Velkommen til denne siden de biler jeg har, og har hatt.

Bil historikk.

       Bil nr                    Tidsperiode                 Type                                   Årsmodell      Info                      
1             Juni 05 - Februar 06                 Volvo 240GL                    1983modell    Vrak.              
 2             Februar 06 - Mars 08                 Volvo 740GL                    1988modell    Solgt.                
3                  Mars 07 - April 07                 Volvo 745GL Turbo         1986modell    Solgt.                
       4    Desember 07 - og har ennå                 Volvo 940GL Turbo         1992modell    Brukes daglig.          

31 Juli 2011

På tide med en oppdatering kanskje?

Det er lett å si man skal skjerpe seg, men ikke alltid lett å holde det.

Det siste året med blant annet en lang og kald vinter og mye arbeid gjorde at bilen ble litt nedprioritert hva prosjekter angår. Men litt har skjedd.

Blant annet har jeg kommet langt med forberedelsene for å flytte batteri fra passasjer til førerside. Kun hovedstrøm til starter og kupé, og nye jord-forbindelser som er igjen. Jeg har også lagd en brakett for samtlige reléer til lys og horn, med tilhørende sikringer. På samme brakett står også en hovedstrøm-bryter til fjernstarteren og et panel for start av motor (Tenning må stå på før motor kan startes).

Det har også skjedd litt med klima anlegget:
I styrepanelet til ECC (ventilasjonsanlegget) har jeg montert inn tre lysdioder inn i rommet rundt AC bryteren. Med disse tre LED kan jeg se hvordan anlegget jobber. 1stk. blå LED indikerer at kompressoren går, normal. 1stk. grønn LED indikerer at systemet har slått ut på lavtrykk, dette er også en normaltilstand som inntreffer når behovet for kjøling blir mindre eller når det er enten for kaldt (rundt -5grader) eller for lite kjølemedie på anlegget. 1stk. rød LED indikerer høytrykk, hvilket er en feil som oppstår når kondenseren blir for varm, f.eks. når bilen står stille og el-viften ikke starter, eller om kondenseren er tett av skitt.

Når jeg utførte reparasjonene for å tette lekkasjen i 2008 fikk vi ikke tak i korrekt rør mellom kondenser og fordamper. Derfor måtte jeg bruke en slange, som var mye lenger enn den trengte å være, og derfor lå mye i veien.
Derfor fikk jeg tak i et passende rør fra en annen leverandør, sammen med riktig type pressostater og en justerbar orifice ventil. Orificeventilen er den delen som skaper trykkforskjellen slik at man får fordampning av kuldemedie i fordamperen. Den nye justerbare har virkelig økt effekten på lave turtall og samtidig sørger den for gjevnere kjøling ved turtall igjennom hele registeret. Dette gir optimal kjøling, men kjører kompressoren hardere enn med den orginale. Samtidig fant jeg ut at sikkerhetsventilen i systemet av en eller annen grunn har lavere trykk-begresning en høytrykkspressostaten. Dette førte til utblåsning av flere hundre gram med R134a en gang vifta ikke ville starte.
Derfor måtte jeg modifisere denne litt også. Så nå virker hele anlegget som det skal.

I motor-rommet jobber jeg nå med en del elektrisk ombygning for å få det litt mer ryddig. Ledningsnettet til elvifte og AC-pressostatene er flyttet over på motsatt side. Xenonballastene er flyttet rett bak frontfangeren, for å ikke være i veien. Ledninger fra ny strømsentral til lys ligger klare fra venstre til høyre side. Ledning for å koble ut orginale 1000M ligger nå klar, bare å få koblet til bryter. Denne funksjonen er grei i tåke eller tett snøvær da jeg kan koble vekk øvre xenon og bruke kun nedre som ikke skaper en lysvegg foran panseret. Strømsentralen er ferdig koblet og klar for montering, men da jeg må av med skjermen for å komme til å få plasset muttere og skiver så har denne jobben blitt litt utsatt.

