litt musikk og å se hvordan organistene spiller. Har også snakket med flere organister og fått litt tips om spillestil, stemmeoppsetning og info om orgelet oppbygning. Jeg har fått sett innsiden av orgelet i Sandar Kirke (se bilder på underside om Sandar Kirke), og i Tønsberg domkirke.

På de forskjellige gudstjenester har jeg møtt forskjellige organister, i tillegg til Svein i Sandefjord Kirke og Bjørg i Sandar Kirke, som jeg allerede hadde kontakt med, møtte jeg etterhvert Guy Poupart som til min overaskelse begynte å lære meg litt grunnleggende om orgelstemmer midt under en gudstjeneste. Jeg sørget for å komme meg i flere gudstjenester hvor han satt ved orgelet etter noen samtaler sa han seg villig til å gi meg opplæring, så jeg har nå begynt å få timer på orgel, og siden Guy spiller litt forskjellige steder, blir det også litt forskjellige orgeler vi benytter under timene, slik at jeg samtidig lærer å tilpasse meg forskjellene. Siden jeg også har tilgang til Orelund gir dette meg mulighet til å satse mer seriøst på orgelmusikk. Arnfinn Nedland er en annen organist jeg har snakket litt med. Også han har gitt meg litt tips på stemmeoppbygging. Blandt annet av kornet stemme.

Jeg fikk til et besøk i Sandefjord Kirke i slutten av mars, det ble en lang kveld ved det flotte Markussen orgelet.
Etter noen turer i Sandefjord og Sandar Kirke begynte jeg å studere litt på muligheter for å spille litt på andre orgeler rundt om i nærheten. Derfor sendte jeg en forespørsel til Domkantor Arne Rodvelt Olsen, om mulighetene til å få prøve orgelet i Tønsberg domkirke, et orgel jeg visste lite om, men hadde hørt fra Guy og Arnfinn at skulle være flott å spille på. Arne svarte etter veldig kort tid og svaret var positivt, så søndag 06.05.12 bar det bort til Domkirken. Og hvilket orgel! Jeg har vært der flere ganger senere, og det er et orgel jeg trives ved, veldig behagelig å spille på, og lett å velge stemmeoppsett.

Etter jeg fikk tilgang til Orelund, og sørget for oftere tilgang til større orgeler har jeg også begynt å komponere litt musikk selv. Det første prosjektet fikk jeg spilt inn i Domkirken første gang jeg var der, og resultatet er jeg veldig fornøyd med, jeg har nå også videreutviklet understemmer på denne.  Etterhver har jeg kommer med to nye prosjekter. Disse er med enkel akkord i venstrehånd og ren melodi uten understemmer i høyrehånd, og med pedal, men jeg jobber med mer fullstemt og variert i understemmene også. I juli fikk jeg også med meg min fetter, Ole Martin til Domkirken hvor vi hadde mange timer med musikalsk hygge ved orgelet. Det er et orgel jeg vil fortsette å dra for å spille på gjevnlig, så lenge jeg er velkommen.

Et orgel annet som i følge Arne i Domkirken og Guy skal være flott å spille/høre på, er orgelet i Slagen Kirke, etter å ha vært i kontakt med kantor (Svein Erik) i kirken fikk jeg tilgang noen timer i slutten av juli. Både hyggelig orgelprat, nyttige tips og en liten smakebit av orgelet store variasjonsmuligheter fikk jeg av Svein Erik, samt god tilbakemelding på et par lydspor av min egen musikk som han fikk høre. Søndag uken etter jeg var i Slagen, fikk jeg tid ved orgelet i Sandar Kirke igjen. Her gjorde jeg et par opptak av ren improvisasjon, det ene opptaket ligger i filbiblioteket. Jeg syns ofte det er deilig, bare å la tankene flyte igjennom hendene og ut i toner fra orgelet, noen ganger blir opptakene bra, andre ganger ikke verdt å ta vare på. Opptakene har en tendens til å bli lange, men siden jeg har fått litt tilbakemeldinger på dem, legger jeg opp de brukbare. Å improvisere ved et orgel med en fin stemmekombinasjon er en fin måte å koble av på.