Nye ledninger er lagt klare ned til oljetrykk og oljetempsensor med litt hjelp av Daniel. Skal også gjøre klar ny hovedstrøm til fjernstarteren, som nå er koblet til tennings-nøkkelens tilførsel. Denne skal ligge ut til den nye strømsentralen koblet til hovedstrømsbryteren via sikringer.
Grunnet dårlig kontakt eller ledningsevne så har det vært litt problemer med å starte motoren når spenningen har falt under 11,5v. Har derfor koblet opp midlertidig løsning med relé i motor-rommet slik at problemet ikke skal komme like lett. Senere skal jeg finne ut hva som skaper problemet og bytte ut det som trengs slik at det blir ordentlig igjen.

På motoren er det ikke noen større prosjekter på gang, da jeg er fornøyd med denne for øyeblikket. Først når batteri og ABS er flyttet skal den få orginalt luftfiltersystem. Men skal bytte bunnpanne og montere oljetemperaturføler på et annet sted som er mindre utsatt og samtidig bedre plassert i forhold til oljen.
Nå er den plassert med adapter i bunnpluggen. Dette er veldig utsatt samtidig som oljen helt der nede blir godt nedkjølt av vind under kjøring. Derfor har jeg ikke noen temperaturindikasjon annet enn når jeg har stått stille i en lengre periode, hvilket ikke er særlig nyttig. På girkassen skal jeg bytte/flushe olje for å få skylt ut den gamle oljen og fylle på ny og ren automatolje. Dette skal gjøres sammen med oljeskift på motoren. I tillegg skal jeg skifte mellomaksling da den jeg har er litt i ubalanse.

Det har skjedd mer, men det får komme i neste oppdatering. Skal prøve å få ut den innen august.

Under legger jeg en tegning jeg tegnet av bilen tidligere i sommer, mens jeg ventet på at motoren skulle få en temperatur som var til å jobbe i nærhet av.

10 Juni 2010

Ting begynner å falle på plass.

Det første av tre hovedmålene for året er nå fullført. Ombygning fra manuell til elektronisk klimakontroll (ECC), er nå fullført. Prøvekjørt idag. Alle funksjoner virker, ingen feilkoder og heldigvis slapp jeg å bytte hele ventilasjons anlegget. Med hjelp fra Trygve på lørdag (05.06.2010) ble midtkonsollen demontert og vi begynte å studere hva som bar lønnsomt. Jeg fortsatte selv på søndag, og bestemte meg for å prøve å bruke eksisterende anlegg. Forskjellen mellom MCC (Manuell) og ECC ligger mest i ledningsnettet, og litt på vacuumstyringen. ECC har en elektrisk styring på vacuum-aktuatorene, elektronisk hastighet-styring (såkalt Powerstage) av vifte, og 4 forskjellige følere. Endringer som måtte gjøres for å få ECC til å fungere var egentlig ikke vanskelige, men tidkrevende. Det første som måtte gjøres var å montere de nye følerene og enhetene. På MCC er det en såkalt motstands-pakke, med motstander som reduserer hastigheten på vifta, denne er en del mindre en powerstage-enheten, så hullet måtte utvides. På baksiden av denne kanalen sitter føler for innsugsluft, denne var det enkelt å lage full for. På andre side av anlegget sitter en føler for varmeregister-temperatur. Her var det bare å slå inn plasten, da det var ferdig spor til føleren.

I høyre høytalertaler deksel står en sol-sensor. Fikk med ferdig deksel for dette. Fikk koblet den til, og koblet til sikringene og jording. Så var det å koble sammen det nye lednings-nettet med det gamle. Ved en senere anledning kommer jeg nok til å bytte hele ventilasjons-anlegget og samtidig fjerne overflødige ledninger.
Den siste føleren til anlegget står i taklampa. Derfor måtte jeg legge nytt ledningsnett opp til denne, sammen med en vacuumslange som sørger for at føleren hele tiden får korrekt temperatur-avlesning. Når alt var koblet sammen var det bare å sette i sikringer og kontrollere at alt fungerte. De eneste feilene jeg fant var to stk pærer som har tatt kvelden, dette skal bytte imorgen, da de er så og si utilgjengelige etter alt rundt midtkonsoll er demontert. Kommende helg skal jeg og Trygve montere sammen alt av deksler igjen og samtidig rydde litt i ledninger, slik at alt blir ordentlig og det blir lett å skille mellom de forskjellige ledningsnettene. Jeg skal også gå igjennom ledningsnettet jeg har liggende fra 1996mod 940 (Som jeg fikk med turbomotoren)

Men også andre ting har skjedd med bilen. Forsterkeranlegget er nå montert, og alle funksjoner/styringer fungerte som de skulle. Hovedpluss er koble til en gammel fordelingsboks frem til batteriet blir flyttet, hovedjordinger er etter anbefaling jordet i samme bolt som setebelte bak da dette er et av de bedre jordingspunkter i bilen. Fremme er det lagt noen ny jording, men dette skjer så snart batteri er flyttet. Jeg har har av samme grunn ikke forsøkt å starte motorn med reservebatteriet, da hovedpluss går 2m igjennm 21mm2 ledning som gir større spenningstap. Ledningsnettet bak ble også fornyet litt før forsterkeranlegget ble montert, dette for at det skulle bli bedre og mer oversiktlig. Nye elektriske antenner er montert, da den ene jeg hadde var havarert og den andre hadde noe stygge lyder når den jobbet. Denne gange prøvde jeg noen antenner fra Bilradiospesialisten, så jeg håper de holder lenger enn de jeg kjøpte på Torshov (som jeg allerede hadde byttet inn en gang). Biltema-antennene jeg hadde på 740'n holdt i over 2år, men ble knekt under en garasjedør, den siste turen bilen gikk for egen maskin.

Ryggekamera er nå testet, gir et godt bilde, selv om det neppe tar nattesøvnen fra HD entusiastene. Sammen med de ekstra ryggelysene tror jeg dette kan bli en morsom funksjon. Ryggekameraet blir aktivert av de orginale ryggelysene. I tillegg har jeg koblet inn en bryter for tvangsfunksjon, denne skal det monteres en diode på, slik at jeg kan kjøre kun ryggekamera uten at ryggelys blir aktivert. En full forklaring på alle funksjoner på de forskjellige bryterene vil etterhvert komme under bildekatalogen. Desverre er begge JVC 6"x9" høytalerene defekte, samtidig har jeg lenge vært misfornøyd med Sony høytalerene i dørene. Bilradiospesialisten ble løsningen og ordnet superrask leveranse med 3par Pioneer høytalere. Så et av småprosjektene fremover blir å bytte alle høytalere i kupé. Bass-kassa har også sagt takk for seg, men den får stå til pynt inntil videre.

Noen andre småprosjekter er allerede fullført. Blant annet har jeg montert nye dag-kjørelys (såkalt DRL eller DayRunning Lights), slik de eldre Volvoene hadde. Dette fungerer med en to-effektspærer 21w for DRL og 5W for parklys. Jeg skaffet 2stk pæreholdere fra en 740, disse kjøpte jeg av Geir da jeg kjørte fordi Lier en helg i slutten av april. Det var veldig enkelt å koble opp dette, og det så bra ut. Ordnet også opp i noen ledninger rundt belysning. Resten av ledningsnettet i motor-rommet skal ryddes samtidig med batteribyttet. Senere på sommeren begynner jeg å bestille alt jeg trenger i forbindelse med bremsearbeidet. Planen er å utføre jobben i august/september. Jeg skal samtidig sjekke klosser og skiver.

Flere bilder og oppdateringen kommer.

25 Mai 2010

Ting skjer, sakte men sikkert.