På en liten ferie i september var jeg i Aure Kommune, og passet da på å få mulighet til å prøve orgelet i Aure Kyrkje. Et relativt lite instrument, men fint å spille på og passelig disposisjon i forhold til rommet. Jeg kommer nok til å dra innom igjen neste gang jeg er i de traktene. Det er alltid gøy å prøve nye instrumenter, og var fint å få til litt orgeltid selv om jeg var på ferie. Jeg må nok undersøke om det fins andre orgeler i området som er verdt et besøk.

På senhøsten har jeg nok en gang vært i Slagen Kirke, og en tur for å prøve orgelet i Larvik Kirke.

Videre planer for utprøving av nyere orgeler:
Jeg ser nå på muligheten for å få til en tur til Fredrikstad Domkirke, et instrument som ser spennende, både av oppbygning og disposisjon. En tur til Fredrikstad kan også kombineres med en tur over grensen. =)
Et annet orgel jeg håper på å få prøve finnes i Skien Kirke. Så jeg kommer også til å se på mulighet der etterhvert.
I Vestfold er det mange orgeler som er moderisert, så jeg har mange muligheter til å finne nye instrumenter jeg kan prøve. Jeg har også planer om å få til en tur til Kongsberg og Gloger-orgelet i Kongsberg Kirke.
2013:
03.07.13
Det har vært litt lite tid til oppdatering av siden, grunnet mye å gjøre på jobben. Men har allikevel vært så aktiv som mulig med musikken. Jeg har vært flere gangen i både Tønsberg Domkirke og Sandar Kirke. Fikk også vært i Sandefjord Kirke på Kristi himmelfartsdag. Har ikke hatt helt den fremgangen jeg hadde håpet på å trene opp god orgelteknisk, men det kommer seg da sakte, men sikkert. I midten av juni fikk jeg vært i Ekeberg Kapell, det andre av to kapeller brukt til begravelse i Sandefjord. Med rommet utrolige gjenklang var det gøy å leke med klanger på det lille orgelet.Jeg har fått avtale om å prøve orgelet i Skien Kirke i august/september, og gleder meg veldig. Dette er et stort instrument 70 stemmer. Den eldste delen av orgelet stammer fra 1894, men det har blitt modernisert i 1936 og 1954. Jeg gleder meg veldig!

I tillegg undersøker jeg litt på andre orgler jeg eventuelt vil besøke og forhåpentligvis få prøve i tiden fremover.

07.07.13
Har i dag fått svar på en ny orgelforespørsel. Til høsten skal jeg til selveste Stavanger Konserthus, for å prøve deres Ryde & Berg orgel. Konserthuset som ble innviet på høsten 2012, og et orgel som ble innviet på begynnelsen av året i 2013. Orgelet er plassert i en konsertsal, med 1500 sitteplasser. Orgelet har 65 stemmer, fordelt på 4 manualer og pedal. Det er totalt 4.554piper. To av verkene er plassert i svell. Jeg gleder meg veldig til å få en stund ved et slikt fantastisk instrument!

11.07.13
I dag har jeg snakket med domkantor i Fredrikstad Domkirke, og fått positivt svar. Neste uke skal jeg en tur for å få tid ved det store orgelet der. Orgelet er fra 1964 og har 54 stemmer fordelt på 4 manualer og pedal.

08.09.13
Tiden har flydd siden siste oppdatering. 18. juli fikk jeg fem timer ved orgelet i Fredrikstad Domkirke. Det var et spennende instrument, med store variasjonsmuligheter. Jeg merket store likheter mellom spillepulten i Sandefjord kirke og i Fredrikstad domkirke, så det var veldig lett å bli kjent med spilletrakturen. Det å bli kjent med stemmeutvalget var derimot ikke like lett, med sine 54 stemmer blir det jo noen kombinasjoner. Det har blitt en del turer i Sandar kirke som forberedelse til de nye orgelene jeg har hatt på programmet, da orgelet i Orelund kapell ikke har helt det stemmeutvalget som trengs for å prøve ut større oppsett. Nå blir riktig nok disse prøvene bare for å høre mulige løsninger, da kirken ikke har noe særlig gjenklang og at alle orgeler er unike og forskjellige. Allikevel har det vært til stor hjelp.

Lørdag 30. august og søndag 1. september fikk jeg i underkant 2,5time ved orgelet i Stavanger Konserthus. Og det kan ikke sies noe annet at det var helt fantastisk tid, og helt klart verdt turen til Stavanger. Det er et instrument og et rom som gjør at bare fantasien setter grenser for hva som kan trylles frem. Med god gjenklang og en spennende disposisjon var det rett og slett magisk. Nå etterpå føles det mer som 5minutters tid. Jeg håper virkelig jeg får muligheten til litt mer tid ved orgelet ved en senere anledning. I disse dager sitter jeg å forbereder meg til turen til Skien kirke, som jeg håper jeg får gjennomført i månedskiftet september/oktober.

30.12.13
Etter mye frem og tilbake for å finne passende tid ble det fredag 08.11.13 endelig mulighet ved orgelet i Skien Kirke. Og for et fantastisk instrument. 70 stemmer, over 5000 piper og et spillebord med over 550 brytere for å benytte alt fra registere til frihåndskombinasjoner var det et spennende møte, og etter 3.5time var jeg blitt veldig glad i orgelets fargerike og endeløse muligheter til å variere musikken.
Et par uker senere fikk jeg tilgang til Tjølling Kirke i Larvik, hvor de har et orgel bygget som stilkopi av et barokkorgel. Et spesielt orgel på mange måter, og klangrikt. Men det var ikke et orgel jeg følte jeg hadde den kontakten med, som jeg ønsker. Kan være det var noe uvant traktur og mangel på svellverk som gjorde det, men særlig min egen musikk gjør seg nok ikke på dette orgelet.

Som en avslutning på året fikk jeg til en tur til Tønsberg domkirke søndag 22.12.13, og det var deilig å få koblet av litt før jul. Det orgelet er nok et av de jeg liker best, kanskje fordi jeg føler jeg kjenner det ganske godt, og liker mange av stemmene som fins i det. Jeg hadde også tilgang til Sandar Kirke i deler av romjulen.
Det har alt i alt vært et bra orgelår, med flere spennende nye instrumenter prøvd.

2014
22.03.14
Grunnet stadig mye jobb blir det lenge mellom oppdateringene, men noen musikalske turer har det da vært. Et par besøk i Sandar, noe øving i Orelund og en tur til Tønsberg domkirke. Fremgangen på orgelteknisk har desverre stoppet noe opp av samme årsak som oppdateringene her.

Noen planer for året har jeg allikevel fått tid til å legge, og jeg har allerede begynt med å søke etter nye instrumenter som jeg ønsker å få tid ved. Kantor i Uranienborg har allerede svart positivt, så dit blir det i alle fall en tur nærmere sommeren. Jeg har også håp om en eller flere kirker i Gjøvik/Lillehammer området, og kanskje noen som er innen en times kjøretur fra Sandefjord. Mer om hvilke orgeler som skal besøkes oppdateres på listen dersom jeg får positive svar. Det er i alle fall gode sjanser for mange fine orgelstunder ved nye orgeler.

Når neste oppdatering kommer her, vil tiden vise, men instrumentsidene oppdateres stadig.

15.05.14
Jeg kan vel ikke nekte på at jeg elsker å bli kjent med store orgler med mange stemmer og muligheter. Når det er sagt, har jeg stor glede av mindre orgler. Etter å ha sett litt på hvilke ting jeg ønsker på et orgel, har jeg lagd denne listen:

- 2 manualer eller flere.
- Svellverk, gjerne flere verk i svell på større orgeler.
- Rørstemmer. Helst i både hovedverk, svellverk og pedal.
- Kvint og/eller ters.
- Mixtur (evt, 1' stemme og 1 3/5', som fungerer som en god erstatning i Ekeberg Kapell i Sandefjord)
- Tremulant. Rørstemme bør fungere godt med tremulanten, noe som ikke alltid er tilfellet.

Som øvingsorgel er Orelund Kapells orgel, greit, men mangler mixtur og kvint/ters stemmer, og mangler derfor det lille som jeg søker for å utfolde fantasien ut igjennom instrumentet. Orgelet i Ekeberg er vel det minste orgelet som jeg følte hadde det minimum jeg ønsker, kanskje med untak av at eneste tungestemme er regal, som virker høres med ut som en trekkspillstemme, men med kvint og ters i hovedverk, kan man lage en ganske god cornetstemme. Jeg har erfart at orgeler med 15-16 stemmer (14 i Ekeberg Kapell), og oppover stortsett har det meste på listen, og når stemme antallet passerer 22-25 stemmer er det tilfredstillende.