Oppdateringen skjer i alle fall sakte. Men det skjer egentlig en god del med bilen. Blant annet er forsterkeranlegget nå klart til monteres. Det meste av kabler er nå ferdig koblet i systemene bak. Alt nødvendig for ECC ombygning er bestilt og forhåpentlig klart til å leveres innen uka. Ryggekamera er montert og koblet til Pioneer-spilleren. Ledninger til ekstra ryggelys er koblet til og lagt opp. Delenr og priser innhentet slik at jobben med å flytte ABS-enheten fra høyre til venstre side i bilens kjøreretning, slik den står på orginale turbobiler. Dette sammen med batteri-flyttingen gjør at jeg kan montere orginal luftfilterboks. Selve luftfilterboksen med fester har jeg liggende, da jeg fikk med dette når jeg kjøpte motorn i Sverige. Spylevæsketanken er jeg rimelig sikker på at passer over på motsatt side, hvis ikke må jeg også skaffe en som passer. Noen ledningsføringer skal også flyttes over til motsatte side for å passe sammen med nye plasseringer av utstyr. Samtidig vil jeg også gjøre noen endringer for å rydde opp i en del eksisterende føringer til alarmens komponenter, bredbåndslambda, DEFA system og slikt. Dette skal legges opp mest mulig ryddig i matter eller rør. I tillegg skal og også koble inn en tvangs-kjøring av lyktepussere, som er veldig kjekt i snøføyke, da en kort spyling av rutene ofte skaper dugg.

Interiøret begynner nå å bli ferdig, i alle fall det som er synlig. Jeg har fått på plassert den nye midtkonsollen, byttet ut instrumentene til analoge (som desverre må byttes ut fordi selve målertavla ligger så dypt i instrumentet, at skalaen blir delvis skjult av kragen rundt instrumentet). Den første målertavla jeg kjøpte byttet jeg ut etter kort tid, da denne kun var en enkelt metallplate med vinklede holdere, desverre var ikke over og undersiden dekt, slik at man så ledningene bak. Jeg har også kjøpt "Tre" paneler, som erstatter dekslene på hver side av rattet, jeg har også et askebeger med tredekor, men dette ligger ubrukt, siden jeg har montert et bryterpanel i det gamle svarte askebegeret. "Treverket" ble kjøpt av VolvoGeir (nå Boman på VCCN) fra VCCN/Volvoforum.

Arbeid pågår også bak alle panelene. Bryterpanelet er blant annet delvis koblet til. Alle ledere for styring av funksjoner bak. Fra bryterpanelet får det 2stk. 7 leder tilhengerkabel bak til en en 13pol kontakt (Euro-tilhengerkontakt), som er festet på forstereranlegget. Modifiseringen av forsterkeranlegget er ferdig, og det er nå klart til å monteres i bilen. Jeg har også begynt med ombygning av det elektriske i motor-rommet. Arbeidet innebærer å flytte batteriet fra høyre til venstre side (i kjøre-retning), slik det står på orginale turbobiler. Dette krever også en modifisering i det elektriske ledningsnettet. Blant annet må hovedstrømmen til starter og dynamo flyttes, jeg kommer samtidig til å bytte ut de gamle ledningene, med 50mm2 ny kabel direkte tilbatteri fra hver enhet. Hovedstrømsledning til bagasjerom ligger nå ferdig. Nye jordingskabler skal også legges samtidig. Dette for å forbedre tilkobling og minske spenningsfall. Samtidig som batteri flyttes, må spylevæsketanken flyttes til motsatt side, og kullfilteret monteres i en ny holder.

Ledningsnettet både i kupé og motor-rom skal også gåes over og legges opp mer ryddig. Fjernstarterens hovedstrøms-tilkobling skal legges ut i motor-rom og få en hovedstrømsbryter for å kunne koble fra funksjonen til fjernstarter/turbotimer-systemet uten at dette påvirker alarmkretsen. Dette for å kunne koble fra fjernstarter/turbotimer-funksjonen om bilen skal på verksted, skal stå lenge eller om motoren av en eller annen grunn ikke må startes og nøkkelfunksjonen ikke skal kunne overstyres.

Mer info kommer =)

 

Kun de tre siste oppdateringene ligger på forsiden. Eldre innlegg ligger på egen side.