I et kort tidsrom har jeg hatt gleden av å prøve tre større instrumenter. Først var det et besøk i Bragernes Kirke helgen før påske, et spennende instrument jeg lenge har hatt planer om å prøve, da det er bygd av samme orgelbygger som i Larvik Kirken. En uke etter påske ble det en liten sørlandstur. Første stopp var Arendal, og Trefoldighetskirken. Et på mange måter spennende instrument, og det første jeg har prøvd med rørklokkespill. Dagen etter gikk turen videre til Kristiansand, og Domkirken der. Og hvilket fantastisk instrument, med spillepult både på hovedorgel-fasade og nede ved korbuen i kirkerommet. I tillegg til hovedorgelet er det plassert et kororgel på galleriet i nord, som gir en hel drøss muligheter. Vanskelig å vurdere, men absolutt på topp tre av favoritter. Det ble også en del hyggelig orgelprat både i Arendal og i Kristiansand, i tillegg fikk jeg en omvisning inne i instrumentene begge steder.

Videre har jeg fått en del positiv respons på forespørseler, i tillegg til Uranienborg Kirke, blir det en tur til Gjøvik Kirke og Lillehammer Kirke disse tre kirkene håper jeg på å få besøkt i juni. I Horten Kirke og Moss Kirke har jeg også fått positivt svar på forespørsel, så der blir det snart besøk. Det i stadig mye å gjøre i det daglige arbeidet, så disse turene for å spille litt på store instrumentene er den beste måten å koble av fra hverdagens stress og mas.

20.10.14
I løpet av sommeren ble det til tider mye jobb, i tillegg til et øre som har hatt sine problemer. Dette har medført liten tid ved orgeler. Men siden forrige oppdatering har jeg allikevel fått tid til å besøke Moss Kirke, Gjøvik Kirke og Lillehammer Kirke. De to siste ble besøkt helgen 10-12 oktober. I Gjøvik fikk jeg til og med litt besøk av gode venner som ønsket å høre på. Det har også blitt tid til et par besøk i Tønsberg Domkirke iløpet av sommeren. Jeg hadde også håp om å få besøkt Uranienborg, Horten og Holla Kirke, men det ser ut til å bli forskjøvet til 2015.

Besøket Gjøvik ble også det siste før jeg ble innlagt på sykehus for å operere det dårlige øret. En operasjon som viste seg å bli ganske omfatende, og som førte til at de to første høreknokkelene ble erstattet med en protese. I skrivende stund sitter jeg derfor bandasje over høyre øre. Det skal bli veldig spennende å se hva dette vil gjøre for den reduserte hørselene jeg har hatt. Forhåpentlig vil dette gjøre at jeg får omstilt meg til å få til litt mer øving på orgel i tiden fremover.

2015
19.08.15
Tiden flyr og oppdateringene her blir litt glemt i farten. Øret er friskmeldt, noe redusert i forhold til venstre, men i alle fall en helt annen verden i forhold til før operasjonen. Bandasje og annet materiell i øret ble fjernet og i november var jeg tilbake i jobben. Et par besøk i Orelund kapell for å se hvordan hørselen fungerte, og det med oppløftende resultat og i romjulen ble det et besøk i Domkirken i Tønsberg. Det var stor forskjell og deilig å få tilbake stereohørselen igjen.

Jeg startet året med et besøk i Søndre Slagen i Tønsberg. Et veldig spennende instrument i et rom med veldig god akustikk. Merkelig nok er det faktisk dette orgelet som er vanskeligst å få planlagt alenetid ved, selv i Stavanger konserthus fikk jeg avtalt tid hvor jeg fikk mulighet for opptak og fotografering. Det har hittil ikke vært mulig med kantor. Men jeg håper det i fremtiden vil bli en mulighet. I februar ble det ny visitt til Trefoldighetskirken i Arendal, og denne gangen ble det et 6 timers langt orgelbesøk. Et virkelig kraftfullt orgel i et rom med flott klang. Jeg har funnet en del småting jeg ikke liker med orgelet, men totalt sett er det et veldig spennende og flott instrument i mine øyne og et orgel jeg gjerne tar turen til igjen.

Jeg ble også invitert i bryllup til min kusine i Lofoten i juli og fant ut at dette måtte bli en ordentlig orgelferie. Jeg startet tidlig planleggingen av turen sammen med min mor og etterhvert ble det en liten kabal med fem forskjellige instrumenter som lå klar. Tiden fra mars og utover ble veldig travel med mye jobb og andre aktiviteter, fikk presset inn noe øving på Orelund, men ikke stort mer. Det er også andre ting som har gjort mitt ønske om faste øvingsdager på orgel vanskelig. Men i midten av juni fikk jeg en ny tur til Tønsberg domkirke og noen timer ved orgelet igjen. Domkantor Arne ordner alltid tid på kort varsel, noe jeg setter stor pris på.

Mini-turlogg:

Fredag 3. juli satte mamma og jeg kursen nordover med første stopp Gjøvik og deretter Aure. Jeg hadde håpet på litt tid ved et av orglene i Aure, men det passet ikke denne gangen. Videre gikk turen til Brønnøysund og Bodø via kystriksveien. I Bodø hadde jeg turens første orgelbesøk og kanskje også turens høydepunkt. Et utrolig spennende og mektig instrument med mange funksjoner. Jeg fikk 3,5 time ved orgelet under åpen kirke, og hadde derfor publikum deler av tiden, den siste halvtimen med en del turister fra Hurtigruta. Det var veldig gøy og jeg fikk gode tilbakemeldinger fra de tre jeg snakket med i mellom øktene.

Videre ble det en båttur fra Bodø og over til Moskenes ytterst på Lofoten og biltur inn til Borge hvor vi skulle bo og hvor bryllupen skulle være. Jeg fikk ordnet det slik at jeg var i Borge kirke dagen før bryllupet og i Buksnes kirke dagen etter. To relativt små, men fine instrumenter, begge levert av Ryde & Berg i Østfold. Også i Borge var det åpen kirke og flere som likte at det ble spilt orgelmusikk og det er alltid hyggelig å få snakke om orgelene jeg sitter ved. Etter oppholdet på Borge dro vi videre til Tromsø, på denne kjøreturen var jeg innom Lofotkatedralen, eller Vågan kirke som den egentlig heter. En relativt stor kirke med god akustikk, men et ganske lite orgel med bare 11 stemmer. Et slikt rom burde hatt mer, men jeg har ikke hørt instrumentet.

Vel fremme i Tromsø fikk vi hotellrom med utsikt rett mot hovedmålet med besøket, nemlig Ishavskatedralen. Jeg hadde avtale dagen etter. Vi kom desverre akkurat for sent til å rekke den daglige orgelkonserten, men etter dette fikk jeg i alle fall et par timer ved orgelet. Ishavkatedralen er jo et veldig spesielt bygg med god akkustikk. Orgelet som er levert av Grönlund Orgelbyggeri i Sverige var passe stort og lett oversiktlig. Desverre manglet enkelte stemmer fordi orgelet var under en liten restaurering og ombygging, men det gjorde ikke så mye for min del, jeg hadde det veldig hyggelig uansett. Også her var det åpen kirke og veldig mange besøkende. Jeg fikk se noen filmopptak som mamma hadde tatt, og også her virket det som folk satte pris på musikken!

Dagen etter ble det tur til Grønnåsen kirke, en liten arbeidskirke med et barokkinstrument fra 2001. Det ble litt forviklinger for å komme inn, men det løste seg til slutt. Egentlig var håpet Tromsø domkirke, men det var ikke mulig denne gangen og jeg angrer ikke på at jeg valgte å ta turen til Grønnåsen. Jeg satt i nesten 4 timer ved instrumenter, selv om det virket mer som 4 minutter. Med sine 24 stemmer er det jo ikke så stort instrument, men allikevel var det store variasjonsmuligheter og lett å bli kjent med instrumentet.

Turen nedover gikk til Trondheim med overnatting i Mo i Rana. I Trondheim hadde jeg ikke planer om noe orgeltid, men naturligvis skulle jeg innom Nidarosdomen. Vi hadde en dags opphold i Trondheim og fikk vært med på det som blir kalt orgelmeditasjon, men som etter min mening var mer konsert enn meditasjon. Uansett var det veldig spennende å få høre det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet. Jeg hadde også flaks og fikk snakke med ledende domkantor Draagen og det ser ut til at det kan bli litt orgeltid ved Norges største orgel til vinteren. Noe som har vært ønskedrømmen siden jeg begynte å lese om de forskjellige orglene rundt i verden. I tillegg er det jo et orgel til med 30 stemmer som er fra midten av 1700-tallet og ble restaurert på 1990-tallet. Vår Frues kirke et steinkast unna har jo også et spennende instrument. Så jeg håper på mulighet ved alle tre instrumenter, men det viktigste er jo å få tid ved Steinmeyerorgelet.

Tilslutt gikk turen hjem til Sandefjord og min første ordentlige ferie etter jeg startet å jobbe var over. Jeg har allerede begynt å se litt på neste års ferieplaner. Denne turen har vært veldig fin på alle måter, vi hadde stort sett bra vær. Jeg likte godt alle instrumentene jeg fikk tilgang til, og da spesielt Bodø-orgelet som jeg håper jeg snart får mulighet til å besøke igjen!
Turlogg slutt.

Etter å ha begynt på jobb igjen har jeg i alle fall fått til en times øving i uka, det burde jo vært mye mer, men alt jeg klarer å få til foreløpig. Jeg har begynt å se etter flere orgler i relativ nærhet for korte kjøreturer og det kan se ut som Stokke har et par verdt å prøve. Jeg har også håp om å få tilgang til Kongsberg kirke etterhvert, men årets mål er å få tilgang til de kommende orglene på lista pr. dags dato. Holla kirke, Søm kirke, Uranienborg og Fagerborg kirke. Håper også på gjenbesøk i Fredrikstad domkirke, Gjøvik kirke, Lillehammer kirke, Skien kirke og Kristansand domkirke. Det skal vel mye til å rekke alt, men det er jo lov å håpe.

Etter ferien har jeg hatt et besøk i Tønsberg domkirke og nå sist i Horten kirke, som jeg har ventet på et helt år for å få tilgang til. Det er et instrument med 28 stemmer og passer godt inn i kirken, som har grei akustikk. Jeg drømte meg lett bort og fikk 4,5 time ved orgelet denne gang, men det blir nok flere ganger!

2016
Skrevet 22.01.2017

Det var mange håp for å prøve orgler etter sommeren 2015. Desverre har formen vært såpass dårlig at det ikke ble flere orgelbesøk etter Tønsberg domkirke og Horten kirke. Det samme har vært problemet i 2016 og frem til idag. I 2016 ble det derfor ikke noen kirkebesøk med untak av et noen få turer til Orelund kapell før sommeren. Men planleggingen started tidlig og en drøss forespørsler ble sendt ut med håp om å få prøve nye orgler i Norge.

Årets plan ble en tur langs vestlandet med diverse orgler samt enkelte spesielle plasser jeg hadde håp om å få besøkt. Jeg sendte ut forespørsler til åtte kirker og fikk etter kort tid 7 gode tilbakemeldinger samt en tilbakemelding om at det ikke var mulig grunnet ferieavvikling. Sistnevnte var Ålesund kirke, men her fikk jeg tips om to andre mulige kirker.

Etter en del planlegging ble det følgende program på turen:
Sandefjord-Haugesund-Bergen-Førde-Geiranger-Trollstigen-Ålesund-Molde-Aure-Steinkjer-Røros-Sandefjord.

Kort sammendrag av turen:

Jeg dro sammen med min mor fra Sandefjord 26. juni, en søndag med Haugesund som første destinasjon. Her var det planlagt besøk i Vår frelsers kirke. Et morsomt instrument og turens første. Her fikk jeg også anbefalt orgelet i Udland kirke. Derfor ble organist kontaktet og jeg besøkte dette instrumentet dagen etterpå før vi dro videre til Bergen. Dette instrumentet ble en uventet med positiv overaskelse på turen. Etter en time i på Udland dro vi videre mot Bergen, hvor vi etter en skikkelig tålmodighetsprøve i rushtrafikken kom frem til hotellet på ettermiddagen.

I Bergen ble vi to hele dager, og jeg fikk orgeltid i Domkirken og Johanneskirken. To ulike og flotte instrumenter. Det hadde vært morro å fått til Mariakirken også, men det ble vanskelig grunnet omvisning og åpningstider i tillegg til konserter. Det ble også tid til å oppleve litt annet i byen, selv om siste kveld ble avsluttet med et skikkelig regnvær, noe vi egentlig burde forventet. Vi hadde likevel greit vær i løpet av tiden her. Fredag dro vi videre, først til Førde, hvor jeg hadde fått til et orgelstopp og en liten pause. Deretter til Geiranger, med en tur oppom Dalsnipa for litt utsikt og et møte med vinterlig kald luft.

Opphold og ikke tåke, men grå himmel. Fikk noen gode bilder og vi dro ned til hotellet hvor vi fikk et flott rom med helt super utsikt. Etter en middag ble det fort kvelden. Våknet neste dag til blå himmel og sol. En utrolig start på dagen, etter frokost tok vi en liten runde før vi satte oss i bilen og dro videre. Dagens destinasjon var Ålesund, men ikke direkte. Skulle jo helst oppleve litt, så turen gikk via Ørnesvingen med utsikt inn i Geiranger fra andre siden, videre til Trollstigen, som vi kanskje kjørte feil vei,,,, ovenfra og ned. Innom familie i Åndalsnes før vi endte opp i Ålesund ute på kvelden.

Her var det stortsett tungt skydekke og ustabilt vær, men dagen etter ankomst ble det en tur i Spjelkavik kirke, som ble erstatningen for Ålesund kirke. Et flott instrument og det ble noen hyggelige timer. Kvelden ble det middag i hotellets restaurant siden været var dårlig. Neste dag var det tur utom akvariet og en tur oppom utsiktspunktet Aksla for lunsj før vi kjørte til Molde hvor vi møtte min kusine med barn og spiste middag. I Molde hadde jeg sørget for tid ved Domkirkens mektige orgel. Desverre ble det mye fram og tilbake her, med et litt dårlig opplegg fra kirkens side, så jeg måtte overlate orgelet til en vikarorganist som skulle øve, for så og komme tilbake senere. Inntrykkene ble derfor veldig uklare og jeg ble skuffet når jeg hadde sent en forespørsel så lang tid i forveien, at jeg etter en halv time på krakken måtte dra. Det ble en time igjen senere på dagen, men roen senket seg liksom ikke som den pleier. Samme ettermiddag reiste vi til Aure hvor vi har familie og ble der et par netter.

Turen videre fra Aure gikk til Steinkjer hvor nok et instrument, eller rettere sagt to instrumenter i samme kirke. Hoved og kororglet i Steinkjer kirke er to flotte instrumenter. Og det ble tid ved begge. Det ble ikke så mange andre opplevelser i byen og vi dro videre til Røros neste dag. En tur med en omvei om fosenhalvøya og Northugland. I Røros ble det meste dessverre komplisert. Vanskelig løsninger med hotell, skuffelse med et orgel i en tilstand man ikke forventer når det er et par år gammelt. I tillegg til kronglete tilgjengelighet for min mor, derfor ble det en liten endring i reiseplanen og vi dro til Lillehammer som et mellomstopp på lørdag ettermiddag før vi omsider reiste hjem på søndagen.

En flott tur, 15 dagers reise, 9 kirker besøkt, 12 orgler prøvespilt og en masse flotte opplevelser.
Musikalske høydepunkt ble Bergen domkirke og hovedorgelet i Steinkjer kirke.

Tursammendrag slutt.


Etter denne turen ble det på nytt fravær fra orgelkrakken frem til september. Igjen grunnet lite energi til overs. Men jeg fikk omsider mulighet til å besøke Ålesund kirke, og derfor ble det en langhelg med tur dit, dro oppover på fredag og kom hjem på mandag. Jeg fikk all den tid jeg kunne ønske, og det ble vel nesten 15 timer ved orgelet iløpet av de to dagene. Det er uten tvil min favoritt så langt, både i år og sammenlagt. Og å få så mye tid i tillegg var helt fantastisk. En stor takk til organist Nikolas Fehr for denne helgen. Det var vanskelig å løsrive seg, men jeg kom meg hjem igjen. Og fikk en fin kjøretur i tillegg til flotte dager i byen.

Jeg har også vært i kontakt med Eidsvold kirke og Såner kirke i Vestby. Sistnevnte er planen å besøke ganske snart. I tillegg kan det se ut til å bli besøk av en eller flere kirker i Drammensområdet. Jeg håper at jeg skal få energi til litt mer øving enn jeg har hatt til nå, og at jeg skal få litt tid ved orglene i Sandefjord kirke og Tønsberg domkirke. Det kan bli lenge til neste oppdatering, men instrumentsiden blir oppdatert fortløpende etter besøkene.

Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2017 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909